Miért előnyösebb télre időzíteni a jogosítványszerzést?

Kütyü Magazin, 2022. szeptember 1. 10:44

Mit szólnál hozzá, ha télre időzítenéd az autós oktatásokat, és ezzel együtt a jogosítványszerzést? Bár elsőre talán felmerül benned némi ellenérzés, de az ötletben igencsak komoly potenciál rejlik. Úgyhogy a cikkben máris kifejtjük, miért válhat előnyödre télen belejönni az autóvezetésbe.

Ahogy szokták mondani: teher alatt nő a pálma

Köztudott ugyebár, hogy a téli időszakban sokkal nagyobb esélye van az időjárás miatt kialakuló nehezített körülmények előfordulásának. Másképp fogalmazva: télen a nehezebb helyzetek közepette lehet edződni már a jogosítványszerzés kellős közepén is.

Például a LikeDrive autósiskola automataváltós oktatása is egészen más terepnek számít, amikor például havas, kissé csúszós, korántsem hétköznapi útviszonyok mellett szükséges boldogulni a forgalomban.

Télen azért lehet előnyös ráérezni az autóvezetés gyakorlatára, mert ezt követően a tavaszi és a nyári körülmények már sokkal inkább könnyített pályának tűnhetnek majd. Míg fordított esetben épp a téli viszonyok generálhatnának némi kellemetlen félelemérzetet.

Viszonylag kevesek részéről merül fel az ötlet

Ha a jogosítványszerzésről, és a vele kapcsolatos tanulásról van szó, a legtöbbek szempontjából télen maximum a KRESZ opciója merülhet fel ötletként. Ők inkább megmaradnak a biztos sikernél.

A téli időszak azért kínál kedvező lehetőséget, mert így több hely kínálkozhat. Vagyis jó eséllyel kevesebbet kell majd várni akkor, amikor egy-egy ideálisnak vélt időpontra szeretnénk kérni a forgalmi vizsgát.

Miközben tavasszal és nyáron a jó időben nagyobb valószínűsége van a telített vizsgaidőpontoknak, télen azonban még kedved szerint válogathatsz is. Így akkor vállakozhatsz a vizsgára, amikor az a számodra leginkább kedvezőnek tűnik.

Ha télen sikerül jogosítványt szerezni, később sem várható a nemkívánatos félelemérzet

Tegyük gyorsan hozzá, hogy a téli időszakban nemcsak a hó, a hideg és a szél körülményei között lehet edződni, de a sötétben való vezetésnek is sokkal nagyobb lehet a valószínűsége. Vagyis még egy olyan körülmény, amit már később nem kell megszokni.

Innentől kezdve pedig tényleg azt lehet mondani, hogy valóban a nehezített pályán sikerülhet megszerezni a hőn áhított jogosítványt. Ami azért lehet nagy szó, mert így minden családtag és barát megbizonyosodhat a rátermettségedről.

Még annak is meglehet az esélye, hogy egyeseknél gyakorlottabb is leszel, ha mondjuk hóban vagy sötétben történő vezetésről van szó. Ami egyúttal azt is jelentheti, hogy sokkal nagyobb lehet a bizalom is.

Ami pedig talán a legfontosabb, hogy télen sikerélményt elérve megjöhet az a bizonyos érzés, ami autóvezetésnél a legfontosabb. Ráérezhetsz a dolog szépségére, ami igencsak kedvező lehet a továbbiakra nézve.