Canon EOS 5Ds és EOS 5Ds R: 50 megapixeles felbontás és gyors autofókusz

Kütyü Magazin, 2015. február 6. 13:50

 A Canon bemutatta az EOS 5Ds-t és EOS 5Ds R-t, két új, ultramagas felbontású, "full frame" tükörreflexes gépét. A 35 mm-es kamerák a „full frame” szenzorok között valaha látott legmagasabb felbontást, 50,6 megapixelt kínálnak. A gépek a részletgazdagság, a válaszkészség és a strapabírás különleges kombinációját nyújtják.

A full frame DSLR-gépek új szabványa 

Az  EOS 5Ds és EOS 5Ds R egyaránt ideálisak pl. óriásplakátok vagy magazinborítók készítéséhez, ahol minden pixel számít. A szenzor felépítése ISO 100-6400-es érzékenységet tesz elérhetővé, amely ISO 50-12800 értékig bővíthető, így kiváló minőségű képek készíthetők alacsony zajjal, precíz színekkel és széles dinamikatartománnyal. A felbontás lehetőséget ad arra, hogy még a kamerán belül háromféle képnagyítási módot lehessen beállítani: 1,3x, 1,6x és 1:1 arányt. A keresőben is látható fenti módok használatával kiemelkedő eredmények érhetők el, hiszen még az 1,6x képkivágással is 19 megapixeles a kép, így egy 300 mm-es fókusztávolságú objektív 480 mm-esként használható.

Az EOS 5Ds-ben és az EOS 5Ds R-ben egyaránt két-két DIGIC 6 processzor gondoskodik arról a gyorsaságról. Mindkét processzort úgy tervezték, hogy kényelmesen kezelje az 50,6 megapixeles érzékelőből áradó hatalmas mennyiségű képadatot, ugyanakkor csökkentse a zajt és kiválóan működjön akkor is ha a felhasználó másodpercenként öt képkockát szeretne elkattintani.

 

 

Villámgyors autofókusz

Az EOS 5Ds és EOS 5Ds R gépekben fejlett, 61 pontos autofókusz rendszer található 41 kereszt típusú ponttal. Mindkét kamerával könnyű mozgó tárgyakra fókuszálni, mert az EOS intelligens nyomkövető és felismerő autofókusz-rendszer (iTR) az arcokat és a színeket is követi. A bemozdulások csökkentését tovább növeli a Canon tükörrezgés-szabályozási (Mirror Vibration Control) technológiája. A tükör mozgását két külön motor segíti így sokkal puhább annak mozgása és halkabb a zárhang.

 

 

Mindkét gép esetében a 150 ezer pixeles RGB+IR fénymérő és a villodzás-érzékelő gondoskodik arról, hogy a képek egyforma és pontos megvilágítás mellett készüljenek el változó fényviszonyok – pl. vibráló neonfény – mellett is.

Tökéletes részletesség

Az EOS 5Ds és EOS 5Ds R számos személyre szabható móddal segíti a felhasználót. Az új, nagy részletességű képstílus (Fine Detail Picture Style) használatával maximalizálható az érzékelő részletességi szintje, és még élesebb képeket kaphatunk képszerkesztő szoftver használata nélkül is.

A kedvelt kreatív módok – pl. többszörös exponálás, HDR – segítségével kiváló minőségű művészi szintű képeket, míg a beépített időmérővel hosszú idejű felvételeket és csodás time lapse videókat készíthetünk egyszerűen, speciális szoftverek és drága kiegészítők nélkül.

Professzionális felépítés és személyre szabható funkciók

A Canon újdonságainál a 100%-os méretű keresővel és a képkeresőn megjelenített jelzésekkel könnyű kiválasztani a megfelelő képkivágást. A nagy, 8,11 cm-es (3,2”) Clear View II LCD tükröződésmentes kijelzőn így a képek visszanézésekor nem láthatók csillanások vagy tükröződések. A panel jól áttekinthető, kényelmes kezelőfelületként is szolgál a leggyakrabban használt beállítások elérésére. A fényképezőgépeken új, „Custom Quick Control” (egyedi gyorsvezérlési) képernyőn egyszerűen személyre szabható az ikonok típusa, mérete és elheyezése.

 

 

Mindkét kamera rendkívül strapabíró magnéziumötvözet vázat kapott, így a természetfotósoknak is kiváló választást jelentenek.

EOS 5Ds R: a képminőség csúcsa

Amikor a maximálisan részletgazdag képek készítése a cél, akkor a féligáteresztő szűrő hatásának megszűntetésével gondoskodik az EOS 5Ds R a lehető legtökéletesebb eredményről. A természetfotók esetében, ahol az organikus minták részletgazdag megjelenítése a cél, a szűrőhatás nélkül érjük el, hogy a képek fantasztikusak lehessenek.

 

 

EF 11-24mm f/4L USM

Az EOS 5Ds és EOS 5Ds R is kompatibilis a Canon 71 különböző modellből álló EF objektívcsaládjával. A Canon EF 11-24mm f/4L USM a világ legszélesebb látószögű ún. „rectilinear” (hordótorzítás nélküli) zoomobjektívje. A vadonatúj optikai felépítésű objektív három aszférikus lencsét – köztük egy csiszolt aszférikus lencsetagot is – tartalmaz, ami garantálja a lehető legjobb képminőség és a legkisebb torzítás elérését úgy, hogy közben az egész szerkezet olyan erős és strapabíró tud lenni, hogy extrém időjárási körülmények között is használható marad.

 

Legfontosabb jellemzők – EOS 5Ds 

- 50,6 megapixeles CMOS érzékelő két DIGIC 6 processzorral

- 150 ezer képpontos RGB+IR fénymérő

- Sorozatfelvétel: másodpercenként akár 5 képkocka

- 61 pontos AF-rendszer

- Eltérő képkivágású képek

Az EOS 5DS R-ben emellett:

- Féligáteresztő szűrő hatás megszűntetés

 

Legfontosabb jellemzők – EF 11-24mm f/4L USM objektív

- Tájképek ultraszéles látómezővel

- A világ legszélesebb látószögű ún. „rectilinear” (hordótorzítás nélküli) zoomobjektívje

- Minimális torzítás – épületfotókhoz és enteriőrökhöz ideális

- Speciális lencsebevonatok a szellemképesedés és a becsillanások ellen

- Intelligens, szinte zajtalan autofókusz, amely kézzel bármikor átállítható

- Fotózás még a legmostohább időjárási körülmények között is