A HPC terjedését segíti a Dell új eszközeivel

Kütyü Magazin, 2015. december 18. 15:10

A Dell bemutatta nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) portfóliójának legújabb fejlesztéseit. A vállalat olyan új innovatív rendszereket alakított ki, amelyeknek célja, hogy egyszerűsítsék a HPC és az adatelemzés általános bevezetését a kutatás, a gyártás és a genomika területén. 

A HPC egyre fontosabb tényezővé válik a vállalatok fejlődésében és versenyképességében. A szervezetek általában nem rendelkeznek a szükséges szakértelemmel ahhoz, hogy egy HPC rendszert úgy konfiguráljanak, építsenek ki és helyezzenek üzembe, hogy közben ne veszítsék szem elől valódi tudományos, mérnöki és elemzési céljaikat. A National Center for Manufacturing Sciences szerint 2020-ra digitálisan fogják tervezni az összes termék 98 százalékát, ugyanakkor a központ 300 000 gyártással foglalkozó vállalatának 95 százaléka kevés vagy semmilyen szakértelemmel nem rendelkezik ehhez. 

Jim Ganthier, a Dell mérnöki megoldásokért és felhő alkalmazásokért felelős alelnöke és vezérigazgatója kifejtette, hogy a HPC már nem csak a legigényesebb kutatók eszköze. Felhasználják a leghaladóbb egyetemekkel és kutatóintézetekkel folytatott közös munka során tanultakat, és ezt a tudást szabják testre a hagymányos vállalatok számára. Azt látjuk, hogy egyre több gazdasági ágazatban tevékenykedő ügyfél használja ki a technológiában rejlő erőt.

A Dell felgyorsítja a HPC terjedését

A Dell új HPC rendszer kínálata a HPC és adatelemző megoldások olyan családja, amely az egyéni fejlesztésű rendszerek rugalmasságát kombinálja az előre konfigurált, gyári kiépítésű rendszerek egyszerűségével, megbízhatóságával és értékével. Mindezt a következő előnyök mellett: 


 

Az új alkalmazásspecifikus Dell HPC rendszer ajánlatai: 

A Dell felgyorsítja a HPC technológiai innovációkat

A Dell bejelentette, hogy további befektetéseket tervez a partnerkapcsolatok, a programok és a technológiák terén is, hogy az innovációs fejlesztések mindenki számára elérhetőek legyenek az asztali számítógépektől a "jövőkész", akár petaflopos teljesítményű rendszerekig. 

A Dell az Intellel együttműködve tovább bővíti a Dell HPC Innovációs Laboratóriumát, kifejezetten az IntelR Scalable System Framework támogatásának céljával. A texasi Austinban található labor több millió dolláros bővítése további szakértelemmel, infrastruktúrával és technológusokkal egészíti ki a meglévő szakértő bázist. A laboratóriumot azért hozták létre, hogy kiaknázzák és széles körben elérhetővé tegyék a fejlett technológiákban rejlő előnyöket, amelyek a feldolgozás, a hálózati és a tárolás területeit érintik, illetve nyílt szabványokat vezessenek be az iparágban.

A Dell és az Intel partnerkapcsolata

Amellett, hogy a Dell a jelentős OEM gyártók közül elsőként csatlakozott az Intel Fabric Builders programhoz, szorosan együttműködik az Intellel. A vállalat támogatja az IntelR Scalable System Framework keretrendszert, amelynek részei az IntelR Omni-Path Fabric technológia, a következő generációs IntelR XeonR processzorok, az IntelR Xeon PhiT processzorcsalád és az IntelR Enterprise Edition for Lustre is. Az ezzel kapcsolatos bejelentések:

A Dell és a Mellanox partnerkapcsolata

A Dell és a Mellanox Technologies régóta együttműködő partnerek, és vezetői a HPC közösségnek.  A HPC Advisory Council közösséggel közösen számos iparágvezető gyakorlatot és használati esettanulmányt adtak már ki, amelyekben szemléltették a kiemelkedő alkalmazás-méretezhetőséget és a teljesítményt. A Dell és a Mellanox több éve biztosít HPC klasztereket a HPC Advisory Council közösségnek, így a HPC közösség a kategória legjobb rendszereit használhatja az alkalmazásoptimalizáláshoz, a teljes HPC eléréshez és oktatáshoz.

A Dell és a Mellanox bejelentette, hogy további befektetéseket tervez a Dell meglévő HPC Innovation Lab részlegébe. Egy teljes körű EDR 100Gb/s InfiniBand szuperszámítógépes rendszerrel bővítik a labort.  A rendszer rendkívüli méretezhetőséget kínál, illetve alkalmazásspecifikus összehasonlító elemzéseket, valamint karakterizálást biztosít az ügyfelek és partnerek számára az átterhelési képességek és a Mellanox kapcsolat fejlett gyorsítási motorjainak köszönhetően.  

Lendület az ügyfeleknek és a közösségnek

A Dell folytatja a HPC megoldások globális üzembe helyezését, hogy ezzel is támogassa a tudományos fejlődést elősegítő szervezeteket, illetve biztosítsa gazdasági és globális versenyképességüket.  A HPC számos ország napirendjén fontos helyen szerepel, mivel létfontosságú az olyan területeken, mint például a tudomány, az ipari termelékenység, a klímaváltozás, az energiaellátás és a biztonság, illetve jó néhány gazdasági ágazatban is. Emellett a HPC kezdeményezések egyre inkább közelítenek a Big Data és felhőalapú rendszerekkel foglalkozó kezdeményezésekhez. 

Elérhetőség

A genomikai adatelemzésre szolgáló Dell HPC rendszer már kapható. A Dell HPC rendszerek, amelyeket gyártáshoz és kutatáshoz terveztek 2016 elejétől lesznek elérhetőek. Az IntelR Omni-Path architektúrára épülő Dell Networking H sorozatú switchei, adapterei és szoftverei pedig 2016 első felében jelennek meg.