A vitaminok szerepe az egészségmegőrzésben

Kütyü Magazin, 2023. június 1. 10:12

Ha megkérdeznénk egy-két, manapság átlagos életmódot folytató embert, hogy mit tesz az egészsége megóvása érdekében, alighanem igen elkeserítő válaszokat kapnánk. Például olyasmit, hogy “hetente egyszer eszek valami gyümölcsöt,” vagy “hétvégente kialszom magam” és hasonlók.

Főleg a táplálkozás az, amin a legtöbbeknek igencsak lenne mit javítani, nem beszélve az olyan létfontosságú dolgokról, mint például a vitaminpótlás.

Miért fontosak a vitaminok?

A vitaminokról tudjuk, hogy szerves vegyületek, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Ezért érdemes rendszeresen gondoskodni a pótlásukról, például a Myrobalan vitaminkészítményei segítségével, melyek gyógynövénykivonatokat is tartalmaznak.

Már csak abból az okból kifolyólag is, hogy akadnak olyan fajtái (például a C-vitamin), amit a szervezetünk sem előállítani, sem elraktározni nem képes, ezért külső forrásból kell bevinni. De még a D-vitamin esetében is – amit a testünk is képes előállítani – sokaknál tapasztalható hiány, különösen az őszi-téli, napsütésben szegény időszakban.

Holott a vitaminok kulcsfontosságú szerepet töltenek be az egészség megőrzésében, mondhatni az egész szervezetben: erősítik az immunrendszert, támogatják a csontok és ízületek egészségét, a szív- és érrendszer megfelelő működését, kihatnak a bőr, a haj és a köröm állapotára, az általános közérzetre, a fizikai és szellemi teljesítőképességre, és még hosszan lehetne folytatni a sort. Ennek ellenére mégis sokan lebecsülik a jelentőségüket.

Miért nem elég csak egészségesen étkezni?

Régi beidegződés, miszerint a vitaminokat gyümölcsökkel és zöldségekkel lehet bevinni. Ma már sajnos ez csak félig-meddig igaz. Bár tény, hogy van bennük valamennyi vitamin, de a nagyipari előállítási körülmények miatt sajnos igen elenyésző mennyiségű.

Hisz gondoljuk csak végig, hogy mennyire lehet egészséges az a termény, amit folyamatosan vegyszereznek, a nap sugarai helyett mesterséges gázok érlelnek meg, és akár több ezer kilométert is utazik, mire az asztalunkra kerül?

Persze nem arról van szó, hogy emiatt ne együnk zöldségeket és gyümölcsöket, de ha van rá lehetőség, akkor amit csak tudunk, termeljünk meg otthon (néhány tő paprika és paradicsom például egy nagyobb cserépben egy lakás erkélyén is elfér), vagy vásároljunk szezonális bio terményeket helyi gazdálkodóktól.

Ám még így is napi több kilogrammot kellene megenni belőlük, hogy a megfelelő mennyiségű vitamint juttassuk a szervezetbe, ezért célszerű étrend-kiegészítő formájában is gondoskodni a pótlásról.

További természetes hatóanyagok

A vitaminok mellett érdemes további értékes tápanyagforrásokat is fogyasztani, például camu camut, amlát, bioflavonoidokat, shilajitot, bioperine-t. Ezek megtalálhatóak a Myrobalan vitaminkapszuláiban.

Mindazonáltal ne feledjük, hogy egyetlen táplálékkiegészítő sem helyettesíti a kiegyensúlyozott, egészséges étrendet!