190 országban startol nyáron a Windows 10 – kínai gyártókkal erősít a Microsoft

Farkas Norman, 2015. március 19. 17:22

A Microsoft bejelentette, hogy a nyár folyamán a világ számos pontján elérhetővé válik a Windows 10. A szoftveróriás nagy erőkkel készül a rendszer premierjére, több kínai vállalattal is együttműködik a platform biztos sikere érdekében.

Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerekkel foglalkozó részlegének alelnöke tegnap jelentette be Kínában, a WinHEC (Windows Hardware Engeneering Community) csúcstalálkozó során, hogy a Windows 10 világszerte 190 országban, 111 különböző nyelven kerül piacra idén nyáron. Pontosabb időpontról nem esett szó, csak annyi biztos, hogy június és augusztus között érkezik az új OS.

A cégóriás hangsúlyozta a kínai eseményen a Windows felhasználói bázisának méretét és sokoldalúságát – a rendszert világszerte több mint 1,5 milliárdan használják, ebből több száz millióan élnek Kínában. A jól csengő számok után a résztvevők bepillantást nyerhettek a Windows 10 kifejezetten a kínai felhasználóknak szóló funkcióiba és megismerhették a már mandarinul is beszélő és értő Cortana személyi asszisztens-szolgáltatást. Szó esett a vadonatúj Windows Hello nevű okosságról is, ami – ahogy az alábbi videó is mutatja – a Windows 10 alapú gépekbe, illetve a Microsoft fiókunkba való bejelentkezést hivatott leegyszerűsíteni úgy, hogy biometrikus szenzorokat (pl. ujjlenyomat-olvasó, retinaszkenner stb.) használ az azonosításhoz.

 

 

A Windows 10-hez különösen nagy reményeket fűzhet a Microsoft, s ha minden jól megy, rövid idő alatt igen sok gépen fog futni a rendszer. Nagyban hozzájárulhat a platform elterjedéséhez, hogy a Windows 8, a Windows Phone 8.1 és a Windows 7 alapú készülékeket egyaránt díjmentesen lehet frissíteni rá.

A redmondi vállalat szeretné, hogy a felhasználók elég széles kínálatból válogathassanak, ha Windows 10 alapú masinát keresnek. Ennek érdekében több kínai gyártóval is megállapodás született, aminek eredményeképp hamarosan a Xiaomi és a Lenovo műhelyéből is érkezhetnek windowsos okostelefonok. E két cég mellett a Tencent és a Qihu 360 is megegyezett a Microsofttal. Hogy a chipgyártás frontján is minden sínen maradjon, az Intellel és a Qualcommal is szorosan együttműködnek Myersonék.

 

 

[Forrás: TechSpot]