5 éves az App Store – szülinapi kedvezmények az Apple-től

Czipperer Dia - 2013. július 10.

Ma ünnepli hivatalosan 5. születésnapját az Apple saját online áruháza, az App Store, melynek alkalmából ingyenes applikációkkal kedveskednek a felhasználóknak.

Az App Store definiálta számunkra a letöltés fogalmát okostelefonokra, hiszen hasonló jellegű áruház előtte nem létezett. Mindennek már 5 éve. Az Android Marketként induló Google Play még csak októberben ünnepli majd félévtizedes évfordulóját.

Sajnos azonban hiába az elsőség, a Google Playnek már sikerült lenyomnia vetélytársát, bár a lehengerlő számok terén bizonyított már többször is az App Store. Nemrég például elérte a letöltött appok száma az 50 milliárdot – a tavalyihoz képest duplázott –, és már több mint 900 ezer program érhető el (kezdetben mindössze 500 applikáció volt).

Az adatok szerint a felhasználók percenként 800 alkalmazást töltenek le, havonta pedig az 1 milliárdot is eléri a számuk. Mi sem bizonyítja az App Store népszerűségét, hogy induláskor, az első három napban már 10 millió letöltést tudtak generálni az 500-as kínálattal.

Viszont a konkurencia ott lapul „minden bokorban”, hiszen a legtöbb platformnak van már saját alkalmazásboltja (Google Play, Windows Phone Store, Blackberry App World, Playstation store). Így folyamatosan fejlődnie kell ahhoz, hogy a felhasználók „platformhűek” legyenek.

 

 

E jeles napot kihasználva az Apple jövő hétig öt játékot és alkalmazást kínál ingyen iPhone, iPad és iPod touch felhasználóinak. Az ajánlatok között van az Infinity Blade 2 is, amelynek normál ára 4,99 font, és a Where’s my Water?, Traktor Dj, Day One és a Tiny Wings is.

 

Forrás: CNET, Telegraph

Vissza