A csipkék királynője, a halasi csipke

Kütyü Magazin, 2021. június 1. 10:53

A hungarikum valami csak Magyarországra, a magyarságra jellemző különleges, jellegzetes érték, legyen az élelmiszer, gyógyhatású készítmény, őshonos állat és növény, néprajzi vonatkozású érték, tájegység, kulturális vagy sportérték.

Bizonyára sokan hallottatok már olyan hungarikumokról, mint az Unicum, a dobostorta, a bajai halászlé, a téliszalámi, a libamáj, az akácméz, de a hungarikumok közé tartozik Puskás Öcsi hagyatéka, a herendi porcelán, és nem utolsósorban a halasi csipke is. A hungarikumokról és nemzeti értékekről törvény rendelkezik. 

A halasi csipke világszínvonalú, a velencei és a brüsszeli csipke méltó vetélytársa, az egész világon ismert és elismert iparművészeti értékünk.

“...a csipke a valaha készült egyik legszebb utánzata a természet fantáziájának.”

Az idézet a divat nagyasszonyától, Coco Chaneltől származik, és milyen igaza van!

A csipke egy aprómintás textil, amelynek készítése közben hozzák létre a mintát, és nem utólag viszik fel a kész anyagra. A csipkében az a fantasztikus, hogy bár évszázadok óta készítik, mégis minden korhoz illik, minden enteriőrbe beilleszthető.

Sok minden készülhet csipkéből, az interneten ma már számos ötlet közül választhatunk, hogyan is használjuk fel nagyanyáink csipketerítőit, csipkedarabjait.

Csipkéből készülhetnek ékszerek is, akár egész modern színekkel, mintákkal, akár a hagyományos, népi motívumokkal is. A Kincsez.hu kínálatában is találhatsz csipkés termékeket, nézz körül! 

Kulturális örökségünk, a halasi csipke

Hazánkba a XIX. században jutott el a csipekekészítés tudománya. Több technikája ismert: a csipkevarrás, csipkehorgolás és a csipkeverés. A leghíresebb hazai csipke a halasi, amely 2010-ben került be a hungarikumok közé, mint szellemi örökség. 

Kiskunhalason több mint 100 éves hagyománya van a csipkevarrásnak. A halasi csipke elkészítése rendkívül időigényes, mivel aprólékos munkával, 100%-ban kézzel készül. A minták hófehér, leheletvékony cérnával, egyedülálló technikával készülnek. A csipkevarrás titkát csak a halasi csipkevarrók ismerik, a tudás nemzedékről nemzedékre száll immár 1902 óta. 

Maga a technika régi, azonban a minták időről időre megújulnak, így teremtve kapcsolatot a hagyomány és a jelenkor között, és így téve napjainkban is divatossá a halasi csipke motívumokkal díszített ruhákat, ékszereket. 

A halasi csipkének három fő motívumcsoportja van: 

Csipke és híres emberek

A magyar állam ajándékaként híres emberek is megkapták magyarországi látogatásuk alkalmából, a teljesség igénye nélkül: II. Erzsébet brit uralkodó, George Bush volt amerikai elnök, II. János Pál pápa. 

A halasi csipkét népi iparművészek készítik, munkáik limitáltak, megismételhetetlenek. A halasi csipkét a világ számos pontján a legnagyobb elismerésekkel díjazták már a kezdetektől, és így van ez napjainkban is. A csipke történetét állandó kiállításon lehet megtekinteni Kiskunhalason, a Csipkeházban.