Mit tud az iPad 2?

Kütyü magazin, 2011. március 5. 09:51
A teljesen megújult kialakítású készülék harmadával vékonyabb és 15 százalékkal könnyebb az előző iPad modellhez képest, miközben 9,7 hüvelykes, LED-es háttér-világítású LCD-kijelzője semmivel sem lett kisebb. Az iPad 2 rendkívül gyors működéséről és grafikus teljesítményéről új, kétmagos A5 processzor gondoskodik. A készülékben már két kamera is található, és immár fehét színben is kapható.

„Amint azt az eddigi 15 milliós eladási darabszám is mutatja, az iPad mára a mobileszközök alapjaiban új kategóriáját teremtette meg” – mondta el Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója a bemutatón. „Miközben mások az első generációs iPad modellt próbálják lemásolni, mi már az iPad 2 készüléket mutatjuk be, amely valamennyi vetélytársánál jóval magasabbra helyezi a lécet. Utánzóink így most kezdhetnek mindent elölről.”
 
Az immár előoldali és hátoldali kamerával is felszerelt iPad 2 felhasználói iPhone 4-, iPod touch és Mac-tulajdonosok millióival folytathatnak FaceTime-beszélgetéseket, így bárhonnan elérhetik ismerőseiket és családtagjaikat, ahol van elérhető Wi-Fi hálózat. A Photo Booth alkalmazással pedig szórakoztató képi effektusok egész sora, köztük nyolc speciális fotóeffektus – például a Squeeze, a Twirl vagy a Kaleidoscope – alkalmazható a kamerák bármelyikével készített fényképeken.
 
Az iPad 2 készülékeken már az iOS 4.3 mobil oprációs rendszer fut (jellemzőit ld: http://hirek.prim.hu/cikk/2011/03/04/az_iphone_3g_mar_nem_frissitheto_az_uj_ios_4-3_mobil_operacios_rendszerre). Az iPad 2 igényes játékélményt biztosító beépített giroszkóppal, megnövelt 3G-hálózati letöltési sebességeket biztosító HSUPA-támogatással (iPad 2 Wi-Fi + 3G modell esetén), valamint a HDMI Video Mirroring funkcióval is rendelkezik, amellyel egy külön tartozékként beszerezhető adapteren keresztül HDTV készülékre tükrözhető az iPad képernyője.
Az új, innovatív iPad 2 Smart Cover kijelzővédő anélkül védi az iPad kijelzőjét, hogy a készülék vastagabb vagy nehezebb lenne tőle. A felhelyezést és eltávolítást megkönnyítő, automatikusan illeszkedő, mágneses rögzítőpánttal ellátott iPad 2 Smart Cover felnyitására az iPad 2 automatikusan életre kel, lehajtására pedig készenléti módba lép. A kijelzővédő belső felületén puha mikroszálas szövet gondoskodik a felület tisztán tartásáról. A Smart Cover összehajtogatva támasztékként filmnézéshez, vagy gépeléshez is használható. A kijelzővédő élénk színű poliuretán változatai 39, mélyebb árnyalatú bőr változatai pedig 69 dolláros fogyasztói áron kaphatók. A színválaszték része a piros (PRODUCT) RED modell is, melynek megvásárlásával a Global Fund alapítvány HIV- és AIDS-ellenes afrikai küzdelmét támogathatják a felhasználók.
 
A készüléken az Apple két új alkalmazása is futtatható: az iMovie és a GarageBand iPad-változata, melyek egyenként 4,99 dollárért vásárolhatók meg az App Store áruházban. Az iMovie alkalmazással az iPad 2-felhasználók közvetlenül készülékükkel vehetnek fel és azon szerkeszthetnek videókat, melyeket fel is tölthetnek a YouTube, a Facebook vagy a Vimeo webhelyre, vagy saját MobileMe galériájukba. A feltöltött videók iPod, iPhone vagy iPad készüléken, az AirPlay alkalmazás és az Apple TV készülék használatával pedig akár HDTV televízión is lejátszhatók. A GarageBand révén az iPad érintéssel működtethető hangszerek gyűjteményévé és nyolcsávos felvételre alkalmas stúdióvá alakítható, melyben a többpontos ujjmozdulatokkal azok is könnyedén játszhatnak billentyűs hangszeren, gitáron vagy dobon, akik nem tanultak hangszeres játékot.
 
Az iPad 2 készüléken az App Store áruházban megvásárolható több mint 350 ezer alkalmazás csaknem mindegyike futtatható, köztük 65 ezernél is több olyan program, amely kifejezetten iPad készülékekre íródott. A páratlanul gazdag kínálat 20 kategóriája között megtalálhatók például a játékok, az üzleti alkalmazások, a hírek, a sport, az egészség, az utazás és a tájékoztatást segítő programok is. Az iTunes Store-ból filmeket és zeneszámokat tölthetünk a iPAD 2-re, míg az iPad készülékhez készült iBooks alkalmazást az Apple iBookstore könyvesboltjában tölthetjük meg tartalommal.
 
Az iPad 2 Magyarországon március 25-től kapható.