Csak az Android lehet a Nokia mentőöve

Farkas Norman - 2013. július 3.

A piaci elemzők szerint kizárólag akkor lehet jövője az egykor világelső Nokiának, ha kedvező árú androidos készülékekkel bővíti portfólióját.

A Nokiát több mint egy évtizeden keresztül emlegethettük a „finn óriásként”, hiszen a cég szilárdan tartotta vezető pozícióját a mobilpiacon. A helyzet azonban megváltozott az okostelefonok térnyerésével és az új platformok megjelenésével, ugyanis a Nokia későn kapcsolt, s a Symbian rendszerű készülékekkel próbált sikereket elérni. Megjelentek például a felhasználói élményt egy új szintre emelő androidos kütyük, melyek sokkal jobban kiaknázták az érintőképernyő adta lehetőségeket, mint Symbian alapú társaik.

Miután a cég végre felismerte, hogy a Symbianból már nem igazán lehet többet kihozni, s már csak a saját sírját ássa a platform erőltetésével, a Microsofttal összemelegedve belefogott a Windows Phone rendszerű okostelefonok gyártásába, s ezen a fronton a legsikeresebb céggé vált. Viszont a stílusos külsővel, kiemelkedő képalkotási képességgel és rengeteg szoftveres extrával megáldott, esetenként rendkívül kedvező árú Lumia modellek sikerei a mai napig elmaradnak a hasonló árfekvésű  androidos masinákétól, s ennek egyik fő oka valószínűleg a Windows Phone hiányosságaiban keresendő – például máig nincs egységes értesítési felület a rendszerben.

A finnek az okos funkciók garmadájával felvértezett „butamobilokban” is fantáziát látnak, így sorra dobják piacra az Asha modelleket, melyeket különböző dolgokkal próbálnak az átlagnál izgalmasabbá tenni (például a nemrég bemutatott Asha 501 üzemidő és tudás terén is ott van s szeren, miközben elképesztően olcsó). Ezekkel a telefonokkal kapcsolatban viszont joggal merül fel a kérdés, hogy van-e egyáltalán létjogosultságuk, hiszen az a júzer, aki okos funkciókra vágyik, okostelefont vesz, aki pedig beéri az alapszolgáltatásokkal, annak tökéletes választás egy egyszerű feature phone – ami már jóval olcsóbbban beszerezhető, mint egy Asha készülék.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy a piaci elemzők szerint a Nokia számára a Windows Phone-nál jóval népszerűbb Android platform jelentheti a sikerhez vezető utat. Állítólag néhány olcsóbb droid hozhatna gyors javulást a vállalatnak.

Te örülnél, ha androidos Nokiákkal találkozhatnál az üzletekben, vagy úgy gondolod, hogy lassan, de biztosan a Windows Phone alapú eszközökkel, illetve az Asha mobilokkal kikövezett úton haladva is nagy sikereket érhet el a gyártó a jövőben?

 

 

[Forrás: CNET]

Kulcsszavak: Android, mobilpiac, Nokia
Vissza