Fogós tippek az etetőanyag kiválasztásához

Kütyü Magazin, 2022. szeptember 1. 09:55

Ez a cikk az etetőanyag sikeres kiválasztásához, illetve alkalmazásához biztosít bizonyítottan fogós tippeket. Ha sikerül megfogadni az itt elhangzottakat, majdhogynem borítékolható a következő horgászat magasabb sikerrátája. Következzenek tehát a részletek.

Sokan nem tudják, de a horgászat eredményessége legtöbbször az etetőanyagon múlik

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint amikor kíváncsi horgászok kezdenek el sündörögni a part legtöbb halát fogó sporija körül. Mindenki az épp a horgon lévő csaliról kérdezősködik, holott a titok nyitját nem feltétlenül ezen a ponton célszerű keresni.

Hiszen többek között a TackleBait.hu horgász webáruház etetőanyag kínálatában is ott lehet az a keverék, amivel látványosan feljavulhat a peca eredményessége. Pláne, ha a logikát is mögé tesszük a gondolatmenetnek.

Mit fog először, nagyobb eséllyel észrevenni a ponty, az amur, a kárász, a tokhal vagy akár a keszeg? Nyilván a homogén formában bontó etetőanyagot. Ez kelti fel az érdeklődést. Aztán, miután a hal ráállt a kajára, már a csali is jobb eséllyel köt ki a szájában, természetesen a horoggal együtt.

Mi befolyásolhatja leginkább az etetőanyag választást és bekeverést?

A kérdés, amiben borzasztó könnyű elveszni. Először is mérvadó lehet, hogy hallisztes vagy kukorica bázisú etetőanyagot válasszunk-e. Ezt leginkább az adott vízen jellemző táplálkozási szokásokhoz, illetve körülményekhez javasolt igazítani.

Aztán szintén felmerülhet a homogén szemcsés hagyományos etetőanyagok mellett a különféle pelletkeverékek beszerzésének és használatának az ötlete. Ebben sincs semmi kivetnivaló, hiszen elképesztően hatásos opciókat lehet manapság találni.

A legfontosabb talán, hogy a tartalomra menjünk, és arra koncentráljunk. Vagyis válasszunk olyan kaját, ami magas beltartalommal és a halak ízlésének megfelelő színnel, illetve aromákkal segíti a halfogást. Nem megfeledkezve arról, hogy az aktuális időjárási viszonyoknak megfelelően sikerüljön dönteni.

Hogy lehet akár még többet is kihozni a választott etetőanyagból?

Először is megfelelő bekeveréssel. Pontosan annyi vizet adva az etetőanyaghoz, ami kellőképpen segíti a megfelelő állag elérését. Nem többet és nem is kevesebbet. Brutálisan fontos ezzel együtt a bekeverés menete is.

Ha kézzel boldogulunk, az teljesen megteszi, de sok esetben egy praktikus kézi keverő megléte sem árthat. Kulcsfontosságú továbbá, hogy ne sajnáljuk az időt a rostálástól. Ha kell, akkor rostáljuk a kaját többször is.

Elképesztően fontos ugyanis, hogy vízbe érkezést követően az etetőanyag egyenletesen bontson. Amit persze tovább tudunk fokozni néhány folyékony vagy por állagú aroma hozzáadásával. Különösen a lehűlő vizeken lehetünk eredményesebbek ezzel a plusz lépéssel, amikor a halak táplálkozó kedve is kezd visszaállni, hiszen emiatt nekünk is idomulnunk kell a körülményekhez.