Már csak az államvizsga választ el a diplomádtól?

Kütyü Magazin, 2022. szeptember 1. 09:38

Megvan az abszolutórium, kész a szakdolgozat és csak az államvizsga hiányzik? Akkor bizonyára tűkön ülsz már, és legszívesebben túl lennél a végős megmérettetésen, hogy végre éles helyzetekben, akár egy gyakornoki pozícióban, akár egy klasszikus állás keretein belül kamatoztathasd az iskolapadban megszerzett tudást.

Ugye ilyenkor már nehéz a szemedet a közeli célon tartani, és inkább távlati terveket szövögetnél? Mi teljesen megértjük ezt, hiszen a munka világa izgalmas és fantasztikus. Ugyanakkor mégis arra biztatnánk, hogy fogadd meg az államvizsgával kapcsolatos tanácsainkat, hogy biztosan sikerrel vedd ezt az akadályt is.

Miért fontos az államvizsga?

Talán egyetlen embert sem kell meggyőzni arról, hogy csak akkor találhat a Zyntern.com friss diplomás állásai közül munkát magának, ha már a kezében van a diploma, ugyanis szinte minden állás előfeltétele ennek az okiratnak a megléte.

Ehhez pedig az államvizsga sikeres letétele szükségeltetik, ami tulajdonképpen az egyetemi tanulmányaidnak a főbemutatója. Itt dől el ugyanis, hogy mennyire tudsz számot adni az elmúlt években megszerzett tudásodról, tehát semmiképpen sem javasolt félvállról venni.

Persze mindenki készül rá, mindenki tanul így vagy úgy, azonban ha biztosra szeretnél menni, akkor érdemes megfogadni a tanácsainkat, hogy mind a szakdolgozatot védése, mind pedig maga a vizsga is sikerüljön.

Hogyan tégy sikeres államvizsgát?

Mondhatnánk, hogy egyszerűen csak tanulj, de vannak még egyéb “óvintézkedések” is, amelyeket érdemes megtenned.

Például ha módod van rá, ismerd meg a vizsgabizottság névsorát. Ha tudod, kikkel fogsz szemben állni, sokkal könnyebb helyzetben vagy: ha engedékenyebbek, akkor azért, ha szigorúbbak, akkor meg azért, mert tudsz előre készülni – akár a vizsgabiztosok szakterületére koncentrálva is.

Hasonlóan fontos, hogy számíts minden olyan tételre, amely kapcsolódik a szakdolgozatod témájához, hiszen akár te húzod ki, akár a bizottság adja, jó eséllyel a kutatási területed témájánál fogtok kilyukadni.

Ha úgy veszed végig a tételeket, hogy közben szem előtt tartod a szakdolgozatod témáját, a bírálathoz fűzött kérdéseket, akkor olyan nagy meglepetés nem fog érni. Igyekezz minél magabiztosabb maradni, logikus érveléssel védd meg még a hibáidat is.

Ez nem egy szokványos vizsga!

Végezetül álljon itt egy igen lényeges intelem: az államvizsga nem egy vizsga a sok közül, hanem “A” vizsga! 

Mindenkinek vannak olyan élményei, történetei (biztosan neked is), ahol félholtan, egy-egy átvirrasztott vagy épp átbulizott éjszaka után estél be a vizsgára, és csodával határos módon szerezted meg a sikert jelentő jegyet. Ez az államvizsgán nem fog működni. Itt nem csoda kell, hanem tudatos és kemény munka.

Persze itt is van második lehetőség, csak sajnos nem két hét, hanem fél év múlva, ami ugye egyben azt is jelenti, hogy később kezdhetsz dolgozni. Nem éri meg kockáztatni hát, légy minél fegyelmezettebb, és hamarosan a pályakezdők között üdvözölhetünk!