Legyen mindenkié a repülés élménye!

Kütyü Magazin - 2016. április 14.

A Drone Prix Hungary csapata a magyarországi, sőt, a régión belüli legnagyobb drón rajongói közösség felépítését célul kitűzve, elsőként egy hat állomásos, számos kiegészítő programmal felvértezett nyílt drón bajnokságot rendez, mely szeptemberben az egész napos Drónverseny és Robotika Show-ban csúcsosodik ki.

A versenysorozat állomásain, és a többek között Közép-Európa legnagyobb, mintegy 2 700 nm-en elterülő drónpályáját felvonultató kiállításon, a Drone Prix Hungary csapata minden drónozásra nyitott rajongót vár, a drónok világával ismerkedőktől egészen a profi versenyzőkig. Az eseménysorozathoz a drónozásban, mint sportágban hatalmas potenciált látó sportikon, Besenyei Péter, többszörös Európa és Világbajnok műrepülő pilóta tiszteletbeli védnökként csatlakozott.

Még csak pár éve annak, hogy civil használatra is elérhetővé váltak a korábban még soha nem tapasztalt élményeket kínáló drónok, de ez a rövid idő is elegendő volt ahhoz, hogy rajongók millióit hódítsák meg szerte a világban. A Drone Prix Hungary csapatának célja, hogy ezeket az egyedülálló élményeket egy összetartó közösség tagjaként, a lehető legtöbben átélhessék Magyarországon, illetve megteremtsék e közösség és a sportág létrejöttének feltételeit.

„A feladatunk igazán sokrétű: párhuzamosan a profi versenyek, képzések szervezésével és a közösségépítéssel, aktívan részt veszünk a drónozás, mint hobbitevékenység kereteinek kialakításában is. Az illetékes szervezetekkel egyeztetve azon vagyunk, hogy a drónozásra vonatkozóan egyértelmű, mindenki érdekeire tekintettel lévő szabályozás szülessen Magyarországon” – mondta el Fekete Gábor, a Drone Prix Hungary sajtószóvivője. „Célunk egy legális keretek között űzhető, rengeteg élménnyel kecsegtető és széles rétegek számára elérthető sportág és hobbi létrehozása.”

A hamarosan induló Drone Prix Hungary versenysorozat egy hat állomásból álló nyílt bajnokság, melyen a versenyzők gyorsasági, ügyességi és szabadszemes kategóriákban mérhetik össze tudásukat. Egyedülálló izgalmakat ígérnek továbbá a FPV (First Person View) versenyszámok is, melyeken a versenyzők – és természetesen a közönség tagjai is –, virtuálisan „beülhetnek” a drónok pilótafülkéibe, és úgy élvezhetik a versenyt. 

A versenysorozat állomásain nem csupán az izgalmas összecsapásokat követhetik nyomon a látogatók: a helyszínen a Drone Prix csapat tagjai használati és építési oktatásokat, illetve interaktív bemutatókat tartanak, valamint a rajongók maguk is kipróbálhatják a drónokat.

„A Drone Prix versenysorozat közelebb hozza majd, úgy gondolom elsősorban a fiatalokhoz, de akár az idősebb generációhoz is a repülés és a technika, a robottechnika szeretetét. És hiszem, hogy ennek az élménynek az átélésére Magyarországon is sokaknak lesz lehetőségük: a drónozás – technikai sport lévén – nem egy filléres hobbi, de már egy olcsóbb típus is elegendő ahhoz, hogy a repülés rabjává tegyen minket. A fiatalok számára azért is tartom egy kifejezetten értékes hobbinak, mert a drónok révén egy olyan, kifejezetten 21. századi technológiát használhatnak, amely a technikai tudás mellett megköveteli tőlük, hogy hagyják el a szobájukat, a várost és a természetben töltsék az idejüket” – mondta Besenyei Péter, többszörös Európa és Világbajnok műrepülő pilóta.

A Drone Prix Hungary versenysorozat döntőjére 2016. szeptember 10-én kerül sor a Drónverseny és Robotika Show-n, a Hungexpo pavilonjaiban felhúzott kétszintes, 2 700 nm területű versenypályán. Az egész napos rendezvényen Közép-Európa legnagyobb versenypályája mellett, a drónok és a robotika világának legmodernebb vívmányai várják a látogatókat. Az aktív részvételre sarkalló interaktív standok mellett, a rendezvény számos előadásnak is otthont ad: a meghívott előadók a humanoid robotok, a mesterséges intelligencia, az önjáró autó, a 3D nyomtatás, ember-gép interfész, robotprotézisek, génchipek, űrkutatás vagy akár a molekuláris bionika témáit ölelik fel.

A Drone Prix Hungary csapata nem csak a versenyszellemmel megáldott drón pilótákra gondol, rendezvényeiken azok is megtalálhatják a számításaikat, akiknek inkább a drónépítés vagy a légifotózás és -videózás jelent igazán örömöt.

 

Vissza