Saját okosórával és táblagéppel készült az Audi a CES-re

Czipperer Dia, 2015. január 7. 15:55

Az Audi önvezető autójának terve már sokak számára ismert, azonban most egy új meglepetéssel készült az autógyártó cég a CES-re. Első táblagépük mellett egy okosórát mutattak be, mely képes vezérelni az autót.

Az Audi is utat tör magának az okosóra piacon. A vállalat nem egy újabb járművel készült a Las Vegas-i techshow-ra, hanem egy hordható okossággal, méghozzá egy karórát mutatott be, mely képes arra, hogy vezérelje az autót. Az eszköz segítségével a tulajdonos irányíthatja többek között a jármű motorját, az ablakokat vagy éppen a hőmérsékletet.

A karóra NFC technológiát használ az autóval való kommunikáció során, így akkor is működik, ha az aksi lemerül. Ez különösen jól jön akkor, ha például a vezető éppen az autóján kívül tartózkodik, hiszen nem kell tartania attól, hogy esetleg nem fér hozzá a járműhöz, csak azért, mert nincs elég szufla az órában.

Az órában biometrikus érzékelő is található, amely nyomon követi többek között a felhasználó testhőmérsékletét, szívritmusát, majd ezeket az adatokat továbbítja az autóba. Egyelőre azt még nem tudni, hogyan használja fel a jármű ezeket az adatokat, elképzelhető, hogy a vezető testhőmérsékletének a leginkább megfelelő klímát állítja be, illetve szünetet javasol a vezetés közben, vagy valami nyugtató zenét tesz be, ha nyugtalannak érzi a sofőrt.
 


Egyelőre az Audi nem árult el további funkciókat és részleteket a „mobil kulcsként” pozícionált karóráról, így azt sem lehet még tudni, mikor lesz elérhető. Annyit árultak el, hogy az órát az LG tervezte kifejezetten az Audi számára, és egy módosított Android Wear rendszer fut a fedélzetén.

A vállalat a sajtóeseményen első saját táblagépét is bemutatta, melynek meghajtásáról egy NVIDIA chip gondoskodik, fedélzetén pedig Audi kinézetű Android verzió fut. A Q7 névre hallgató eszköz LTE kapcsolatra is képes, melynek révén könnyen streamelhetők zenék és filmet útközben.
 


 

 

 

Forrás: Mashable.com, Slashgear.com