A Telenor kitiltja hálózatáról a lopott telefonokat

forrás: Prím Online - 2013. május 3.

A társaság most már minden lopott és csalás útján szerzett készülék IMEI számát letiltatja, így az ilyen telefonokkal sem a Telenor, sem más hazai vagy külföldi mobilszolgáltató hálózatára nem lehet felcsatlakozni.

Az okostelefonok terjedésének köszönhetően egyre értékesebb telefonokat használunk, ezzel együtt sajnos gyakoribbak a készüléklopások és az egyéb, készülékekkel kapcsolatos visszaélések. A készüléklopások és visszaélések egyik mozgatórugója, hogy sokáig viszonylag könnyen továbbértékesíthetők voltak a kétes eredetű, „másodkézből származó” készülékek. Ügyfelei és ügyfeleinek értékes okostelefonjai védelmében a Telenor határozottan fellép a tisztázatlan eredetű készülékekkel kapcsolatban, hogy ezzel is visszaszorítsa a lopások és visszaélések számát. A társaság most már minden lopott és csalás útján szerzett készülék IMEI számát letiltatja, így az ilyen telefonokkal sem a Telenor, sem más hazai vagy külföldi mobilszolgáltató hálózatára nem lehet felcsatlakozni. A Telenor a határozott fellépéstől a készüléklopások és a készülékekkel kapcsolatos visszaélések radikális csökkenését várja.

Míg a Telenornál 2010-ben 109 alkalommal kérték készülékek lopás miatti tiltását, addig 2012-re ez a szám 841-re emelkedett. A Belügyminisztérium adatai szerint Magyarországon 2009-ről 2012-re 23%-kal nőtt a mobiltelefonokra irányuló lopások száma, így tavaly több mint 12 ezer mobiltelefont tulajdonítottak el.

A mobiltelefonok feketekereskedelme nemcsak a készüléklopások növekvő gyakorisága miatt virágzik. A telekommunikációs eszközökkel elkövetett visszaéléseket vizsgáló Communications Fraud Control Association 2011-es felmérése szerint a részletfizetéssel vásárolt telefonok törlesztés előtti továbbadása és az egyéb előfizetésekkel kapcsolatos visszaélések jelentik a második leggyakoribb típusú csalást a szektorban. A kutatásból kiderül, hogy nemzetközi szinten ez a típusú „másodlagos kereskedelem” közel négymilliárd dolláros üzlet.

A Telenor az ügyfelek bejelentése alapján a lopott telefonokat letiltja saját hálózatáról, valamint IMEI-számukat feltünteti a hazai szolgáltatók közötti és a nemzetközi GSMA (GSM Association) nyilvántartásban is, hogy ezeket a készülékeket az együttműködő társaságok hálózatán se lehessen használni. A feketekereskedelem visszaszorítása érdekében ez az eljárás most már nemcsak azokra a részletre vásárolt telefonokra terjed ki, amelyek tulajdonosa nem fizeti a törlesztő-részleteket, hanem azokra is, amelyeket eleve csalás szándékkal vásárolt előfizetés mellett kedvezményes áron vásárolnak, és még a hűségszerződésben vállalt havidíjat sem fizetik. A fizetési kötelezettség tartós elmulasztása azokban az esetekben jellemző, amikor a telefon tulajdonosa már röviddel a vásárlás után eladja a készüléket, tehát azt eleve csalás céljából vásárolta.

A mobileszközt másodkézből beszerző, amúgy jóhiszemű vásárlót is anyagi kár érheti, hiszen a letiltott IMEI-szám utólagos visszaállítására nincs lehetőség, s így a mobiltelefon alkalmatlanná válik a szolgáltatások igénybevételére. A szolgáltató ezért azt javasolja ügyfeleinek, hogy csak megbízható forrásból vásároljanak készüléket, a használt készüléket mindenképpen próbálják ki vásárlás előtt, és szerezzenek megfelelő biztosítékokat arra, hogy a készüléket vissza tudják cserélni. A Telenor ügyfélszolgálata az IMEI-szám alapján készséggel tájékoztatást ad arról, hogy az adott készülék tiltólistán szerepel-e.

 

 

Vissza