Nikon CoolPix A teszt – Rejtőzködő profiknak

Erőss Csaba - 2013. június 27.

Miközben egyesek a kompakt fényképezőgépek halálát vetítik elő az egyre több megapixelt fotózó okostelefonok mellett, a nagy gyártók a középkategóriás point & shoot modellek mellett prémium kompaktokat is a piacra dobnak. De miért érné meg bárkinek is kiadni 300 ezer forintot egy kompakt gépre? Tesztünkből kiderül!

Amit az avatatlan szem nem lát

A csodás gépek forrása a szenzor, mely a kompakt gépek 25-40 négyzetmiliméteréhez képest 370 négyzetmiliméteren terül el, 16 megapixelre olyan vizuális élményt varázsolva, melyre nem számítanánk. A nyers adatok nyelvén ez így hangzik: APS-C méretű képérzékelővel rendelkező, fix 18,5 mm f/2.8 optikával szerelt fényképező, meglehetősen alacsony zajszinttel és aktív szájtátást produkáló eredményekkel.

A minél jobb képek előállításában a RAW formátum, illetve a teljesen automatától az egyes funkciókban szabad kezet adón át a teljesen manuális beállításokat engedélyező profilok nyújtanak segítséget. A korábban említett Landscape/Macro/Night vonalat itt még számos további téma egészíti ki, így aki nem akar megmaradni csak az automatika mellett, de szeretne a funkciókkal való ismerkedés mellett jó képeket is csinálni, az itt jó eséllyel megtalálja az adott helyzet leginkább illő megoldást. (A tesztben szereplő képeknél én is ezt a megoldást alkalmaztam.)

 

 

Tesztképek letöltése teljes méretben: virág.jpgvirág2.jpgóra.jpg,

iroda.jpghordó.jpgeper.jpgéj.jpgdoboz.jpgár.jpgár2.jpgár3.jpg

 

Külön szeretném emellett kiemelni a manuális fókusz lehetőségét, mert bár az automatika is nagy százalékban eltalálja a fókuszálandó témát, de az optika tövének csavargatásával elérhető kiemelések nagyszerűvé tudnak tenni még egy egyszerű asztalon hagyott bögrét is. A beépített profilok és a manuális fókusz lehetővé teszik, hogy pár nap használat után is az egész család megelégedésére szolgáló képeket tudjunk készíteni.

Verdikt

Amilyen nehezen tudtam elhelyezni a fényképezőgépekről alkotott világomban a CoolPix A-t, annyira a szívemhez nőtt az egy hetes tesztidőszak alatt. Észrevétlenül lapult meg a táskámban, de közben sikerült teljesen kiváltania a saját kategóriájában csúcsnak számító Samsung Galaxy S3-amat, a hirtelen-egy-képet-kellene-lőni pillanatokban.

 

 

Tudom, nem egy liga egy csúcs okosmobil és egy csúcs kompakt gép fotózási képessége, pedig valójában ugyanazt a célt szolgálják. Amikor csak járod a várost/zöldet és a hátad közepére sem kívánod a teljes fotós cuccod, viszont egy olyan pillanat jön szembe, melynek az értékét nem egy Istagram filter adja, akkor jól jön, ha elő tudsz húzni egy olyan eszközt, mely ezt megörökíti a következő napoknak. Az már csak a saját igényeidtől függ, hogy a képkészítés egy mobillal vagy egy kompakt géppel történik, mindkettőből van jobb és rosszabb minőségű, de az biztos, hogy ennek a hegynek a csúcsán a Nikon CoolPix A foglal helyet.

Nem gondolom, hogy a Nikon széles kört célozna meg ezzel a fényképezővel, és ezt nem csak az árcédula mondatja velem. Egy sima kompakthoz képest óriási az előrelépés, amit ad, viszont utána nem tudjuk fejleszteni, csak saját fényképészeti tudásunk fejlesztésével tudunk belőle még jobb képeket kihozni. Kérdés, hogy ki tudna hosszabb távon elfogadni egy ilyen szűk keresztmetszetet? Úgy gondolom, hogy az, akinek már van egy nagyobb gépe, amivel adott esetben tovább léphet, illetve az, aki otthon van a fényképezésben, viszont nem hiányzik neki, hogy egy nagy gépet cipeljen.

Összességében csak ajánlani tudom a Nikon CoolPix A-t mindazoknak, akik tudják, mit akarnak kezdeni a fotózással, és az elérhető egyik legjobb kompakt gépet szeretnék használni.

 

Vissza