Tökéletes objektív videókhoz, kitűnő választás állóképekhez

Kütyü Magazin, 2023. április 18. 09:03

A Nikon ma bemutatja a Z sorozat első nagy teljesítményű zoomobjektívét: a rendkívül nagy látószögű NIKKOR Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR-t. Ez a kompakt DX formátumú, nagyteljesítményű zoomobjektív videózáshoz van optimalizálva, de kreatív pillanatképek készítéséhez is kiváló. A sokoldalú zoomtartománynak köszönhetően tökéletes választás azoknak a DX-fényképezőgépet használó fotósoknak, akik egy olyan könnyű zoomobjektívet keresnek, amely elég nagy látószöget kínál a vlogoláshoz.

Kiterjedt, 12–28 mm-es gyújtótávolsága révén ez a nagy teljesítményű objektív tökéletes választás olyan vloggerek, videósok és fotósok számára, akik a teljes jelenetet be szeretnék illeszteni a képbe, vagy saját magukat szeretnék a kompozíció fókuszába helyezni. Az automatikus motoros zoom funkció lehetővé teszi a zoom távoli vezérlését, ami ideális választás azok számára, akik saját vlogokat készítenek, vagy gimbal használatával rögzítenek videókat. Zoomolás közben egyáltalán nem kell megérintenie az objektívet, és 11 különböző zoomsebesség közül választhat, így bármilyen kreatív szándékot megvalósíthat, legyen az az atmoszféra megteremtése lassú zoommal vagy gyors ráközelítés valakinek a reakciójára.

 

Ez az utazásbarát objektív mindössze 205 grammot nyom, így könnyen hordozható, és a legtöbb gimbal is elbírja. Az objektív a váza nem lesz fizikailag hosszabb vagy rövidebb az élességállítás vagy a zoom használatakor, ami optimális egyensúlyt biztosít kézben tartva, és zoomolás után nem kell ismét kiegyensúlyozni a gimbalt. Az objektívbe épített rázkódáscsökkentés tiszta és elmosódásmentes képeket biztosít, akár saját magát filmezi menet közben, akár kézből végez pásztázást. A 0,19 m-es minimális fókusztávolság pedig éles képeket biztosít, amikor közelről készít felvételt: tökéletes a nagy látószögű kreatív képekhez!

 

 

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőt mondta: „Az új, rendkívül nagy látószögű DX objektívünk nagyszerű lehetőséget kínál a kezdő vloggerek és videósok számára a saját víziójuk kiterjesztéséhez és új perspektívák felfedezéséhez. A motoros zoomnak köszönhetően rendkívül egyszerűen meg lehet komponálni a felvételeket út közben, és remek lehetőségek nyílnak a kreatív zoomolási technikákkal való kísérletezésre.”

 

 

Főbb jellemzők: NIKKOR Z DX 12-28mm f/3.5-5.6 PZ VR

Dinamikus 12–28 mm-es gyújtótávolság: rendkívül nagy látószöget fed le. Remekül használható átfogó, nagy látószögű felvételek készítéséhez, amelyek azt az érzést keltik, hogy a néző is része a jelenetnek, vagy a térérzet megteremtéséhez a zsúfolt, beltéri helyszíneken.

Motoros zoom: egyenletesen, 36 másodperc alatt lefedi a teljes 12–28 mm-es tartományt, vagy ugyanazt a tartományt csupán fél másodperc alatt! A 11 különböző beállítással pontosan szabályozható a zoomsebesség.

Zoomolás az objektív megérintése nélkül: vezérelje a zoomot a hozzárendelhető fényképezőgép-gombokkal vagy távolról a Nikon ML-L7 távvezérlő vagy a SnapBridge alkalmazás segítségével. 

Éles képek közelről is: a mindössze 0,19 m-es minimális fókusztávolságnak köszönhetően csupán 19 cm távolságból is éles képeket készíthet a témáról.

Rendkívül könnyű: mindössze 205 grammot nyom, így könnyen hordozható, és a legtöbb gimbal is elbírja.

Kiegyensúlyozott: a belső zoom és élességállítási mechanizmus révén az objektív váza nem mozog, és az objektív gravitációs középpontja stabil marad, így optimális egyensúlyban lesz része, akár kézből készít felvételt, akár gimbalt használ. 

Kiváló stabilitás: az akár 4,5 lépésközt* biztosító objektívbe épített rázkódáscsökkentés (VR) tiszta és elmosódásmentes képeket biztosít.

Néma vezérlőgyűrű: a kattanás nélküli, testre szabható vezérlőgyűrű kiváló videókészítéskor. Használhatja egyenletes rekeszátmenetek létrehozásához, az ISO-érzékenység módosításához és sok más funkcióhoz. 

Jól védett: az objektívváz és minden mozgó része védve van a portól és a vízcseppektől.**

Szűrőzhető: 67 mm-es szűrőkkel kompatibilis, amelyek akkor is használhatók és cserélhetők, amikor a Nikon HB-112objektív fényellenzője az objektívre van rögzítve. 

___________________

* A CIPA-szabvány alapján; ez az érték akkor érhető el, ha az objektív egy APS-C méretű/DX-formátumú fényképezőgépre van felszerelve, a fényképezőgép VR-funkciója „NORMÁL” értékre van állítva, a zoomobjektív pedig maximális telefotó pozícióban van.

** Az objektív por- és cseppállósága nem garantált bármilyen helyzetben és bármilyen körülmények között.