A Dell PowerEdge szerverek portfólióbővítése az eddigieknél még nagyobb teljesítményt tesz elérhetővé

Kütyü Magazin, 2023. január 19. 11:08

A Dell Technologies tizenhárom Dell PowerEdge szerverrel bővíti az iparág legsikeresebb szerverportfólióját*. Az új megoldások fokozott teljesítményt és megbízhatóságot nyújtanak az adatközpontokban, illetve a nagy léptékű nyilvános felhőkben elhelyezett és az edge-en található számítási megoldásokhoz.

Az új rack-, a toronykivitelű és a multi-node PowerEdge szerverek 4. generációs skálázható Intel Xeon processzorokkal rendelkeznek, a rajtuk futtatott Dell szoftverek és a mérnöki fejlesztések – például az új Smart Flow kialakítás – pedig javítják az energiatakarékosságot és a költséghatékonyságot. 

 

„Az ügyfelek azért választják a Dellt, mert könnyen kezelhető, mégis kifinomult és gazdaságos szerverekre van szükségük, amelyek fejlett képességeikkel biztosítják az üzleti szempontból kritikus számítási feladatok támogatását. A Dell PowerEdge szerverek új generációjának páratlanul innovatív megoldásai új szintet jelentenek az energiahatékonyság, a teljesítmény és a megbízhatóság terén. Továbbá egyszerűbbé teszik az ügyfelek számára a Zero Trust-alapú megközelítések megvalósítását az informatikai környezetek nagyobb biztonsága érdekében” – mondta Jeff Boudreau, a Dell Technologies infrastrukturális megoldásokért felelős csoportjának ügyvezetője.

Az új Dell PowerEdge szervereket úgy alakították ki, hogy többféle terhelés nagy erőforrásigényének megfeleljenek, a mesterséges intelligenciától az elemzéseken át a nagy méretű adatbázisokig. A 2022 novemberében bejelentett, kibővített portfólió (beleértve az NVIDIA H100 Tensor Core GPU-kkal ellátott PowerEdge XE szervercsaládot is) megfelel minden olyan full stack-hez, amelyek kihasználják a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlesztéseit. 

 

Új szerverek felhőszolgáltatóknak

A Dell PowerEdge HS5610 és HS5620 szerverek a nagy méretű, több gyártóval rendelkező adatközpontokat kezelő felhőszolgáltatók igényeihez optimalizált megoldásokat nyújtanak. Ezek az új, 1U és 2U méretben is kínált, két bővítőhelyes szerverek hideg folyosós módon szervizelhető konfigurációkat is biztosítanak, és a Dell Open Service Managerrel (egy OpenBMC-alapú rendszerfelügyeleti megoldással) érhetők el, amely egyszerűsíti a több gyártóból álló flotta kezelését. 

 

Nagyobb teljesítmény és egyszerűbb felügyelet

Az új PowerEdge szerverek nagyobb teljesítményt nyújtanak. A Dell PowerEdge R760 például többek között 2,9-szer gyorsabb a mesterséges intelligencia alapú következtetéseket biztosít a 4. generációs skálázható Intel Xeon processzornak, valamint az Intel Deep Learning Boostnak és az Intel Advanced Matrix bővítménynek** köszönhetően. Emellett a PowerEdge R760 a korábbi generációkhoz képest akár 20 százalékkal több VDI-felhasználót*** és több mint 50 százalékkal több SAP Sales & Distribution-felhasználót képes kezelni egyetlen szerveren.**** A PowerEdge rendszerek NVIDIA Bluefield-2 adatfeldolgozó egységekkel is rendelhetők, amelyek további tehermentesítési, gyorsítási és munkafolyamat izoláló képességeket biztosítanak az energiahatékonyság érdekében a magán, a hibrid és a multicloud telepítésekhez.

 

A Dell felügyeleti szoftverfejlesztései és az új szolgáltatások még könnyebbé teszik a szerverfelügyeletet:

  • Dell CloudIQ – A Dell szoftver egyesíti a proaktív felügyeletet, a gépi tanulást és a prediktív elemzéseket, miközben átfogó képet nyújt a szerverekről, bárhol is legyenek. A frissítések közé tartoznak a szerverteljesítmény előrejelzésének fejlesztései, bizonyos karbantartási műveletek, valamint az új virtualizálási megjelenések frissítései.

  • Dell ProDeploy szolgáltatások – A Dell ProDeploy gyári konfigurációs szolgáltatás telepítésre kész PowerEdge szervereket biztosít, amelyeken előre konfigurált, az ügyfél által választott operációs rendszer, hypervisorszoftver, valamint RAID-, BIOS- és iDRAC-beállítások találhatók. A Dell ProDeploy rackintegrációs szolgáltatás éles használatra kész rack- és hálózathoz kapcsolt PowerEdge szervereket kínál és telepít, amelyek ideálisak az olyan vállalatok számára, amelyek bővíteni kívánják az adatközponti környezetüket, vagy informatikai korszerűsítést hajtanak végre.

  • Dell iDRAC9 – Az ügyfelek egyre nagyobb fokú szerverautomatizálást és -intelligenciát keresnek. A Dell Remote Access Controller (iDRAC) megkönnyíti a Dell rendszerek üzembe helyezését és diagnosztizálását, és olyan frissített funkciókat kínál, mint a tanúsítványok lejáratára figyelmeztető értesítések, a Dell-konzolok telemetriája, valamint a GPU-felügyelet. 

Fenntarthatósági szempontok szerint tervezve  

A Dell PowerEdge szervereket a fenntarthatóság elvét figyelembe véve terveztük meg. Az új modellek 3-szoros teljesítményjavulást nyújtanak a 2017-ben bemutatott skálázható Intel Xeon processzorokkal felszerelt 14. generációs PowerEdge szerverekhez képest. A friss megoldásoknak kisebb a helyigényük, és hatékonyabb, gazdaságosabb technológiát biztosítanak az új generációs rendszerekhez.***** A legfontosabb újítások a következők:

  • Dell Smart Flow kialakítás – A Dell Smart Cooling csomag egyik új funkciója javítja a légáramlást és akár 52 százalékkal csökkenti a ventilátor energiafelhasználását a szerverek előző generációjához képest.****** A Smart Flow kialakítás elősegíti a jobb szerverteljesítményt és a rendszerhűtéshez szükséges energiaigény csökkentését, ezáltal gazdaságosabbá teszi az adatközpontok üzemeltetését. 

  • Dell OpenManage Enterprise Power Manager 3.0 szoftver – Az ügyfelek hatékonyabban kezelhetik az energiatakarékossági és hűtési célokat. Többek között monitorozhatják a széndioxid-kibocsátást, és akár 82 százalékkal gyorsabban állíthatnak be energiafogyasztási korlátozásokat a teljes energiafelhasználás csökkentése érdekében. A fenntarthatósági célok kezelését segítő továbbfejlesztett eszközzel az ügyfelek többek között felmérhetik a szerverhasználat, a virtuális gépek és a létesítmények energiafogyasztását, és észlelhetik a szivárgásokat a folyadékhűtéses rendszerekben.

  • Electronic Product Environmental Assessment Tool (EPEAT) – A továbbfejlesztett Dell PowerEdge szerverek közül 4 EPEAT ezüst minősítésével fog rendelkezni, és 46 rendszernek EPEAT bronz minősítése lesz. Az EPEAT ökocímke egy széles körben használt globális jelölés, amelyet a technológiai szektoron belül mindazon termékek és szolgáltatások kapnak meg, amelyek megvásárlása felelősségteljes befektetésnek tekinthető. 

Mindenre kiterjedő megbízhatóság és biztonság

Az új PowerEdge szerverek segítik a Zero Trust gyorsabb elterjedését a cégek informatikai környezeteiben. Az eszközök folyamatosan ellenőrzik a hozzáféréseket, és minden egyes felhasználót és eszközt potenciális veszélyforrásként kezelnek. Hardveres szinten a Dell Secured Component Verification (SCV) megoldást is tartalmazó szilíciumalapú hardveres bizalmi rendszer segíti az ellátási lánc biztonságának ellenőrzését a tervezéstől az üzemeltetésig. Ezenfelül többfaktoros hitelesítés és az integrált iDRAC ellenőrzi a felhasználókat, mielőtt hozzáférést kapnának.

A biztonságos ellátási lánc emellett lehetővé teszi az ügyfelek számára a Zero Trust megközelítés szélesebb körű alkalmazását. A Dell SCV biztosítja az alkatrészek kriptográfiai ellenőrzését, így az ellátási lánc biztonsága az ügyfelek helyszíneire is kiterjedhet. 

Elérhetőség

• Dell PowerEdge R760 2023 februárjában lesz világszerte elérhető. 

• Dell PowerEdge HS5620, HS5610 világszerte 2023 áprilisától lesz elérhető.

• A többi új Dell PowerEdge szerver 2023 első felében lesz elérhető. 

• A ProDeploy Factory Configuration ma már világszerte elérhető, a ProDeploy Rack Integration pedig a mai naptól elérhető az Egyesült Államokban.

• A Dell APEX számítási szolgáltatások bevezetését 2023 második felére tervezik.

____________________

* Az IDC Worldwide Quarterly Server Tracker elemzésének 2022 harmadik negyedévére vonatkozó, 2022. december 6-án közzétett eredményei alapján.

** A tesztelést a Dell megbízásából a Scalers AI végezte 2022 decemberében. Ambenely nagyobb AI következtetést biztosít a tárgyak felismeréséhez az INT8 használatával a 4. generációs Intel Xeonon. A PowerEdge R760 egy negyedik generációs Xeon SP processzorral van felszerelve, és frissített Deep Learning Boost-utasításokat használ. A tényleges eredmények ettől eltérhetnek.

*** A Dell belső tesztje alapján, amely során a (2) Intel Xeon Gold 6454S processzorokkal felszerelt R760 szerver 220 VDI-munkamenetet futtatott, szemben a (2) Intel Xeon Gold 6348 processzorral felszerelt R750 szerverrel, amely 183 VDI-munkamenet futtatására volt képes. 

**** Az SAP által a 2023005-ös tanúsítványszámmal jóváhagyott teszt eredményei alapján, amely során a (2) Intel Xeon Platinum 8480 processzorral és összesen 112 maggal, 224 szállal és 2048 GB DRAM-mal rendelkező R760 szerver 72 250 SD-felhasználót futtatott, akik a SUSE SLES15 rendszert használták, szemben az R750 szerverre vonatkozóan 2021026-os tanúsítványszámmal közzétett eredményekkel, amelyek szerint a (2) Intel Xeon Platinum 8380 processzorral és összesen 80 maggal, 160 szállal és 1024 GB DRAM-mal rendelkező R750 szerver legfeljebb 48 000 SD-felhasználót tudott támogatni, akik a RedHat RHEL8.2 rendszert használták. SAP szabványalapú alkalmazásteljesítmény-tesztek

***** A Dell SPEC.org benchmark közzétett eredményei alapján (2) Intel Xeon 8480+ processzorral rendelkező R760-as és (2) Intel Xeon 8180-as processzorral rendelkező R740-es összehasonlításában. 2023 januárban közzétett eredmények. https://www.spec.org/cpu2017/results/

****** A Dell Thermal & Efficiency laboratóriumában végzett belső tesztek alapján, amelyek a PowerEdge R760 Smart Flow alvázkonfiguráció és a PowerEdge R760 standard alvázkonfiguráció teljesítményfelvételét és légáramlását értékelték 2022. november 20-án.