Android One – gyorsan frissülő mobilok jó áron

Farkas Norman, 2014. június 27. 15:15

A Google I/O konferencián bemutatott kezdeményezés olyan pénztárcabarát okostelefonok megjelenését célozza, melyek a Google Edition modellekhez hasonlóan nagyon gyorsan, közvetlenül a keresőóriástól kaphatnak Android rendszerfrissítéseket.

A Google I/O során ismerhettük meg a keresőóriás új kezdeményezését az Android One személyében, aminek köszönhetően tovább csökkenhet az Android rendszer verzióinak töredezett eloszlása, és ami még jobb, az olcsóbb okostelefonok tulajdonosainak sem kell majd fél éveket várniuk a frissítések megjelenésére.

A Google végre felismerte, hogy nagy problémát jelent a hibajavításokat és olykor fontos biztonsági fejlesztéseket tartalmazó Android szoftverfrissítések késői (vagy elmaradó) megjelenése az alacsonyabb árszegmensben versenyző okostelefonok számára. A helyzet megoldására rukkolt elő az Android One-nal, aminek lényege, hogy a gyártópartnerek bizonyos feltételeknek megfelelő, olcsó készülékeket dobnak piacra, melyek beleilleszkednek a program kereteibe. Ezek a készülékek a Nexus és a Google Play Edition modellekhez hasonlóan gyorsan, az elsők között részesülhetnek majd a rendszerfrissítésekben, amiket közvetlenül a Google bocsát majd rendelkezésükre.

 

 

A fent említett feltételek annyit takarnak, hogy Android One modelleknek meg kell felelniük bizonyos, az adott régióhoz is illeszkedő hardveres követelményeknek. Egyelőre az FM rádió, a két SIM és egy microSD kártyafoglalat jelenlétét írja elő a vállalat.

Az első Android One készüléket az indiai Micromax gyártja majd egy 4,5 hüvelykes kijelzővel szerelt, kevesebb, mint 100 dollárt kóstáló mobil képében. Később a Karbonn és a Spice is csatlakozik a programhoz egy-egy modellel, ám ezekről egyelőre nincs további infó.


 

 

[Forrás: GSM Arena]