Hyundai Genesis – magától lassít, ha trafit „lát”

Farkas Norman, 2014. június 27. 17:40

A Hyudai új modellje képes észlelni a közeli sebességmérő kamerákat, sőt szükség esetén automatikusan mérsékeli is sebességét a büntetés elkerülése érdekében.

Hosszú útra indultál, rohanásban vagy, ráadásul totál idegen utakon kell hajtanod, így fogalmas sincs, hol lehetnek traffipaxok? Ha az új Hyundai Genesisben ülsz, nem kell tartanod a sunyi sebességmérőktől és büntetés nélkül célba érhetsz. A Hyundai legfrissebb modelljében ugyanis sikerült kombinálni a GPS technológia erényeit a fékrendszerrel, így az autó képes észlelni a traffipaxokat, majd szükség esetén automatikusan lassítani, hogy a szabályoknak megfelelő sebességtartományban haladjunk tovább, büntetés nélkül. A Genesis egyébként nem csak teszi a dolgát, hanem értesíti is a sofőrt a helyzetről: 800 méterrel az észrevett trafitól jelez, hogy lassítani kell. Ez talán apróságnak tűnik, de fontos, hiszen a legtöbben biztos szívbajt kapnának, ha csak úgy magától elkezdene lassítani az autó, amit vezetnek.

Bár a Hyundai Genesis nagyon ügyes, nem minden traffipaxot vesz észre. A mobil trafik hollétéről például nem tud infót szerezni, csak a rögzített kamerákra tud figyelmeztetni. A rendszert kiválóan lehetne tökéletesíteni például a Waze közösségi navigáció adatbázisának nyomon követésével, de efféle fejlesztésről egyelőre nincs szó, csak egy ötlet.

 

 

A Genesis új funkciója egyébként nem aratott osztatlan sikert az emberek körében. Sokak szerint a technológia segít csalni a gyorshajtóknak, a többség szerint viszont egy előnyös okosság, aminek köszönhetően elkerülhetők a kisebb sebességhatár-túllépésből fakadó büntetések. Te mit gondolsz?


 

[Forrás: Übergizmo]