Azok a csodálatos üveg télikertek

forrás: Kütyü Magazin, 2024. július 1. 18:07

Először is tisztáznunk kell, hogy az üveg télikert nem egyenlő a melegházzal vagy üvegházzal. Alapvetően a télikert a ház részét képezi, legalább az 50%-át üvegfelület borítja, és több célt is szolgálhat. Ezzel szemben az üvegház többnyire a kert egy távolabbi pontján kerül elhelyezésre, és csak kertészkedésre használják.

Miből és hogyan épül?

Az üveg télikert nem csupán egy melléképület, jóval több annál, minthogy a ház egy járulékos eleme lenne – éppen ezért a serbánterasztető minden télikertet különleges gonddal épít meg. Hiszen része lesz a mindennapoknak, az életterünket tudjuk kibővíteni vele. 

A szerkezet leginkább alumíniumból készül, melyet a legmodernebb nyugat-európai technológiával építenek. A váz elemei porfestéssel vannak ellátva, így rendkívül ellenállóvá válnak az időjárási körülményekkel szemben. Az anyag lehetővé teszi, hogy ne kelljen a későbbiekben sem az állandó javítási és karbantartási munkák miatt idegeskednünk, mivel gyakorlatilag gondozásmentes felületről van szó. 

Fedéshez általában VSG biztonsági üveget vagy polikarbonátot használnak. Az üveg rendszerint 8 mm vastag, mely 2 db 4 mm vastag ragasztott üvegből tevődik össze. Fontos információ minden esetben a tetőfedés anyagának hóterhelése, hiszen egy esetlegesen hirtelen lehulló nagy hómennyiség súlyát is ki kell majd bírnia. A polikarbonát lehet víztiszta vagy hőstopos opálos, vastagságának a 16 mm ideális.

Miért legyen üveg télikertünk?

Funkcióját tekintve nagyon hasonlíthat egy teraszhoz. Leginkább azért jó, mert növelhetjük vele a lakás hasznos alapterületét. Kialakíthatunk itt egy második nappalit, melynek segítségével több időt tölthetünk a szabadban. 

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy otthonról dolgozhatunk, akkor lehet itt is egy “dolgozószobánk”, vagy berendezhetünk egy kényelmes olvasókuckót magunknak. Ha szeretünk összejárni a családdal, barátainkkal, akkor közös beszélgetésekhez, játékhoz adhat teret. 

Ráadásul teszi mindezt az év legnagyobb részében. Sőt, ha fűthetővé alakítjuk, akkor gyakorlatilag minden egyes nap élvezhetjük a kellemes környezetet.

Mik az előnyei és hátrányai?

Mint mindennek, egy üveg télikertnek is vannak előnyei is, és hátrányai is. Az egyik legnagyobb fejtörést a hőmérséklet szabályozása okozhatja. De számolnunk kell a tervezéssel és kivitelezéssel járó kiadásokkal is. 

A télikert építése enegdélyköteles is, így ha a telkünk beépítettsége már súrolja a lehetséges maximumot, akkor el kell gondolkodnunk, hogy egy oldalról is fedett terasz is megfelelhet-e az igényeinknek. 

Előnye szerencsére lényegesen több van. Ha fűthető lesz, akkor egész évben tartózkodhatunk itt, ha nem, akkor pedig a növényeink számára jelent majd ideális telelőhelyet. Sokoldalú használatra nyit lehetőséget, melyeket fent részleteztünk. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy nagyban növeli ingatlanunk értékét. Egy üveg télikert tehát otthonunk díszévé válhat.