Szingapúrban is Vodafone IoT bringákat lehet használni

Kütyü Magazin, 2017. március 27. 15:41

A Balaton és a Velencei-tó partján bő egy éve lehet a Vodafone IoT megoldásaira épülő elektromos kerékpárokat bérelni, a Vodafone Group bejelentése szerint pedig immár a Vodafone IoT megoldásait használó bringákra pattanhatunk fel akár Szingapúrban is.

A világ vezető IoT szolgáltatójának számító Vodafone közleménye szerint a Vodafone IoT eszközeinek igénybevételével indult el Szingapúrban a világ legnépszerűbbnek mondott közösségi kerékpáros rendszere, a Mobike. 

A kerékpárok közösségi használatára építő Mobike vállalat 2016-ban alakult meg Kínában, a szolgáltatást Sanghajban indította el, jelenleg 33 városban van jelen és a felhasználók több mint 200 millió utat tettek meg a Mobike kerékpárokkal. Az ázsiai, európai és amerikai terjeszkedést tervező Mobike első Kínán kívüli állomása Szingapúr. 

A szingapúri rendszer érdekessége, hogy a városállam számos erre kijelölt helyén le lehet parkolni, anélkül, hogy meg kellene keresni a tároló- és a töltőállomások valamelyikét. Mindez annak köszönhető, hogy a kerékpárok felvételéhez, biztonságos működtetéséhez és nyomon követéséhez szükséges rendszert napelemek töltik fel. A kerékpárokat mobil alkalmazáson keresztül lehet bérelni, a használatbavételhez pedig egy QR kód beolvasására van szükség.

A Balatonnál és a Velencei-tónál működő bérbringa rendszerben a magyar fejlesztésű és gyártású Gepida elektromos kerékpárokat lehet hajtani. Az e-bike-ok mindenkori pozícióját, használati és bérbeadási adatait a Vodafone IoT megoldásainak és a Velotrack fejlesztéseinek köszönhetően lehet folyamatosan nyomon követni. 

Az elektromos kerékpárokat a Balaton körül hét állomáson lehet bérbe venni, a Velencei-tavat e-bike-kal megkerülni kívánók pedig Gárdonyban vehetik fel a bringát.

A Velotrack egy biztonságtechnikai szolgáltatás kerékpárosok részére. A kerékpárba épített eszköz GPS vevővel, mozgásérzékelővel gyűjti az adatokat, és a Vodafone M2M (machine-to-machine) kártyájával elküldi azokat egy szerverközpontba. A felhasználók kerékpárjaikat iOS és Android rendszerű okostelefonon, illetve webes felhasználói felületen tudják lezárni. Ha a kerékpár megmozdul, azonnal értesítést kap a tulajdonos, és az alkalmazás segítségével lekérdezheti a statisztikákat a megtett útjairól, sőt – amennyiben van rá jogosultsága –, akár családtagjai, ismerősei útvonalait és éppen aktuális tartózkodási helyüket is láthatja.