Új járművek közötti kommunikációs rendszert fejlesztenek Amerikában

Vértes Judit, 2015. június 30. 12:40

Évente 1,3 millió ember hal meg autóbalesetben a világon, ebből 37 ezer az Egyesült Államokban. Az új járművek közötti vezeték nélküli kommunikációs rendszer segíthet csökkenteni a balesetek számát.

Az amerikai közlekedésbiztonsági szövetség (National Highway Traffic Safety Administration) szerint 2020-ra jelentősen csökkenthető lenne az ütközések száma az utakon, ha létrehoznának egy olyan járművek közötti kommunikációs rendszert, mely felmérné a környező járművek helyzetét, és automatikus fékezés és kormányzás segítségével elkerülhető lenne a baleset.

Nyolc autógyártó cég, köztük a GM és a Ford elkezdte a biztonságos járművek közötti kommunikációs technológia kidolgozását. A rendszer nyilvános kulcsú infrastruktúra (PKI) kódot használna a járművek közötti adatforgalomhoz. A kódolt adatok a Wi-Fi egy módosított verzióján keresztül, rövid hatótávolságú kommunikációval áramlanak a járművek között.

A PKI automatikusan kódolja és dekódolja a digitális üzeneteket az online vásárlásokhoz hasonló biztonsággal. Az üzenetek forrását hitelesítik, így megvédik a rendszert a hackeléstől.

A PKI kódolással kapcsolódó 300 méteren belül lévő autók megosztanak egymás között bizonyos adatokat, például a sebességet, a pontos helyzetüket, másodpercenként 10 alkalommal. A kód óránként 12 alkalommal, véletlenszerű időközönként változik, és semmiféle személyes adatot nem tartalmaz.
 


A GM cég 2017 Cadillac CTS lesz az egyik első olyan jármű, mely tartalmazza az új kommunikációs rendszert. A nemzeti közlekedésbiztonsági tanács azt reméli, 25 éven belül több mint 300 millió biztonsági kapcsolattal rendelkező autó lesz az utakon.

 

Forrás: Techspot.com