Európa első 5G-s antennái már működnek Berlinben

Kütyü Magazin, 2017. október 12. 12:46

A Deutsche Telekom hálózatában négy rádiós cella már a jövő kommunikációs megoldásait képviseli. A Berlinben felállított berendezések Európa első olyan antennái, melyek élő 5G kapcsolatot hoznak létre, valós beállításokkal. 

A szabványosítás előtti, ún. pre-standard 5G New Radio (5G NR), az 5G jövőbe mutató mobilkommunikációs megoldása révén a hálózat 2 gigabit/s átviteli sebességet is el tud érni mindössze három milliszekundumos késleltetéssel, mindezt a Berlin Schöneberg kerületében működő kereskedelmi hálózaton. Az 5G legfontosabb előnyei az elképesztően nagy adatátvitel és rövid reakcióidő, ami új és egyre izgalmasabb alkalmazások fejlesztését teszi lehetővé. 

"Élőben mutatjuk be az 5G-t itt, Berlin kellős közepén, nem pedig laboratóriumi körülmények között. Döntő fontosságú lépés ez az 5G fejlesztése során, a 2020-ra tervezett globális bevezetés előtt" - mondta Claudia Nemat, a Deutsche Telekom technológiáért és innovációért felelős vezetője. "Amikor minden mindennel összekapcsolódik majd, az ügyfeleknek magas teljesítményű, megbízható és biztonságos hálózatra lesz szükségük. Az 5G az ipari alkalmazások fejlesztésére is óriási hatással lesz, ott is nélkülözhetetlenné válik. Mi készen állunk az 5G-re."

A Deutsche Telekom az 5G által tökéletesebbé váló új alkalmazásokon keresztül mutatta be a nagy hálózati teljesítményt. A kiterjesztett valóságra (AR) és virtuális valóságra (VR) épülő alkalmazások kiválóan példázzák az 5G által kínált megnövekedett adatátviteli sebesség és a valós idejű válaszadás előnyeit. Az 5G NR technológiával megvalósított rendkívül nagy felbontású videó stream képjelátvitel egy VR eszközre különösen jól példázta ezt. 

A következő kommunikációs szabvány

Az 5G több mint a következő generációs kommunikációs szabvány; az 5G a jövő távközlési szabványa, amely egyesíteni fogja a mobil és vezetékes kommunikációt. Az új hálózati architektúra és hálózattervezés szintén fontos szerepet fog kapni. Az 5G hálózatokat szoftveresen fogják végponttól végpontig (end-to-end) irányítani és programozni. Ez megteremti a számos különböző szolgáltatáshoz szükséges platformot is. 

Az 5G New Radio - az új 5G rádiós interfész - a 4G/LTE technológia fejlődésével párhuzamosan fejlődik, azaz a kettő együtt tölt be fontos szerepet a kommunikáció fejlesztésében. Az 5G NR technológia legnagyobb előnye a megnövelt kapacitás és adatátvitel, amit fejlett antenna technikai megoldásokkal érnek el. A Massive Mimo, (multiple input/multiple output) megoldással növelik az antennák számát a bázisállomásokon és az előfizetői végberendezésekben is, ami a frekvenciaspektrum sokkal hatékonyabb kihasználása révén képes növelni a hálózati kapacitást. 

Az első lépés mindenki számára az 5G felé

"Az 5G New Radio Berlinben mindenki számára az első jelentős lépés az 5G felé" - mondta Bruno Jacobfeuerborn, a Deutsche Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese. "Amint a szabvány végleges és elérhető lesz, 2018-ban megkezdjük a kiterjedt hálózatbővítést. Ezzel úttörő szerepet töltünk be Európában a hálózatfejlesztés terén, aláhúzva az innovációs képességeinket.”

A Deutsche Telekom a 3.7 gigahertz frekvencia spektrumot használja a Huawei készülékekkel kiépített rendszerében Berlinben.  

”Közeledik az 5G korszaka. Az 5G hálózaton történt sikeres élő adatátvitel a két vállalat fontos technológiai hozzájárulása az 5G közösség számára. A Huawei folytatja a befektetést a kutatás-fejlesztésbe és aktívan együttműködik partnereivel az 5G technológia terén történő előrelépés és egy ipari ökoszisztéma kialakítása érdekében” – mondta el Deng Tai Hua, a Huawei vezetéknélküli hálózat termékek ágazatának elnöke.

A 5G szabványosítás előtti rendszere szolgál a berlini hálózat technikai alapjául. Ennek értelmében a Huawei berendezések specifikációi követik az 5G New Radio szabványra vonatkozó globális 3GPP specifikációs folyamatokat. A rendszer specifikációit  várhatóan 2017 decemberére véglegesítik a 3GPP-vel.

5G élőben Berlinben

Berlinben a Deutsche Telekom bemutatta, hogy az 5G hálózat multi-gigabites adatátviteli sebessége az alacsony késleltetéssel együtt miként képes például egy versenyautópálya AR alkalmazást magasabb szintre emelni. Az AR szemüveg használata során az 5G hálózat további, valós idejű információkat merített az ún. edge cloud-ból (edge cloud: az adatfeldolgozás az adat keletkezésének közelében történik, ezáltal lerövítve a válaszidőt). A navigációs adatoknak és az autók versenyben elfoglalt helyzetének valamint real time információknak köszönhetően a felhasználói AR élmény valóban interaktív és magával ragadó. 

A példa ugyanakkor azt is aláhúzza, hogy a nagy teljesítmény-igényű feladatok esetében az 5G edge cloud-hoz történő kapcsolódás révén könnyebb AR szemüvegek is alkalmazhatóak hosszabb akkumulátor rendelkezésre-állási idővel, illetve mindez rengeteg további új felhasználási lehetőség előtt nyitja meg az utat. 

Az 5G kísérleti alkalmazása

Az 5G-re fejlesztett új alkalmazások elősegítése céljából a Deutsche Telekom nemrég bevezette a Low Latency Prototyping Program elnevezésű kezdeményezését a berlini és krakkói hub:raum létesítményeiben. A programokat az innovatív fejlesztőkre gondolva dolgozták ki, akik az Edge Computing megoldásra valamint az 5G-s hálózati képességekre építve fejlesztenek termékeket. 

A Deutsche Telekom kísérleteket folytat az 5G ipari alkalmazások terén is a hamburgi kikötőben. A cél az 5G hálózat képessé tétele a kikötő területén jelentkező szerteágazó elvárások kielégítésére. Az 5G első alkalmazási területei között szerepelnek a forgalomirányítási adatok, valamint a közlekedési lámpák  megbízható irányítása és felügyelete, környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével. Ez lehetővé teszi a kikötő jövőbeli növekedését támogató digitális átalakulást.