Még nincsenek kihasználva a PoE+ nyújtotta lehetőségek

Kütyü Magazin, 2015. június 22. 16:00

A PoE+ (Power over Ethernet) már jó ideje létező technológia, de még nem teljesen használták ki a benne rejlő potenciált. Ennek oka részben a szakadék az új sztenderdek és a tömegpiacon elérhető régi modellek között, de a tajvani ZyXEL szakértői szerint a legfőbb problémát a viszonteladók nem egységes tevékenysége okozza.

A PoE (Power over Ethernet) rendszereket több mint 100 millió eszközben használják világszerte, legyen szó vezeték nélküli hozzáférési pontokról, Internet protokoll eszközökről, telefonokról vagy kamerákról. Ahogy egyre többféle digitális eszköz csatlakozik a globális hálózathoz, a PoE felhasználása is párhuzamosan nő, a legutóbb bevezetett 802.11ac rendszert használó hálózatokban pedig ez hatványozottan igaz. A piac legújabb switch eszközeinek többsége éppen ezért már PoE+ technológiával van felszerelve, de az üzleti és magánfelhasználók többsége mégsem használja ezt a lehetőséget.

A problémával a viszonteladók is találkoznak: hiába próbálják elterjeszteni a PoE+ előnyeit, a már korábban telepített hálózati felszerelések többsége még nem tudja integrálni a technológiát. Ezért a felhasználóknak olyan kompromisszumokat kell kötniük, ami nem feltétlenül hozza ki a maximumot a hálózatokból. A jelenlegi gyakorlat azt mutatja, hogy a PoE+ -t csak néhány esetben használják ki teljesen: ahol ez sikerült, a megtakarított energia viszont a többszörösére nőtt. Nem üzemelik be viszont olyan helyeken, ahol a prioritás a legmagasabb teljesítmény elérése, a takarékossági szempontok viszont teljesen mellékesek. Ez a szituáció azt eredményezte, hogy a viszonteladók a PoE+ és a korábbi PoE rendszereket együttesen értékesítik.

A PoE+ funkcióit jelenleg a kamerákban használják leginkább, mert az eszközökhöz csatlakoztatott switchek és egyéb hálózati termékek sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudnak működni a hálózati rendszeren belül. A limitált hozzáférés ellenére a PoE+ előnyei azonban jól dokumentálhatóak, éppen ezért a viszonteladók és felhasználók számára egyaránt megéri használni. A tajvani ZyXEL a funkcióban rejlő kiaknázatlan lehetőségeket szem előtt tartva az összes, újonnan bevezetett termékét PoE+ technológiával látta el, tovább erősítve jelenlétét az intelligens hálózati menedzsment piacán.