Hogyan hozzuk ki a maximumot laptopunk aksijából?

Kütyü Magazin, 2015. június 4. 11:10

A Toshiba néhány hasznos tanáccsal látja el a felhasználókat arra vonatkozóan, hogyan használják minél tovább laptopjuk akkumulátorát. A rövidtávú stratégia célja, hogy az utolsó pillanatokra is maradjon elég szufla az aksiban. 

Amikor laptopunk aksija felmondani látszik a szolgálatot, de még szükségünk lenne rá, néhány hasznos móddszer rendelkezésünkre áll, higy néhány további percet nyerjünk az üzemidőből.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a tárolt energia mennyisége növekszik, pusztán annyit tehetünk, hogy az eszköz fogyasztását a minimálisra csökkentjük, így van esélyünk arra, hogy az utolsó feladatot is elvégezzük. Igazából a séma nagyjából megegyezik azzal, amit egy okostelefon esetében érdemes tenni.

1. Bekapcsolhatjuk a laptopok akkukímélő, vagy más néven eco üzemmódját

A számítógéppel végzett különböző feladatok nem egyformán terhelik meg a hardvert. Játék közben sokkal magasabb teljesítményre van szüksége, mint egyszerű szövegszerkesztésre. A modern eszközöket úgy alakították ki, hogy a használatnak megfelelő energiaséma beállításával az akkumulátor üzemidejét meghosszabbíthassuk. Ezeket a Vezérlőpultban találjuk.

2. Kikapcsolhatjuk a nem használt eszközöket

Egy eszköz akkor fogyasztja a legkevesebbet, ha ki van kapcsolva. Ez az elég egyértelmű megállapítás is segíthet abban, hogy notebookunk kevesebbet fogyasszon. Kikapcsolhatjuk például az épp nem használt optikai meghajtót, lecsatlakoztathatjuk a külső merevlemezt, billentyűzetet vagy egeret. Ha nincs szükségünk rájuk, a rádiófrekvenciával működő modulokat (wifi, bluetooth stb.) is leállíthatjuk.

3. Beállítások

A kijelző is jelentős fogyasztó. Ha a fényerőt csökkentjük, rengeteg energiát spórolhatunk. Ugyanez igaz a billentyűzet háttérvilágítására is, kedvező fényviszonyok mellett nem feltétlenül van szükségünk erre a funkcióra. A felbontás csökkentésével és a hang kikapcsolásával is sok energiát takaríthatunk meg, így az akkumulátor üzemideje tovább növelhető.


4. Egyes alkalmazások bezárása, a munkafolyamatok egyszerűsítése

A sokféle futó alkalmazás szintén nagy energiafaló. A notebook használati módjának megváltoztatásával, a folyamatok egyszerűsítésével is rengeteg energiát spórolhatunk. Több alkalmazás egyidejű futtatása remek dolog, ugyanakkor megterheli a processzort, így rendkívül energiaigényes. Akkumulátoros üzemmódban használjunk egyszerre egy alkalmazást, illetve kerüljük a nagy számításigényű programokat.

5. Az akkumulátor kezelése

Az akkumulátorok egyik legnagyobb ellensége a túlmelegedés. Ügyeljünk arra, hogy az áramforrást ne tegyük ki közvetlen napfénynek. Ha például kültéren használjuk eszközünket, gondoskodjunk arról, hogy ne érje közvetlen napsütés, és szellőzése is mindig megfelelő legyen. Ezen felül persze nagy gondot okozhat, ha a notebook szellőzőnyílását szennyeződés, por eltömíti, vagy esetleg mi magunk takarjuk el. A laptopok belső tisztítását bízzuk szakemberekre, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy mi magunk ne zárjuk el a levegő szabad áramlását.

6. Új eszköz beszerzése

Mindezeken túl természetesen dönthetünk korszerűbb eszköz megvásárlása mellett is. Manapság a gyártók egyre fejlettebb technológiával egyre kevesebbet fogyasztó eszközöket gyártnak. Az akkumulátorok technológiája is fejlődik, így egy feltöltéssel egyre hosszabb ideig tudjuk notebookunkat használni. 


Be kell lássuk, hogy az eszközök akkumulátoros üzemidejének meghosszabbítása jelen pillanatban a gyártók egyik legjelentősebb feladata. Természetesen újabb technológiákat is fejlesztenek, ugyanakkor jó néhány évet kell várnunk még, mire ezek kiskereskedelmi forgalomban is kaphatók lesznek. Addig is a meglévő lehetőségekkel kell megoldani a problémát.