Sony Xperia V teszt

Tóth Gábor Balázs - 2013. április 29.

Kipróbáltuk a Sony tavaly bemutatott, vízálló okostelefonját, az Android 4.1 Jelly Bean rendszerű Xperia V-t. A HD kijelzővel szerelt, felső-középkategóriás mobilt hazánkban nem egyszerű művelet beszerezni, de a VIP-Phone jóvoltából szert tehettünk egy példányra.

Multimédia

Az Xperia V egy 13 megapixeles, Sony Exmor R szenzoros, autofókuszos főkamerát kapott. Gyengébb megvilágítás mellett egy LED-es villanó siet a segítségére, és bizony van is rá szüksége; napfényes, jól megvilágított kompozíciók fényképezésekor nincs gond, gyengébb fényviszonyok mellett vaku használata nélkül (és sajnos néha azzal is) viszont zajosak az elkészült képek. A kamera másik hiányossága továbbá, hogy nincs fizikai exponáló gomb, vagyis mindig a kijelzőt kell „nyomkodni” fényképezéshez. A digitális zoom általános jellemzőjeként elmondhatjuk, hogy jobban járunk, ha nem használjuk, hiszen nem nyerünk több információt, mintha utólag nagyítanánk fel a már elkészült képet. Előnyként viszont mindenképpen elmondható, hogy a kamera már a lezáróképernyőről is elérhető, így nem kell a kamera alkalmazást keresni, ha hirtelen akarunk elkapni egy pillanatot.

Magáról az alkalmazásról csak jót lehet mondani, rengeteg dolgot tudunk beállítani: felbontás, ISO, fehéregyensúly, fókusz, digitális képstabilizátor, vaku, és a lista itt még nem ér véget. Automatikus panorámafotó készítésére is alkalmas, de ha szeretnénk, akár videó készítése közben is tudunk fényképezni.

 

Tesztfotók letöltése teljes méretben: labda.jpgzoldseg.jpg,  virag.jpgpor.jpgszomszed.jpgkocsik.jpg

 

Zenei téren viszont nem lehet panaszra okunk, hiszen a Sony több évtizedes tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. A zenelejátszó alkalmazás remekül van összerakva; a két lap közül az egyiken az aktuálisan játszott zenéről kapunk információkat, míg a másodikon böngészhetünk zenéink és lejátszási listáink között – akár zenehallgatás közben. A hangzási élmény további fokozására rendelkezésünkre áll még egy ötsávos hangszínszabályzó, basszus-kiemelő, Clear Audio+, különböző térhangzás és hangerő normalizálás.

 

 

Ha a rádiózást választanánk inkább, arra is van lehetőségünk egy RDS-sel felszerelt rádióval. A TrackID pedig akár az éppen a rádióban hallgatott zenéről is nagy biztonsággal megmondja, hogy mi a zeneszám címe és ki az előadója.

Üzemidő

A telefonba egy cserélhető 1750 mAh-s Li-Ion akkumulátor került. Ez ebben a kategóriában átlagosnak mondható. A gyártó 300 órás készenléti, 7 órás beszélgetési, valamint 18 órás zenehallgatási időtartamot ígér. Átlagos használat mellett nekem kb. 24-25 óránként kellett feltöltenem a telefont, ami véleményem szerint elfogadható.

 

 

Ítélet

A telefonért kártyafüggetlenül kicsivel több, mint százezer forintot kell kifizetnünk. Azt gondolom, hogy egy víz- és porálló, nagyon jó képességekkel megáldott telefonért ez egy viszonylag jó ár. Bár még nincs itt a strandszezon, igazán a Balaton vagy a medence partján fogunk majd annak örülni, hogy nem kell azon aggódnunk, vajon vizes lesz-e, vagy a gyerek beépíti-e a homokvár alá.

A Sony Xperia V legfontosabb tulajdonságai

Víz és porálló (IP57) tokozás

Méret: 129x65x10,7 mm

Súly: 120 g

CPU: 1,5 GHz-es, kétmagos Krait processzor

Memória: 1 GB RAM, 8 GB belső tárhely, 32 GB-ig bővíthető

Kijelző: HD  Bravia Engine 2-vel, 720x1280 pixel, 4,3 hüvelyk képátló

Operációs rendszer: Android 4.1.2 (Jelly Bean)

Kamera: 13 MP főkamera, VGA másodlagos

 

 

Vissza