Bemutatkoznak az új Fujitsu CELSIUS munkaállomások

Kütyü Magazin, 2017. október 22. 18:09

A Fujitsu legújabb munkaállomásai – a teljesen újratervezett CELSIUS M770 és a frissített CELSIUS R970 modell – a vállalatra jellemző német műszaki precizitást nyújtják az asztali környezetben. 

A nagy grafikus teljesítményt igénylő fejlett alkalmazások, köztük a virtuális valóság támogatására is alkalmas, legújabb NVIDIA Quadro grafikus kártyákkal dolgozó eszközök az NVIDIA GPU technológiai konferencián mutatkoztak be Münchenben. A CELSIUS M770 német formatervét és műszaki kiválóságát nemrég Good Design formatervezési díjjal ismerték el Japánban.

A régi innovációs hagyományokkal rendelkező Fujitsu még magasabbra teszi a mércét az iparágban új CELSIUS M770 asztali munkaállomásával. Újramodellezett, saját tervezésű alaplapjai új funkciókat támogatnak, innovatív munkaállomás-elrendezést és eredeti házkialakítást tesznek lehetővé. 

„Mindig meghallgatjuk ügyfeleink, a CAD-innovátorok és -mérnökök, a napi munkájuk során Fujitsu munkaállomásokat használó tervezők és vizuális szakemberek visszajelzéseit. Termékmenedzsment, formatervezési és műszaki csapataink teljesen új házat dolgoztak ki a CELSIUS M770 számára a felhasználóbarát működés és az egyszerű szerviz jegyében. A kifogástalan teljesítmény révén a felhasználók valóban minden figyelmüket a jövő termékeinek megtervezésére összpontosíthatják, a fejlett virtuálisvalóság-képességeknek köszönhetően pedig életre is kelthetik terveiket” – nyilatkozta Rüdiger Landto, a Fujitsu kliensszámítástechnikai eszközökért felelős vezetője az EMEIA-régióban. 

Intelligens hozzáférés

A nagy teherbírású CELSIUS M770 egyprocesszoros munkaállomás új formatervet követ. Az elegáns, új házban minden fontos komponens és funkció könnyen elérhető. A felhasználók által a munkanap végén gyakran kivett tárolólemezek a gombbal nyitható elülső lemeztálcán kaptak helyet. A tálca négy cold-plug meghajtóhelyet tartalmaz 2,5 vagy 3,5 hüvelykes HDD- vagy SSD-meghajtók számára. Az előoldali új I/O-interfész kétféle opciót kínál – az egyik a C-típusú USB-porthoz biztosít egyszerű hozzáférést. 

„Az egészségügytől az olaj- és gáziparig, a professzionális feladatok minden iparágban egyre bonyolultabbak lesznek az olyan új technológiák elterjedésével, mint a virtuális valóség, a mélytanulás és a fotorealizmus. A Quadro P6000 processzoros, új CELSIUS munkaállomások teljesítménye a legkomolyabb követelményeket támasztó munkaállomás-használók igényeinek is megfelel” – mutatott rá Bob Pette, az NVIDIA professzionális vizualizációs megoldásokért felelős alelnöke. 

Intelligens használat és szerviz 

Az új munkaállomás-formatervnél alumíniumfogantyú gondoskodik az egyszerű szállíthatóságról. A ház letisztult, kábelmentes, fröccsöntött belső tere praktikus oldalajtón keresztül érhető el, a cserélhető alkatrészekhez pedig zöld gombbal nyitható, dedikált szervizajtók nyújtanak hozzáférést. Így a felhasználó vagy a szervizcsapat célszerszámok nélkül is könnyen eléri és kicserélheti a lemezeket, a tápegységet, a PCIe kártyákat, a memóriát vagy az alaplapot. Bár a CELSIUS M770 elsősorban asztali használatra készült, 4U magas adatközponti rackfiókba is beszerelhető. 

Intelligens biztonság

Tekintve, hogy a biztonság milyen sok vállalatnál kiemelt szempont, a Fujitsu az elülső és az oldalajtókat is zárhatóvá tette új munkaállomásánál. Emellett a tápegységnél is található egy behatolásérzékelő kapcsoló, amely azonnal jelez a DeskView Desktop Management felügyeleti szoftveren keresztül, ha valaki illetéktelenül próbál hozzáférni a rendszerhez.

Intelligens hőszabályozás

Mivel a processzorok és a grafikus kártyák is jelentős hőt termelnek teljes terhelés mellett, a Fujitsu kiváló hőszabályozási képességeket nyújtó, innovatív légáramlási mechanizmust alakított ki az M770 modellnél. Külön hűtőcsatornák szállítják a friss levegőt a munkaállomás belsejében és a főbb komponensekhez. A teljes terhelés mellett is halk működés nem zavarja az irodai környezet nyugalmát. 

Intelligens tápellátás 

Az újratervezett munkaállomás tápellátása is több intelligens megoldást tartalmaz. A cold-plug funkció például rendkívül megkönnyíti a tápegység eltávolítását a rendszerből. A gépek támogatják az IoT-specifikus adatkiértékelést – a digitális tápegység lehetővé teszi, hogy a rendszergazda rögzítse például a munkára fordított időt. Az IPMI-FRU kijelzi a helyben cserélhető egységek (FRU) adatait, köztük pl. a PSU sorozatszámát. Emellett szoftveres diagnosztikai eszköz követi és szolgáltatja a használattal kapcsolatos és a hőmérsékleti adatokat, valamint a tápegység kimeneti teljesítményére vonatkozó információt. 

A CELSIUS R970 kétprocesszoros asztali munkaállomás 

A Fujitsu a fejlett, nagy memóriakapacitást igénylő, többszálú alkalmazásokra optimalizált CELSIUS R970 kétprocesszoros asztali munkaállomást is frissítette. A legújabb modell a Microsoft új Windows 10 for Workstations operációs rendszerével és az Intel max. 56 magos Intel Xeon Scalable processzorcsaládjának tagjaival dolgozik. 1 TB DDR4 2,666 ECC memóriával és max. két 1 TB-os Fujitsu SSD PCIe kártyával rendelkezik. Max. két ultra felsőkategóriás grafikus kártya (pl. NVIDIA Quadro P6000 és AMD Radeon Pro WX 5100) vagy három felső kategóriás 3D grafikus kártya befogadására képes. Funkcionalitásánál fogva ideális az extrém teljesítményt és memóriakapacitást igénylő többszálú alkalmazásokhoz, például felső kategóriás tervezéshez és vizualizációhoz, szimulációkhoz, műszaki fejlesztéshez, elemzésekhez és nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) megoldásokhoz. 

Ár és piaci bevezetés

Mindkét modell rendelhető. A CELSIUS R970 szállítása novemberben, a CELSIUS M770 modellé pedig decemberben indul. Áruk országtól és specifikációtól függően változik.