Operatőröknek tervezett Canon kamera: EOS C100 Mark II

Kütyü Magazin, 2014. november 4. 10:10

A Canon olyan kamerát mutatott be, amely még több kreativitást és még egyszerűbb vezeték nélküli tartalommegosztást kínál, mint az elődei. Az EOS C100 Mark II a Cinema EOS System termékcsalád legújabb tagja. A videókamera azoknak az operatőröknek készült, akik egyedül dolgoznak terepen, nehéz körülmények között.

Árnyékban is megtalálja az arcot

Az EOS C100 a zászlóshajónak számító EOS C500-ban már kipróbált és bevált technológiai megoldásokat használja: erős képkezelő alrendszerrel rendelkezik, és ugyanúgy DIGIC DV 4 processzorral látták el. Ez utóbbi – a Canon Super 35 mm-es, 8,3 megapixeles CMOS-érzékelővel együtt – ragyogó színeket és széles dinamika tartományt biztosít. Az új, kiterjesztett (320 - 102 400) ISO-tartomány pedig még igen gyenge fényviszonyok mellett is lehetővé teszi a filmezést.  A kamera emellett egy új képfeldolgozó rendszert is kapott, amely tovább növeli a teljesítményt a moiré (rácsinterferencia) mérséklésével és a vonalhatárok kiemelésével, vagyis a képek még élesebbek, még tisztábbak.

Az EOS C100 Mark II alapból használja a Canon úttörő Dual Pixel CMOS AF technológiáját, amelynek segítségével még a kezdő operatőr is gyorsan megtalálja a fókuszt és könnyedén helyezheti át egyik tárgyról a másikra, egyetlen felvételen belül. A kamera támogatja a Canon Face Detection AF technológiát, és további kreatív vezérlési lehetőségeket nyújt az arcok automatikus felismerésére és a fókuszkövetésére.

 

 

Még több kreativitás

Az EOS C100 Mark II a különféle produkciók eltérő igényeihez alkalmazkodva két felvételi formátumot kínál.  A kettős formátumú (Dual Format) felvételnél az operatőr egyidejűleg rögzít egy (max. 35 Mbps-es) MP4-es és egy (max. 28 Mbps-es) AVCHD változatot, akár 60P-s képfrissítési sebességgel. A maximális rugalmasság és kényelmes megosztás érdekében a HD és SD felvételek más-más kártyára menthetőek. A sokféle kreatív funkció mellett, az EOS C100 Mark II kamerával lassított és gyorsított felvételek is készíthetők.

Az integrált Wi-Fi-kapcsolat – a Cinema EOS sorozatban elsőként – minden eddiginél jobban megkönnyíti a felvételek megosztását a kameráról, így a fájlok már FTP-n is továbbíthatók. A gyors felvételeket igénylő helyzetekben (pl. híradások vagy eseményekről készült mozgóképes beszámolók), a kettős formátumú felvételi mód révén, a kis felbontású SD-fájlokat az operatőr gyorsan, közvetlenül a kameráról megoszthatja, úgy, hogy közben a HD-változat továbbra is biztonságban marad.

Kompromisszummentes használat

Robusztus, kompakt kialakításának köszönhetően az EOS C100 Mark II sokféle helyzetben használható, különösen az olyanokban, ahol az operatőr egyedül dolgozik. A beépített Wi-Fi, a kamera ezzel elérhető böngésző alapú vezérlése és a Canon multifunkciós RC-V100 távirányítójának támogatása lehetővé teszi a kamera elhelyezését olyan helyeken is, amelyek korábban szóba sem jöhettek volna. Így a forgatócsoportok a legszokatlanabb, leglehetetlenebbnek tűnő helyzetekben is használhatják a kamerát.

Az EOS C100 Mark II kijelzőjét is áttervezték: most oldalra kihajtható, így a felhasználó még akkor is beállíthatja a felvételt, ha épp a kamerával szemben helyezkedik el. Az új OLED kijelző jobb kontrasztot, élénkebb színeket és gyorsabb válaszidőket nyújt, még erős fényben is. A kamera emellett továbbfejlesztett, kihúzható és dönthető elektronikus keresőt (EVF) és nagyobb szemillesztéket kapott a rugalmasabb használat és a precízebb felvételkészítés érdekében. Az gép professzionális audiofunkciókkal is rendelkezik. Egy mikrofon található a fogójában, egy másik pedig a kameratestbe van beépítve, így a hangfelvétel a legegyszerűbb kamera konfigurációban is biztosítható.

EF objektívek

Az EOS rendszer részeként az EOS C100 Mark II kompatibilis a Canon világhírű, cserélhető EF-objektívjeivel és 4K EF moziobjektívjeivel, sőt, ezekhez van optimalizálva. Ez azt jelenti, hogy a kamera olyan teljesítménnyel és rugalmassággal rendelkezik, ami képessé teszi arra, hogy gyakorlatilag bármilyen helyzetben helyt álljon.

 

 

EOS C100 Mark II – legfontosabb jellemzők: