Hasznos mobilalkalmazások természetjáróknak

Kütyü Magazin, 2023. április 10. 09:56

Az okostelefonok elképesztően sokoldalú készülékek, amiket változatos helyzetekben be lehet vetni – igen, még a természetben is. Most, hogy végre itt a jó idő és egyre többet kirándulhatunk a családunkkal vagy barátainkkal, érdemes elgondolkozni azon, hogy miként tudnánk a zsebünkben lapuló készüléket okosan bevetni az ilyen esetekben. Az alábbi alkalmazások mind  gazdagíthatják és kiegészíthetik a természetjárást, miközben továbbra is a természet nyújtotta élményekre fókuszálhatunk.

 

Madarat tolláról, és persze hangjáról

A Merlin Bird ID egy „Shazam madárszóval”, ami képes a hangok alapján beazonosítani a különböző tollas cimborákat. Egy túra során sokszor hallhatunk csicsergést és csivitelést, ezzel a szuper appal pedig megtekinthetjük, hogy milyen szárnyas erdő- vagy hegylakó ontja magából a dalt. Akár hobbiornitológusok vagyunk, akár csak jobban meg akarjuk ismerni a természet lakóit, ez egy remek lehetőség erre.

Annyi lehetőség, mint Csillag az égen

Van valami igazán különleges abban, amikor a természet lágy ölén az éjjeli égboltot figyeljük, szemlélve a csillagokat. A Stellarium segít beazonosítani a csillagképeket és megkülönböztetni egymástól az égitesteket és a műholdakat. A helymeghatározásnak és a telefonokba épített giroszkópnak köszönhetően az aktuális égbolt van lemodellezve képernyőnkön, így könnyedén beazonosíthatjuk a konstellációkat.

 

 

Közösségi élmény a nagyvilággal

Az iNaturalist elképesztően izgalmas lehetőségeket kínál. Egyrészt katalogizálhatjuk a mindenféle élő organizmusokat, amikkel találkozunk a túráink során – legyen szó madarakról, halakról, növényekről, gombákról vagy bármi másról –, amik aztán megjelennek térképünkön. Másrészt fotókat készítve megkérdezhetjük a hobbistákból és szakemberekből álló közösséget arról, hogy mit látunk, illetve segíthetünk másoknak a beazonosításban. Minél többen használják, annál hatékonyabb!

Tudd az irányt, hogy tudd, hova mész

A mobilnet ugyan most már egyre több helyet lefed, de nagyon fontos, hogy felkészüljünk átlátható, offline, előre letöltött térképekkel is, hogy véletlenül se tudjunk eltévedni – erre remek a Locus Map 4. A hasznos, útvonalakat ábrázoló funkciója mellett iránytű funkció is van benne, amivel a tájolás is könnyebb. A túrázáshoz egyébként is ideális a HONOR Magic5 Lite, ugyanis 5100mAh-s, optimizált akkumulátora akár három napot is kibír kevésbé intenzív használat mellett – ennyi idő pedig remélhetőleg elég egy töltés nélküli kiruccanáshoz.