Bemutatkoztak és már előrendelhetők – LG G Watch és Samsung Gear Live

Czipperer Dia, 2014. június 26. 14:40

A Google fejlesztői konferenciáján mutatkoztak be az Android Wear platform köré épülő okos karórák. A Google Play Store-ból szerda délutántól (június 25.) már előrendelhető közülök kettő, az LG G Watch és a Samsung Gear Live. A Google azt is bejelentette, hogy a Moto 360 csak később érkezik.

Az LG okosóráját márciusban jelentette be a nagyközönségnek. A Google fejlesztői konferencián kiderült többek között az is, hogy a karóra a Samsung Gear Live-val karöltve, fedélzetükön az Android Wear rendszerrel immáron a Google Play áruházban is elérhető bizonyos országokban. A Samsung már lassan veteránnak számít az okosóra bizniszban, ám három korábbi karóráján más rendszer futott, az Andriod Wearrel felszerelt eszközök közül ezek az első modellek mindhárom gyártónál (LG, Motorola, Samsung).

A Moto 360-ra azonban még várniuk kell a felhasználóknak. Az előadáson ugyanis kiderült, hogy a harmadik Android Wear rendszerű okoseszköz csak a nyár későbbi részében landol a piacon.

Samsung Gear Live

A dél-koreai gyártó első Android Wear köré épülő okos karórája beépített szívritmus-érzékelővel rendelkezik, és az előadásból az is kiderült, hogy bármelyik Android rendszerű készülékkel párosítható, amelyik fedélzetén Android 4.3 vagy frissebb rendszer fut. Több színben is elérhető lesz: fekete, piros és pezsgő árnyalatokban.

Hardveres felszereltség tekintetében 1,2 GHz-es processzorral, Super AMOLED kijelzővel, Bluetooth 4.0 támogatással, 512 MB RAM-mal és 4 giga tárhellyel rendelkezik. Az óra paraméretei: 37,9 x 56,4 x 8,9 milliméter nagyságú, és 57 grammot nyom.

A Samsung Gear Live 199 dollárért vásárolható meg.

 

 

LG G Watch

Az LG G Watch-ról már korábban is beszámoltunk, de lássuk összegezve, mit tud a vállalat első intelligens karórája. Itt szintén 512 megabájt RAM-ot és 4 giga tárhelyet kapnak a felhasználók, a készülék megjelenítője pedig egy 1,65 hüvelykes IPS panel. Meghajtásáról egy Snapdragon 400-as processzor gondoskodik, aksija pedig 400 mAh-s. Paraméterei: 37,9 x 46,5 x 9,95 milliméter nagyságú, súlya pedig kicsit nehezebb, 63 gramm.

A Samsung órájához képest leheletnyivel drágábban, 219 dollárt lehet hozzájutni.

 

 

Android Wear

A konferencián az órák köré épülő platformról is beszéltek, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy Google Now kártyáikat használják. A kártyás elrendezés a Material Desing alapelveit követi.

Bár még nincsenek tömegével alkalmazások a rendszerre (és így az órákra), szép számmal találunk belőlük. Akad olyan applikáció is, amely telefonra és a karórára egyaránt elérhető. Ebben az esetben nem kell a felhasználónak külön-külön letöltenie és telepíteni azokat, ugyanis, ha a két eszköz kapcsolatban van egymással, a telefonjuk megoldja helyettük ezt a műveletet, és átküldi az órára.

A rendszer közösségi média integrációt is tartalmaz, amely olyan dolgokat is jelez nekünk, ha például egy adott étterem közelében vagyunk, amit előzőleg például a Pinteresten kedveltünk.

A hangkeresés funkció szintén elérhető, melynek találatait az óra kijelzőjén olvashatjuk, csakúgy,mint a telefonunk értesítéseit, melyeket megtekinthetünk, illetve adott esetben el is utasíthatunk.

A platformot nem csak kifejezetten okos karórákhoz tervezték. A konferencián elhangzott az is, hogy az Android TV, illetve az Android Auto rendszerrel is képes lesz majd együttműködni.

 

 

Forrás: Mashable.com, Androidpolice.com; Képek: gottabemobile.com, google