Az Epson Moverio okosszemüveg és a kiterjesztett valóság

Kütyü Magazin, 2014. február 25. 13:43

Az Epson Moverio okosszemüveg januári megjelenését követően az Epson a Mobile World Congress 2014 kiállításon bejelentette, hogy számos technológiai partnerével együtt mutatja be egyedülálló, binokuláris, átlátszó készülékének képességeit.

Annak ellenére, hogy főként nyomtatóiról és projektorairól híres, az Epson egyike azon cégeknek, akik elsőként mutatnak be hétköznapi használatra alkalmas, átlátszó okosszemüveget. A vállalat piacvezető projektor technológiáját felhasználva az Android 4.0.4 alapú Moverio BT-200 életre kelti a kiterjesztett valóságot (AR), és új lehetőségeket kínál a fogyasztóknak és az üzleti felhasználóknak az információközlés, a kereskedelem, a szakképzés és még sok más területen.

Az Epson jelenleg is számos szoftverfejlesztővel tárgyal, hogy még a májusi európai kereskedelmi forgalomba hozatal előtt forradalmian új applikációk készülhessenek mind a fogyasztói mind az üzleti felhasználók számára. Több mint 72 ezer látogatójával az MWC remek alkalom, hogy a vállalat bemutassa a Moverio kiterjesztett valóság-alapú alkalmazásainak üzleti előnyeit.

Az MWC kiállításon számos szoftvercég mutat be olyan alkalmazásokat, amelyeket a Moverio technológiájának segítségével fejlesztettek ki. Az APX Labs, az Information Service International Dentsu, a Metaio, a Scope AR, a Wikitude, és a Wipro csak néhány azon nevek közül, akik az Epson készülékét használják arra, hogy a látogatóknak bemutassák újgenerációs megoldásaikat.

 

 

Az APX Labs és az SK Telecom már három éve fejleszt üzleti alkalmazásokat okoszemüvegekre. A szoftvercég nemrég egy olyan applikációt mutatott be, amely integrálja az SK Telecom beltéri helymeghatározó rendszerét az Epson okoszemüveggel, így az eszköz érzékeli a felhasználó jelenlétét az egyes Bluetooth lefedettséggel rendelkező zónákban. A Mobile World Congress kiállítás látogatói kipróbálhatják a Moverio készüléket, amely interaktív tartalmat jelenít meg az SK Telecom standja körüli bemutató közben.

„A Skylight okosszemüveges szoftverplatformunk könnyen alkalmazható fogyasztói vagy vállalati környezetben, a múzeumoktól egészen a gyártósorokig, olyan esetekben, ahol a beltéri helymeghatározás a kontextuális tartalomkiszolgálás hiányzó eleme. A Moverio segít nekünk, hogy okosszemüveg alkalmazásainkat magasabb szintre emeljük, izgalmas időszak ez egy szoftverfejlesztőnek” - mondta Jay Kim, az APX Labs technológiai vezetője.

Japán egyik vezető szoftverfejlesztő cége, az Information Service International Dentsu egy olyan új alkalmazást mutatott be, amelyet a Japanese Idol nevű népszerű japán tehetségkutató műsor ihletett. A Moverio technikai lehetőségeit kihasználva a cég egy olyan AR színházat fejlesztett ki, ahol a felhasználó egy virtuális közönség előtt léphet fel.  

A világ egyik vezető AR fejlesztő és kutatócége, a Metaio a Mobile World Congress kiállításon mutatja be, hogyan használható a Moverio fogyasztóknak és vállalati dolgozóknak szánt karbantartási és szervizalkalmazásoknál egyaránt. Ez az egyedülálló applikáció az Epson technológiáját használja, hogy valós idejű utasításokat rendeljen különböző tárgyakhoz, így racionalizálva a betanítási folyamatot és az információátadást.

 

 

A Scope AR vállalat fejlett AR képzési megoldásokat kínál, és egy olyan alkalmazást mutat be, amely a felhasználó számára ismeretlen feladatokat egyszerűsít le. A Scope AR megoldása a Moverio okosszemüveget használva a felhasználó számára vizuális és hang-vezérelt használati útmutatót kínál egy házi-mozi rendszer összeszereléséhez.

A mobil AR technológia úttörője, a Wikitude két izgalmas Moverio alkalmazást mutat be a Mobile World Congress kiállításon. A Wikitude Planets magával ragadó tanulási élményt nyújt, a felhasználók ugyanis a Moverio okoszemüveget viselve láthatják a Naprendszert és bolygóit mozgás közben. Továbbá, a cég egy olyan applikációt is bemutat, ami szemlélteti, hogyan segíthet az AR a vállalkozásoknak eladni azokat a termékeket is, amelyek éppen nincsenek raktáron.

A Wipro Ltd egy piacvezető globális tanácsadó, IT és mérnöki szolgáltató vállalat, amely WebRTC/RCS-alapú kommunikációs megoldásokat mutat be. Az architektúra viselhető eszközöket integrálva zökkenőmentes AR élményt biztosít, amit a Moverio egyedi technológiájával mutat be.

A kétmagos 1,2GHz-es processzorral, 1GB RAM-mal, 8GB bővíthető tárhellyel, Bluetooth 3.0, GPS és WiFi modullal, valamint Miracast támogatással felvértezett, 320 hüvelykes qHD képet nyújtó Epson Moverio BT-200  becsült kiskereskedelmi ára 699 euró, s ezzel az egyik legmegfizethetőbb okosszemüvegnek ígérkezik. A készülék várhatóan 2014 májusában kerül kereskedelmi forgalomba.