Tekintélyes forgalomnövekedést mért a Telenor

Kütyü Magazin, 2021. január 4. 09:28

A Telenor az előző évekhez viszonyítva elemezte a szilveszter és újév napján mért hálózati forgalom alakulását mobilinternet, hang és SMS szempontjából. Bár idén a koronavírus-korlátozások miatt nem lehetett rendezvényt tartani és kijárási tilalom is volt szilveszter éjjel, a Telenor hálózatán jelentős forgalomnövekedés volt megfigyelhető.

 

Neten mehet a köszöntés, a szórakozás

A mobilnet-használat növekedése évről évre megfigyelhető jelenség, ám egyes társadalmi események idején, ünnepi alkalmakkor kiugró értéket képes elérni. Ilyen a szilveszteri időszak is, amelyben a mobilnet-forgalom idén, az éjszakai kijárási tilalom mellett is jelentős, 33%-os növekményt generált az előző évhez képest a Telenor hálózatán.

Érdekesség, hogy a Telenornál nem csak az eddigi legtöbbet, hanem az eddig mért legtöbben is használták a mobilnetet szilveszterkor. Feltételezhető, ahogy az online zene streaming és tévészolgáltatások egyre inkább a napi szórakozás részévé válnak, úgy az idei, „otthoni” szilveszteri bulikban is nőtt az online szolgáltatások szerepe. Az online köszöntések, videó-party-k és zene streaming-szolgáltatások használata mind hozzájárult, hogy idén már 10x akkora mobilnet-forgalom szolgálta ki az igényeket mint 5 évvel ezelőtt szilveszterkor.

Szóban leginkább éjfél után köszöntünk, elsején 11-órától kevésbé tabu a telefonhívás

Szilveszterből az újévbe átlépve évről-évre az éjfél utáni órában indított hívások száma a legmagasabb, 7-10-szerese a megelőző és a következő órákban indított hívásoknak. Így volt ez idén is, amiből látszik, hogy sokan még mindig élőszóban szeretnek mielőbb boldog újévet kívánni távoli szeretteiknek, barátaiknak. Az idei szilveszteri időszakban előző évhez képest 20%-kal több beszédpercben fejezték ki gondolataikat a Telenor előfizetői.

Újév első napja a pihenésé, a hálózati forgalomból látható, hogy délelőtt 11 órakor már nem tabu a telefonálás: a szilveszteri évzárást követően január elsején 11 órakor figyelhető meg egy csúcspont a beszélt percek mennyiségében, az előző évhez képest idén 21%-kal több beszédpercben és átlagosan 12%-kal hosszabb hívásokban. A 11 órai kiugrás után mindkét vizsgált évben délután négy órakor figyelhető meg a következő hasonló csúcs a hanghívásoknál.

Az örökzöld SMS

Az online csevegőalkalmazások sokoldalúsága és a hanghívás tartalmassága mellett az SMS továbbra is népszerű újévi köszöntési forma. Bár az éjféli SMS-ek darabszáma idén valamelyest elmaradt az előző évhez képest, az újév első délelőttjén most meghaladta az előző év ugyanezen napján küldött mennyiséget. Érdekesség, hogy a legnagyobb újévi SMS-forgalom a délelőtti órákban, 8 és 11 óra között zajlott: feltételezhető, hogy sokan ebben az időben és formában pótolták az elmaradt köszöntést, vagy ekkor válaszoltak a korábban SMS-ben kapott köszöntésekre.

A Telenor hálózatán évről-évre erősödő mobilnet-forgalom és az a trend, hogy a hanghívások hossza a korábbi évekhez képest növekszik, annak is köszönhető, hogy az utóbbi években egyre inkább elérhetővé váltak a jelentős adatmennyiséget, kvázi korlátlan mobilnet-élményt nyújtó adatmennyiséget és a korlátlan hanghívást biztosító tarifák.