Bejelentették a HTC Vive Cosmos VR-t

Kütyü Magazin, 2019. szeptember 12. 09:55

A HTC VIVE bejelentette, hogy az új VIVE COSMOS virtuális valóság eszköze hamarosan elérhető lesz Európában, így hazánkban is. Ezzel egy időben bejelentették a Vive Cosmos funkciókészletét és a termékjellemzőit is, valamint a már induló előrendelésre vonatkozó információk is napvilágot láttak.

A Vive Cosmos a legújabb, prémium kategóriás, PC-alapú virtuális valóság (VR) eszköz, melynek fejlesztése során a fő szempontok a hozzáférhetőség és az egyszerűbb használat voltak. Az eszköz tervezésénél nagy figyelmet szenteltek a folyamatosan megújuló felhasználói igények kielégítésének, ezt szolgálja például a modulárisan bővíthető VR szemüveg rész, amelyen keresztül funkcionálisan bővíthetjük az eszközt, ilyen bővítmény például, a szintén most bejelentett, Vive Cosmos External Tracking Mod névre hallgató modul.

A Cosmos október 3-ától kerül az európai boltokba, és 299.990 Ft lesz a javasolt fogyasztói ára, de az előrendelés már szeptember 12-től elindul.

„Amióta az első VIVE eszközzel elindultunk a saját VR utunkon, folyamatosan finomítunk, fejlesztünk, hogy a prémium kategóriás VR élményt még tökéletesebbé tegyük”, mondta Graham Wheeler, a Vive Europe vezérigazgatója. „A Cosmos páratlan élményt nyújt és jelenleg ez a legsokoldalúbb VR eszközünk – inside-out tracking, opció a szemüveg-előlap jövőbeni cseréjére, korlátlan tartalom a dobozban, és egy új felhasználó felület az, amelyekkel gyakorlatilag a lehetőségek korlátlan tárházát nyitjuk meg az XR felhasználók felé. Izgatottan nyújtjuk át a prémium VR élmény ígéretét az egyre növekvő felhasználói táborunknak, mivel a Vive Cosmos lesz az eddigi legnagyobb, európai termékbevezetésünk a VR termékek terén.”

Műszaki paraméterek

A Vive Cosmos tervezésénél fő szempont volt, hogy minél egyszerűbben alkalmazkodjon a VR felhasználók igényeihez, sokoldalú legyen, és teljesítményben is az élen járjon. A legújabb VIVE tracking rendszer olyan egyszerűsített telepítést biztosít, amely minden eddiginél gyorsabb és könnyebb bejutást nyújt a virtuális valóságba, ezt segítik a hat kamerás érzékelők, támogatva a széles látóterű és pontos inside-out tracking funkciót. A Cosmos 2880 x 1700 kombinált pixeles felbontással rendelkezik – ez 88%-os növekedést jelent az eredeti, első VIVE-hoz képest –, ezzel biztosítja a szövegek és a grafikák kristálytiszta megjelenítését. A legújabb LCD-panelek csökkentik a pixelek közti távolságot, és valódi RGB-vel kombinálva minimalizálják a kijelzőn az un. screen-door hatást (az a jelenség, mikor egy megalkotott képen jól látható a pixelek közötti távolság.).

Az egyedi, felhajtható kialakítás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy szemvillanás alatt váltsanak a valóság és a virtuális valóság között – mindezt a VR élmény megszakítása nélkül. Az első osztályú és ergonomikus kialakítás még a hosszabb ideig tartó VR élményt is kényelmessé teszi, a beépített fejhallgató pedig a hangzási élményt varázsolja teljessé. A Cosmos teljesen áttervezett, vadonatúj kialakítással rendelkező vezérlőkkel érkezik, amelyek nem csak maximalizálják a funkcionalitást a virtuális térben, hanem kényelmes használatot biztosítanak még a hosszabb játékidő alatt is. A Cosmos kompatibilis a VIVE vezeték nélküli adapterrel, ez jó hír azok számára, akik kötöttségek nélkül szeretik élvezni a virtuális valóságot.

Az első kiegészítő modul bejelentése

Moduláris szemüveg kialakításával a Vive Cosmos jelenleg a legsokoldalúbb a prémium kategóriás VR eszközök között. Az eszköz úgy lett tervezve, hogy a jövőben érkező tartozékokkal változtatható legyen a funkcionalitása, ezzel adva meg az esélyt a felhasználóknak arra, hogy a VR eszköz idővel együtt növekedhessen az egyedi igényekkel. Az első hivatalos modul, amelyet szintén most jeelntettek be, a Vive Cosmos External Tracking Mod névre hallgat. Ez a modul olyan felhasználók számára nyújt megoldást, akik a meglévő Lighthouse alapállomásukat szeretnék továbbra is használni tracking szempontból, ugyanakkor szeretnék kihasználni a VIVE COSMOS egyedülálló teljesítményét is. Ez az első, alapállomással is kompatibilis modul, nemcsak a Vive perifériák rendszerét támogatja, beleértve a Vive Trackert-t is, hanem behozza a VR vezérlésbe az eddig példanélküli érzékelés szabadságát is. Ez az új modul, várhatóan jövőre, 2020 első negyedévében lesz elérhető.

Tartalmak ajándékba

A Vive Cosmos egy olyan VR eszköz, amely most, közvetlen a megjelenéskor, egy erőteljes tartalomcsomaggal érkezik. Ez a csomag nem más, mint egy 12 hónapon keresztül ingyenesen élvezhető Viveport Infinity előfizetés, amelyhez azok jutnak hozzá, akik előrendelik a terméket, ezzel jelentős előfizetési költség1 spórolható meg. Minden felhasználó, aki október 2-ig előrendeli a Cosmost, automatikusan egy 12 hónapos használatra feljogosító, Viveport Infinity szolgáltatásra beváltható kódot is kap a dobozban. A Viveport Infinity korlátlan hozzáférést biztosít több száz, olyan kiváló minősítésű VR alkalmazáshoz, játékhoz és videóhoz, mint például a Fisherman’s Tale, a Fujii, a Ninja Legends, vagy a GoPro, a Discovery Channel, az Animal Planet és a hozzájuk hasonló top brandek prémium videói. A Vive Cosmos bevezetésével szinkronban a Viveport Infinityt olyan tartalmakkal bővítik, mint például a Doctor Who: The Edge of Time by Maze Theory, az Eleven Eleven by Syfy, a Battlewake by Survios; a Gloomy Eyes by Atlas V and 3dat; a Swords of Gargantua by Yomuneco and Gumi; és az MLB Home Run Derby by MLB.

Vive Reality System

A Cosmos a gyors telepítéssel, és a virtuális valóságba történő zökkenőmentes belépéssel gyakorlatilag azonnal élvezhető élményt ad, mindez a Vive Reality System névre hallgató rendszernek köszönhető. A Vive Cosmos az első olyan VR eszköz, amely a Vive Reality Systemmel érkezik, ez pedig nem takar mást, mint a Vive újragondolt alap-szoftver élményét. A Vive Reality System egy teljesen új, VR design szemlélet, amely új formában ad lehetőséget az élettér kibővítésére, hogy a virtuális élményt a felhasználó úgy élje meg, mintha ide-oda ugrálna a valóság és a virtuális tér között, ne pedig úgy, mintha egy alkalmazást nyitna meg. A Cosmos újragondolt felhasználói felülettel érkezik, amely a Lens (Lencse) névre hallgat, és az XR, valamint a Viveport Infinity alkalmazások közötti egyszerű navigációt szolgálja, ezen felül egy új dinamikus kezdő tér is kialakításra került, amely az Origin (Kiindulási pont) névre lett elkeresztelve. Az Oringin tere a kiindulási pont a VR alkalmazásokba történő belépéshez, valamint innen férhetünk hozzá azokhoz az interaktív élményekhez is, amelyek száma az idővel egyre csak bővülni fog.
 


 

Vive Cosmos Termékjellemzők