A Panasonic új OLED-korszakot nyitott fényerejével és képmegjelenítésével

Kütyü Magazin, 2023. január 4. 16:22

A Panasonic ma jelentette be 2023-as OLED TV zászlóshajóját, az MZ2000-et, amely 55, 65 és 77 hüvelykes méretben kapható.

Hollywoodi hangolásuknak és kiváló színpontosságuknak köszönhetően a Panasonic OLED televíziókat már régóta a legkiválóbbakként méltatják filmek, tévéműsorok és játékok megjelenítésénél. Most a Panasonic legújabb zászlóshajó modellje a legmodernebb új panellel és figyelemre méltó hőelvezető rendszerrel érkezik, valamint számos saját fejlesztésű képfeldolgozási, játék- és hangtechnikai fejlesztést vonultat fel. Az eredmény a Panasonic legjobb és legfényesebb televíziós képe, ezért az MZ2000 a 2023-as év kihagyhatatlan televíziója.

A Panasonic eddigi legjobb HDR képe

A tökéletes HDR-képalkotásnál a fényerő a legfontosabb, és az MZ2000 egy teljesen új korszakot vezet be az OLED-képmegjelenítés és -fényerő világában. 

Az MZ2000 a Panasonic új, egyedi, "Master OLED Ultimate" nevű modulját alkalmazza, amely a legkorszerűbb, Micro Lens Array-jel ellátott panelra épül, és ehhez társul a Panasonic mérnökei által kifejlesztett új, többrétegű hőelvezető rendszer. Ennek köszönhető a fényerő jelentős növekedése: a csúcsfényerő mintegy 150%-kal nőtt, és az átlagos fényerőt is növelték a tavalyi modellekhez képest. Az új modul és a Panasonic HCX Pro AI processzor együtt biztosítja, hogy minden részlet tisztán, valósághűen és lenyűgöző színpontossággal jelenjen meg. 

A korábbi modellekhez hasonlóan az MZ2000 is támogatja a HDR-formátumok széles skáláját, beleértve a Dolby Vision IQ-t, a HDR10+ Adaptive-ot és a HLG Photot, amellyel a fotókat is HDR-minőségben élvezheti. 

 

 

Moziminőségű lejátszás

Az új MZ2000 OLED-ben egy vadonatúj panel és modul társul a Panasonic japán tudásból és mérnöki képességből származó műszaki precizitásához egy olyan televízióban, amely Stefan Sonnenfeld fényelési szakértelmével készült. 

Stefan Sonnenfeld, a Company 3 alapítója és vezérigazgatója, a világ leghíresebb filmkészítőivel dolgozik együtt. Sonnenfeld a legnevesebb művészek azon maroknyi csapatához tartozik, akik a fényelés segítségével új szintre emelték a történetmesélést és az érzelmek kommunikálását. 

Az NPR által a „filmezés Da Vincijeként” emlegetett Sonnenfeld fényelő képességeit a legnagyobb mozifilmekben csillogtatta meg az elmúlt évtizedben. Top Gun: Maverick, Csillag születik, Wonder Woman, Az acélember, A Szépség és a Szörnyeteg, Star Wars: Az ébredő erő, Jurassic World és 300, csak, hogy egy párat említsünk. Más élvonalbeli fényelést végző szakemberekhez hasonlóan Sonnenfeld is a Panasonic nagyméretű OLED képernyőin mutatja meg ügyfeleinek munkája eredményét. A Panasonic OLED televíziókat széles körben használják a stúdiókban és az utómunkálatok során. 

Ezenkívül az MZ2000 továbbfejlesztett Filmmaker Mode funkcióval rendelkezik, amely biztosítja, hogy a nézők előtt pontosan úgy jelenjenek meg a tartalmak, ahogyan azt az alkotójuk elképzelte, akár erre a célra kialakított moziteremben, vagy egy tágas családi nappaliban nézik. 

A Filmmaker Mode-ban továbbfejlesztették a környezeti színhőmérséklet-érzékelést, így bármilyen fényviszony mellett pontos képmegjelenítést biztosít; például meleg fényű megvilágítás esetén csökkenti a színhőmérsékletet, vagy rendkívül világos környezetben világosabbá teszi a sötét tónusokat. 

 

Gördülékeny streaming

Az MZ2000 nem csak a képet optimalizálja a környezet alapján, hanem a legtöbb forrás esetében fokozza a streaming élményét is. 

A streaming 4K Remaster algoritmus fontos különbséget jelent a HD vagy annál nagyobb felbontású streaming tartalmaknál, mivel az adaptív, fejlett képfeldolgozás révén azonosítja a felbontást és területenként elemzi a textúrákat, hogy részletesebb, tisztább képeket nyújtson. Ennek köszönhető az élesebb és természetesebb megjelenésű streamelt tartalom.

Hihetetlen játékélmény

A videojátékok gyorsan fejlődtek az elmúlt években. A cselekmények a hollywoodi kasszasikerek forgatókönyveivel vetekszenek, a 3D-s világok nagyobbak és valósághűbbek, mint valaha, és számtalan játékuniverzumot fedezhetünk fel. 

Régebben a gamerek monitort használtak ahhoz, hogy teljes mértékben elmerülhessenek ebben a táguló szórakoztató világban, és a legtöbbet hozhassák ki a legújabb konzolokból és PC-kből, amelyek fejlett renderelési technológiákat és szupergyors betöltési időket kínálnak.

Mindez azonban most már elérhető az új MZ2000 televízióval is, amely támogatja a HDMI 2.1 legfontosabb funkcióit, teljes 4K felbontással, akár 120 Hz-es képfrissítéssel, ultraalacsony késleltetéssel és bemeneti késleltetéssel, VRR-rel és AMD Freesync Premiummal rendelkezik, így tökéletes megoldás a gamerek számára.

Az MZ2000 kompatibilis az NVIDIA G-SYNC-kel is. NVIDIA RTX grafikus kártyát használó rendszerhez csatlakoztatva, a televízió automatikusan optimalizálja a bemeneti késleltetést és a VRR-beállításokat a szaggatás- és akadozásmentes játékmenethez, az NVIDIA által hitelesített és elismert televízión. 

Annak érdekében, hogy minden játék a lehető legjobban jelenjen meg, az új True Game Mode a filmekhez elérhető összes színpontossági funkciót átülteti a játékok világába, a továbbfejlesztett HDR Tone Mapping pedig a játékeszközök forrásalapú képalkotását biztosítja. A True Game Mode ráadásul kalibrálható, és a Portrait Displays Calman Color kalibráló szoftverrel történő beállítás után megjeleníti a Calman Calibrated logót, amelyet gyakorlatilag szabványként alkalmaznak a tartalomkészítés, -terjesztés és -lejátszás világában. Ez azt jelenti, hogy a True Game Mode az alkotók eredeti elképzeléséhez hűen jeleníti meg a játékokat. Eközben a Dolby Vision a legélethűbb vizuális megjelenítést hozza ki az egyes játékokból.

Természetesen a nagyszerű játékélmény nem csak a tökéletes képről szól. Az új játékhang-módok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy teljesen belefeledkezzenek a még intenzívebb, feszültebb és valósághűbb játékmenetbe. 

Az MZ2000 továbbfejlesztett játékvezérlőpultján beállítható RPG (Role-Playing Game) hangmóddala felhasználók a játék virtuális világába csöppennek, míg az FPS (First-Person Shooter) mód pontosan beazonosítható hangirányokat biztosít, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy a taktikai előny érdekében hallják a finom hangokat, például a lépéseket. 

 

 

Kiváló hangzás 

A Bass Booster algoritmusa már 2023-as továbbfejlesztéseket tartalmaz. A menüből kiválasztható funkció mély, gyorsan reagáló basszust biztosít, amivel a felhasználók igazán dinamikus hangzást élvezhetnek a Panasonic 360° Soundscape teljes körű televíziós audio csomagjának köszönhetően. A Technics által hangolt, beépített, felfelé, oldalra és előre sugárzó hangszóróegységek magával ragadó térbeli hangzásvilágot alkotnak a Dolby Atmos segítségével, amely életre kelti a filmeket és a játékokat.

A televízió elülső hangszórórácsa mögött teljes szélességben elhelyezkedő hangszórók szélesebb és pontosabb hangzásvilágot tesznek lehetővé, és a szoba különböző részein egyedileg módosítható relatív hangerőbeállítást biztosítanak.

Az MZ2000 három Sound Focus üzemmóddal rendelkezik: "Pinpoint" mód, amely lehetővé teszi, hogy a hangot egy adott pontra irányítsák; "Area" mód, amely a szoba egy adott területén lévő nézők csoportjára irányítja a hangot; és egy "Spot" mód, amely egy adott ponton megnöveli a hangerőt, miközben a többiek változatlanul hallják a hangot.

Az irányított hangzás rengeteg felhasználási lehetőséget kínál. Ha kisgyermek alszik a szomszéd szobában, a szülők a szomszédos faltól távolabbra irányíthatják a hangot, így a gyerekek nyugodtan alhatnak, miközben a szülők továbbra is élvezhetik a nagyszerű hangzást. Egy másik gyakorlati alkalmazás, hogy egy hallássérült néző számára úgy lehet felerősíteni a hangot, hogy a többi néző számára ne növekedjen a hangerő.

My Home Screen 8.0 fejlesztések

Az MZ2000 a Panasonic méltán népszerű okostelevíziós operációs rendszerének legújabb verzióját, a My Home Screen 8.0-t tartalmazza, amely támogatja a főbb videó streaming szolgáltatást, és néhány új fejlesztést biztosít a Bass Booster funkció, a hozzáférhetőségi opciók és a myScenery alkalmazás tekintetében.

A Panasonic a Vakok és Gyengénlátók Németországi Szövetségével együttműködve fejlesztette tovább a látássérültek számára kifejlesztett hozzáférhetőségi lehetőségeket. Az MZ2000 a beüzemelési beállítás során különböző lehetőségeket kínál mind a hallás-, mind a látássérült felhasználók számára. Utóbbiakat hangutasítással tudja végigvezetni a televízió a kezdeti beállításokon, hogy megkönnyítse a Panasonic televízió első alkalommal történő használatát. Emellett a látássérült felhasználók hangos visszajelzéssel tanulhatják meg a távvezérlő gombok funkcióit.

Az MZ2000 az említett fontos hozzáférhetőségi fejlesztések mellett segít a pihenésben is. A pihentető képeket és videókat tartalmazó myScenery funkció a Joy Foundation, Inc. által a világ minden tájáról gyűjtött, és Dolby Atmos formátumban kódolt, új természeti hangokat kínál.