Új Cisco CRS-X router távközlési gerinchálózatokhoz

Kütyü Magazin - 2013. július 8.

A Cisco bemutatta a szolgáltatói iparágban élenjáró CRS család legújabb tagját, a CRS-X útválasztót, melynek modulhelyenkénti adatátviteli sebessége 400 gigabit másodpercenként (Gbit/s). A bővülő Cisco CRS sorozat útválasztóit világszerte több mint 750 vezető távközési vállalat, köztük több hazai szolgáltató is alkalmazza.

A CRS család újdonságának, a CRS-X-nek (Carrier Routing System) a kapacitása az eredeti CRS-1-nél tízszer nagyobb. A CRS-1 a Cisco CRS sorozatának első tagja volt, amely a 2004. évi bevezetéskor az útválasztó rendszerek új kategóriáját képviselte és megkönnyítette a távközlési szolgáltatók számára a megnövekedett video, adat- és mobilforgalom által igényelt hálózati kapacitások kiépítését.

A telekommunikációs szolgáltatóknak ma számtalan kihívással kell szembenézniük, megoldandó kérdés például a korlátozott skálázhatóság, az elkülönített optikai és Internet Protocol (IP) hálózatok vagy az architektúrákból fakadó megkötések. A CRS-X a Cisco AnyPort™ technológiáját alkalmazza, modulhelyenkénti 400 Gbit/s-os adatátviteli sűrűségének köszönhetően páratlan skálázhatóságot biztosít.

A CRS-X a kiemelkedő teljesítmény és költséghatékony bővíthetőség mellett értékálló befektetést kínál. A tízszeresére növelt kapacitásnak köszönhetően a CRS-ügyfelek a versenytársak megoldásaihoz képest majdnem 50%-kal alacsonyabb teljes élettartamköltséget érhetnek el.  A Cisco CRS technológiát használó ügyfelek az elmúlt 10 évben energiaigényeiket 80%-kal, adatátviteli költségeiket pedig 76%-kal csökkenthették.

 

 

Újdonságok/főbb adatok

  • A Cisco CRS az iparág legrobusztusabb, skálázható, széles körben telepített többszekrényes hálózati útválasztója. A 4x100 GE sebességet támogató vonalkártyák és a modulhelyenkénti 400 Gbit/s sebesség már egyetlen készülékházban is 64x100 GE portos gazdasági skálázhatóságot, többszekrényes rendszerekben pedig közel másodpercenkénti 1 petabites kapacitást tesz lehetővé.

  • A CRS-X 400 GE vonalkártya a Cisco AnyPort technológiájával működik, és a gyártó fotonikus CPAK CMOS rendszerét alkalmazza, így csökkenti az áramfogyasztást, emellett 100 GE portjai háromszor sűrűbben rendezhetők el a versenytársak megoldásainál. A CPAK technológia további előnye, hogy a hálózatüzemeltetők egyazon kártya interfészeit is különböző átviteli sebességekkel és kábelhosszokkal használhatják.

  • A CRS-X-en a Cisco IOS XR operációs rendszer fut, amely különleges automatikus javító, és önvédő funkcióinak köszönhetően a rendszerkapacitás skálázása alatt is folyamatos üzemeltetést biztosít.

  • A Cisco CRS jól alakítható magarchitektúrája rugalmas skálázhatóságot, adatátvitelt és szolgáltatást biztosítva hozzásegíti a szolgáltatókat hálózataik egyszerűsítéséhez. A Cisco nV technológia és az ahhoz társuló nLight technológia keretein belül az optikai adatátviteli berendezések egyetlen entitásként kezelhetők, így a sűrű 100 GE hálózatok műveletei könnyen, egyszerűsített jogosultságkiosztással elvégezhetők.

 

Amint azt a 2013 májusában kiadott Cisco Visual Networking Index (VNI) Forecast (2012-2017) is jelzi, az internet adatforgalma a CRS-1 2004-es megjelenése óta jelentősen megnövekedett. A legutóbbi VNI felmérés szerint 2012 és 2017 között a globális internetforgalom megháromszorozódik, így 2017 végére eléri az 1,4 zettabájtot. A forgalom és komplexitás növekedésével a hálózati konvergencia iránti igény egyre égetőbb. A különféle szolgáltatások, elérési utak és módok által kiváltott forgalom megköveteli az CRS-X által kínált megoldásokat, köztük a masszív skálázhatóságot, a folyamatos működést, a felhőrendszerek támogatását, az üzemeltetői szintű hálózati szolgáltatásokat, továbbá az IP és az optikai hálózatok integrálását.

 

Vissza