Itthon is bemutatkozott a világ első ívelt OLED TV-je

Czipperer Dia, 2013. november 15. 09:00

Magyarországra érkezett a világon elsőként megjelent LG CURVED (ívelt) OLED TV, amely az egyedülálló formatervezésnek köszönhetően a természet formáit követi. A készülék a legkarcsúbb okostelefonnál is vékonyabb: mindössze 4,3 milliméter vastag.

Az LG hazai sajtóbemutatóján ismerkedhettünk meg a 138 centiméter (55 colos) képátlóval rendelkező CURVED OLED TV-jével, amely a világ első ilyen készülékeként jelent meg májusban, Dél-Koreában.   

 

A készülék nem csak technológiai szempontból forradalmi, hanem mérnöki szempontból is mesterműnek számít. Az állvány, amin a TV csücsül, Crystal Stand névre hallgat. Átlátszó, és ez olyan hatást kelt, mintha lebegne a TV. Ebbe vannak beépítve a hangszórók – összesen 4 darab, amelyen szintén átlátszóak. Mindehhez pedig egy mozgásérzékelő távirányító is társul.

A természet ihlette dizájn

Az LG elképzelése valahogy így hangzik: a forma követi a funkciót, a funkció a formát. Vagyis nem csak egy dizájntermékről van szó – bár ahogy említettük, annak sem utolsó – hanem az ívelt kialakításnak funkcionális okai is vannak.

De előbb a formáról. A sajtótájékoztatón természetesen ez kapott főszerepet. Ez nem meglepő, hiszen egy valódi dizájnmodell mutatkozott be kategóriájában elsőként. Az LG szerint fontos kiemelni, hogy míg az egyenes vonalak ember alkotta formákat hoznak létre, addig az ívelt formák a természetben gyökereznek. Már a technológiai fejlődés is ebbe az irányba halad: egyre inkább az ívelt formák kerülnek fókuszba csúcskategóriás kijelzők esetén.

A tökéletes vizuális élmény megteremtése

Ám, mivel a forma követi a funkciót, nézzük, mitől is jó egy OLED TV-t nézni! A készülék kijelzőjének alakját úgy tervezték meg, hogy közben magát az emberi szemet tanulmányozták, hiszen mi sem sík felületet látunk.

A kijelző minden egyes pontja az emberi szemtől azonos távolságra található, így nem veszik el a képek részletgazdagsága.  Ezáltal egy olyan képélménnyel találkozik a néző, amelyet korábban még televízión nem tapasztalhattunk.

„Hogy a fekete valóban fekete legyen” 

Biztosan sokan hallották már az OLED szót, hiszen mostanában szinte sorra jelennek meg az ilyen technológiával készült modellek. Jól hangzik, de mit is jelent ez pontosan, és mitől nyújt páratlan élményt a felhasználóknak? 

A megoldás sajátossága, hogy maguk a pixelek bocsájtják ki a fényt, így nincs szükség háttérmegvilágításra. Ez egy teljesen más képelőállítást eredményez, és nullára csökkenti a reakcióidőt is. Ráadásul ez azt is lehetővé teszi, hogy papírvékony modellek készülhessenek. A legjobb benne, hogy ez egyáltalán nem a minőség rovására történik, hiszen a páratlan képélmény élénk és élethű színekben pompázik. Ezt a vállalat WRGB technológiának köszönhetjük, amely a hagyományos RGB színrendszer kiegészíti egy negyedik, fehér színnel, így, a 4-színű pixelre épülő megoldással éri el a tökéletes színhatást.

3D élmény tökéletes kontraszttal párosulva

A készülék a kétdimenziós megjelenés mellett polarizált háromdimenziós képalkotást is kínál a fogyasztóknak, emellett pedig végtelen kontrasztarányra képest. A tökéletes tónusokért pedig a színfinomító Color Refiner funkció felel, mindez pedig egy ívelt OLED élménnyel párosul.

Ez pedig már a magyar felhasználók számára is elérhető, hiszen a sajtóeseményt a magyar megjelenés apropóján szervezték, ahol az CURCED OLED TV-vel karöltve a legújabb ULTRA HD modellek is bemutatkoztak.

Sajnos a készülék pontosan elérhetőségét és árát még nem fedte fel a gyártó.