Háztartási gépek egymás között

Kütyü Magazin - 2016. szeptember 6.

Az LG Electronics (LG) az e pillanatokban is zajló berlini IFA-n olyan továbbfejlesztett okos otthon technológiákat mutat be, melyek megváltoztatják a hétköznapi életet. 

A cég új együttműködéseket kötött, hogy háztartási eszközeiből kihozza a maximumot: a legfőbb partner nem más, mint a világ legnagyobb online kereskedelmi vállalata, az Amazon. Az LG az IoT növekvő piacán most is a nyílt együttműködések, nyílt platformok és nyílt összekapcsolhatóság elveit követi.

Bevásárlás egy gombnyomással

Az Amazonnal kötött szakmai partnerség első gyümölcse egy olyan rendszer, amelyben a háztartási gépek munkáját koordináló LG SmartThinQ Hub az amerikai cég intelligens személyi asszisztens rendszerével, az Echoval kapcsolódik össze. Mostantól tehát nincs szükség mobilalkalmazásra, ha össze akarjuk hangolni az okos otthon különböző funkcióit – bátran az Echot megszemélyesítő Alexára bízhatjuk az irányítást. A SmartThinQ szenzorral felokosított mosógép arra is képes, hogy telefonon értesítsen minket, ha egy mosás véget ért, a beépített Amazon Dash szolgáltatáson keresztül pedig egyetlen gombnyomásra házhoz rendelhetjük az elfogyott mosószert.

Receptböngészés a hűtő ablakán  

Az IFA-n mutatkozik be az LG InstaView Door-in-Door hűtőszekrény is, melyben egy Intel Compute Stick-el és egy Intel Atom processzorral ellátott számítógép dolgozik. A hűtőszekrény 29 colos LCD érintőkijelzője monitorként és átlátszó ablakként is használható, a Knock-On funkcióval ugyanis két kis koppintásra az üveg átlátszóvá válik, így az ajtó kinyitása nélkül is belenézhetünk a hűtőbe. Az InstaView Door-in-Door hűtőszekrény különféle hasznos alkalmazásokat is felvonultat: a képernyőn recepteket kereshetünk, zenét hallgathatunk, videókat nézhetünk, vagy akár online is vásárolhatunk.

A tanuló hűtőszekrény, ami mindent lát 

Az LG SIGNATURE hűtőszekrény szenzoros technológiájának köszönhetően képes megtanulni a felhasználói szokásokat (például megjegyzi, hogy milyen gyakran nyitjuk ki az ajtót), és ehhez alkalmazkodva optimalizálja működését. A hőmérsékletet mérő szenzor érzékeli, mikor kerül meleg vagy forró étel a hűtőbe, majd ennek megfelelően akár 30%-kal gyorsabban képes visszahűteni a belső teret, mint az átlagos hűtőszekrények. A benne található 2 megapixeles, széles látószögű kamera látja a hűtő belsejének teljes tartalmát, így okos telefonunkon keresztül akár bevásárlás közben is megnézhetjük, miből van otthon hiány. Ezek után egészen biztosak lehetünk benne, hogy hazaérve, a hűtő felnyitásakor nem ér minket kellemetlen meglepetés.

A fentiek mellett néhány új IoT kiegészítő is bemutatkozik az IFA-n: köztük a SmartThinQ izzó, a SmartThinQ csatlakozó és a SmartThinQ mozgásérzékelő, melyek tökéletes összhangban működnek együtt a SmartThinkQ Hubbal és szenzoraival.

„Fontosnak tartjuk, hogy innovatív, piacvezető partnerekkel működjünk együtt, hiszen a közös újítások révén az LG okos otthon megoldásai is kényelmesebbek lesznek” — mondta Jo Seong-jon, az LG Electronics Home Appliance & Air Solutions Company elnöke. „Hiszünk abban, hogy IoT technológiánkat az együttműködésre való készség és nyitottság teszi különlegessé. Ennek révén sokkal több élményt nyújthatunk vásárlóinknak, mintha egy zárt platformot építenénk.”

Az IFA 2016 kiállításon az LG standjának (Hall 18, Messe Berlin) látogatói személyesen is kipróbálhatják a vállalat legújabb okosotthon megoldásait. 

Kulcsszavak: IoT, okos otthon, IFA 2016, LG
Vissza