Debütált Észak-Korea első táblagépe

Czipperer Dia, 2013. november 5. 17:31

Az észak-koreaiak bemutatták első saját táblagépüket, amely nagyjából akkor debütált, mint a legújabb iPad modell, november 1-jétől pedig már meg is vásárolható.

Észak-Korea számítógépgyártó cége, a Samjiyon dobta piacra az ország első táblagépét, az SA-70-et, amely szinte az ötödik generációs iPaddel egy időben jelent meg, ám a Wall Street Journal is csak november 1-jén írt róla először, amikor már kapható volt a készülék.

A táblagép már tavaly nagy figyelmet kapott, amikor egy észak-koreai techblogger írt arról, hogy különféle vásárokon bukkant fel a készülék. Nemrég meg is jelent, ám eddig az Apple új modelljei kaptak igazi sajtóvisszhangot, pedig az ország első tabletjéről van szó, ráadásul nem is könnyű közelebbről is szemügyre venni a modellt, tekintve Észak-Korea szigorú szabályait.

A Bécsi Egyetem professzorának, Rüdiger Franknek azonban sikerült kézbe vennie a kütyüt, amely már kapható (180 dollárért), ő ugyanis gyakran látogat az országba. A készülékről kiderült, hogy Android operációs rendszer fut rajta, és számos alkalmazás található rajta, összesen 488.

Több népszerű applikáció, mint például az Angry Birds, a Microsoft Office is helyet kapott rajta, de PDF olvasót, e-book olvasót e-könyvekkel együtt (a diktátorok könyvei mellett Dickens, Balzac és Hugo könyvek is) és zenelejátszót is telepítettek rá. A készüléken egy Siri-szerű hangfelismerő rendszer is található.

A készüléken csak a koreai helyi hálózatot lehet használni, világhálóra, vagyis a szó szoros értelemben vett internetre nem lehet kapcsolódni vele. Frank így nem tudta kipróbálni, milyen lehet a táblagéppel internetezni, ugyanis külföldiek nem férhetnek hozzá az észak-koreai hálózathoz.

Elmondása szerint a táblagépet kezelni sem túl egyszerű, bár a kifinomultabb szoftver nagy hatással volt rá. A professzor kiemelte, hogy az országban sokan vannak olyanok, akik nehéz fizikai munkát végeznek és egyszerű körülmények között élnek, így kérdéses, hogy egy ilyen totális berendezkedésű, elzárt országban hogyan fogadnak egy ilyen, fogyasztói társadalomnak „szánt” kütyüt?

 

 

Forrás: WJS.com