4K televízióval szoktatják vissza a makikat a vadonba

Kütyü Magazin, 2015. december 12. 10:45

A The Aspinall Foundation állatmentő szervezet Sony BRAVIA 4K televíziókat állított a  gyűrűsfarkú makik és langurok ketreceibe, hogy részletes és valósághű felvételeket lássanak azok az állatok, akiket 2016-tól természetvédelmi területeken fognak szabadon engedni.

A Kent-I Port Lympne rezervátum területén (Egyesült Királyság) helyezték el a Sony BRAVIA X90C 4K Ultra HD csúcskészülékeket a gyűrűsfarkú makik és langurok ketrecébe. A kísérlet az állatvédő szervezet „Vissza a vadonba” programjának része, amelyben felvételeket mutatnak az emlősöknek 4K felbontásban természetes élőhelyeikről, Jáváról és Madagaszkárról. Ez segíti majd őket abban, hogy megismerkedjenek a vadonban lévő új otthonukkal.

Simon Jeffrey, a Port Lympne természetvédelmi terület állatokért felelős menedzsere így beszélt a projektről: „Port Lympne-ben mindig új lehetőségeket keresünk az állataink foglalkoztatására és ösztönzésére. Sokféle technikával dolgozunk, hogy mentálisan és fizikálisan minél jobb szinten tartsuk őket. Általában az újdonságok szagokkal, ízekkel, új mászó technikákkal vagy játékokkal gazdagítják őket, de ezúttal valami mást akartunk kipróbálni, hogy lássuk, érdeklődnek-e a vadonban lévő természetes környezetük iránt.”

„Ugyan a hatalmas ketreceket úgy terveztük meg, hogy a lehető legjobban imitálják az állatok természetes élőhelyeit, úgy döntöttünk, hogy betekintést engedünk a gyűrűsfarkú makijainknak és langurjainknak abba a környezetbe, ami potenciális élőhelyükké válhat. A Sony BRAVIA 4K felbontású televízió képminősége olyan tiszta és részletes, hogy az ember szinte az esőerdőben érzi magát.”

Az új BRAVIA X90C széria 4K felbontást ad, bármi is jelenik meg a képernyőn. Az erős 4K X1 processzornak köszönhetően a jelenetek tisztasága és kontrasztja még inkább valósághűvé válik. Ami a színeket illeti, a Sony egyedi TRILUMINOS kijelző technológiája a színek valaha látott legnagyobb skáláját vonultatja fel a szemünk előtt, így a buja esőerdők gazdag színvilággal szinte életre kelnek.
 




Simon hozzátette, hogy 2012 óta több csapattal langurt, gyűrűsfarkú makit, gibbont és jávai langurt engedtek szabadon a Port Lympne rezervátumból és testvérparkjából, a Howletts Wild Animal Parkból, hogy megvédjék a jávai erdőket. Ezt a bizonyos langurcsapatot a tervek szerint 2016-ban fogják szabadon engedni. Egy ideje már együttműködnek a madagaszkári helyi közösségekkel, még soha nem engedtek szabadon fogságban született makikat ezen a különleges szigeten.