Valóban a kávé miatt leszünk energikusak?

Kütyü Magazin, 2021. december 1. 12:03

Miért gondolják azt sokan, hogy feltétlenül szükségük van a mindennapok során kávéra? Mit érdemes tudni erről az italról? Valóban nélkülözhetetlen?

A fekete nedűt leginkább a koffeintartalma miatt fogyasztjuk rendszeresen, hiszen serkentően hat a szívre és az idegrendszerre egyaránt. Egyszerűen hozzá lehet szokni ehhez az italhoz, emiatt a kívánt hatás elérése érdekében sokan folyamatosan növelik a bevitt mennyiséget. Egy idő után pedig függőség is kialakulhat.

Ez azt jelenti, hogy kevesebb mennyiség esetén a kávéfüggők idegesek lesznek és fáradtak. Azt is figyelembe kell venni, hogy a kávénak vizelethajtó hatása van. Emiatt az ital elfogyasztása után mindenképpen inni kell egy pohár vizet.

Mit okoz a túlzott koffeinfogyasztás?

Növeli a vércukorszintet, valamint a mellékvese kimerülését fokozza. Továbbá az ösztrogéndominanciát erősíti. A pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek mindenképpen érdemes kerülniük a koffeint.

Természetesen ez nem csak a kávéban található meg. A fekete és a zöld tea, valamint a kóla és az energiaital és nagymértékben tartalmazza. Ráadásul az utóbbi kettőhöz jelentős mértékben cukrot és mesterséges édesítőszereket is adnak. Sőt, sokan a teába is tesznek az említett készítményből. 

Fontos, hogy a fogyasztott kávé kiváló minőséget képviseljen és bio legyen

A kávéról azt is érdemes tudni, hogy a szárítás és a darálás során penésszel és gombával is szennyeződhet, melyek mérgező hatással vannak a szervezetre. Szóval érdemes inkább szemes változatot választani az őrölt és az instant termékek helyett. Továbbá feketén fogyasztani a legjobb. Ha feltétlenül szükséges az ízesítés, akkor pedig érdemes glicint, eritritet vagy steviát használni. A tej helyett pedig cukormentes növényi tejjel lehet ízesíteni. 

Továbbá fontos, hogy felkelés után érdemes legalább 3 órát várni az első elfogyasztásával, ugyanis a koffein számos vitamin és ásványi anyag felszívódását akadályozza. Mindemellett arra is figyelni kell, hogy a fogyasztott kávé kiváló minőséget képviseljen és bio legyen. Ilyen termékek a BioPowerShop kávéi közül szerezhetőek be.

Az élénkítés kávé nélkül is lehetséges

Mit tehetünk akkor, ha ránk tör a fáradtság, és mellőznénk a kávézást? Jó megoldás lehet a hideg vagy a váltózuhany, valamint a reggeli testmozgás. Lényegében bármilyen testmozgás felpörgeti a vérkeringést és az anyagcserét. Továbbá a sziesztázás is hatásos lehet délutánonként, ugyanis már egy 20 perces pihenés is elegendő az agyműködés serkentéséhez. Nem kell feltétlenül aludni, a csukott szemmel történő relaxálás is hatásos lehet.

Továbbá érdemes energetizáló növényeket is használni, ilyen például a ginzeng és a maca. Mindemellett pedig érdemes sokat nevetni, ugyanis az hozzájárul az energiaszint növeléséhez. Továbbá mellőzzük a finomított szénhidrátok és a cukor fogyasztását, valamint érdemes naponta legalább negyedórát a napon tölteni.