Amikor a művészet, a dizájn és az életforma egyesül egy pipában

forrás: Kütyü Magazin, 2023. március 1. 21:05

Gyakorlott pipásként bizonyára hallott már a Lorenzo pipáról, de kezdőként is nagy az esélye, hogy találkozott vele, hiszen ez egy fogalom ezekben a körökben. Úgy is lehetne definiálni, mint az olasz művészet és formatervezés, valamint az életforma egyesülését, amely kiváló ár-érték aránnyal párosul.

A pipázás meghatározó eleme az eszköz minősége, anyaga és formája. Mit nyújtanak ezek a pipák? Mit illik tudni a gyártóról annak, aki a dohányzás ezen formájának hódol?

A kezdetek, ahonnan a Lorenzo indult

A gyártó már több mint egy évszázada készít pipákat, amelyekhez a legjobb mediterrán briar gyökereket használják. A Humidorshop.hu-nál a legjobb gyártók pipáit találja meg, köztük a híres Lorenzo pipákat is, amelyek a kimagasló minőségüknek köszönhetik hírnevüket. Ezek az eszközök elfogadható áron kaphatóak, mégis hosszú évekig tartó füstölési élményt kínálnak, a szépségükről nem is beszélve. 

A Lorenzo pipagyár ősét 1900-ban alapították a Lana testvérek Olaszországban. Kezdetben csak a hazai piacra termeltek, majd az 1920-as évektől a nemzetközi értékesítés is megkezdődött. A Lorenzo márkanevet az 1946-os, a Tagliabue pipagyártó céggel történt egyesítést követően vette fel a gyár, amely ekkorra már nem olcsó tömegcikkeket, hanem magas színvonalú briar pipákat készített. A gyártó kultikus pipája az Oom Paul.

Kis pipatörténelem

A pipázás régi hagyomány, amelyet valamilyen formában minden földrészen műveltek a férfiak. Európában a pipa hagyományosan cserépből készült változatot jelentett a XIX. századig, azonban ekkor a hanga gumóból készült briar pipák átvették a helyét. Az angol-holland típusú teljes egészében agyagból készült cseréppipát a kalózos filmekből ismerni, és máig nagy rajongótábora van. A török vagy magyar cseréppipának csak a feje készült agyagból, a hosszú szára rendszerint sajmeggyből szaru szopókával és réz vagy ezüst kupakkal.

Világszerte ismertek még a társasági élet szimbólumaként használatos nargilék vagy vízipipák, illetve az Amerikából származó olcsó, de rövid élettartamú kukoricacsutka-pipák.

A briar pipák sikerének titka

A mediterrán vidékeken őshonos hangacserje gyökérgumójából kiváló minőségű pipa készíthető, ugyanis az alapanyag

A Lorenzo briar pipák nagy szakértelemmel és gondossággal készülnek, ugyanis a gyártáshoz jó szem kell, mivel látni kell, hogy a gumókból hogyan alakítható ki a legszebben és a legkisebb veszteséggel egy-egy pipa. Az alapanyag ugyanis több év szárítás után nyeri el ideális, 8-10%-os nedvességtartalmát, az alacsony savtartalmat, ami a pipa bejáratását, ízét, füstjét jelentősen befolyásolja. 

Kezdőként vagy gyakorló pipásként is válasszon egy gyönyörű modellt a Lorenzo pipa kínálatából, és tapasztalja meg a briarok kellemes aromáját!