Minőség a középmezőnyben - Dell Vostro 3350 notebook teszt

Farkas Norman, 2011. október 25. 12:22

Nálunk járt a Dell középkategóriás notebookja, melyet főként kisvállalkozásoknak szán a gyártó. A 13,3”-os, Sandy Bridge alapú noteszgép igen kellemes teljesítményt nyújt, s ehhez a tudáshoz egy munkára termett, masszív ház társul.

Bevezető

A cirka 2,1kg súlyú, 329 x 229 x 28 milliméteres Vostro 3350 arról árulkodik, hogy a Dell igyekszik a lehető legtöbbet kínálni az alacsonyabb árszegmensben is, hiszen a kiváló - fémben gazdag - anyaghasználat és a jó felszereltség erre utalnak. Néhány napig használatba vettük az üzleti gépet, hogy empirikus megismerés után mondhassuk el róla véleményünket.

 

Külső, dizájn

Tesztkészülékünk szürke (pontosabban aberdeeni ezüst) fedőlappal rendelkezett, de a kütyü elérhető brisbane-i bronz és luzerni vörös árnyalatokban is. A 3350 nem hivalkodó, abszolút nem akar többnek látszani annál, mint amire tervezték. A letisztult külső burkolat vékony alumíniumból készült, a készüléket szétnyitva pedig a fekete műanyag érvényesül. A Dell emberei itt-ott azért fel próbálták dobni a sallangmentes formatervet, például a klaviatúrát és a touchpad-et egy króm színű keret határolja. Én örültem ezeknek a részeknek, mert nem keltenek „gagyi” hatást, hanem inkább hozzátesznek a Vostro eleganciájához.

Ha kézbe vesszük, vagy egy kicsit használjuk a notebookot, akkor azonnal elkap minket az érzés, hogy egy igen masszív, tartós, jól összerakott szerkezettel van dolgunk. Úgy gondolom, hogy ez a benyomás rettentően fontos az üzleti gépek esetében, hisz azok munkaeszközként funkcionálnak. Az egymástól kissé távol eső billentyűkből álló, ún. „szigetes” elrendezésű klaviatúrán nagyon kényelmes a gépelés, bár egy kicsit szokni kell, mert a gombok viszonylag hosszú úton járnak. Sokszor jó hasznát vehetjük a billentyűzet három szinten állítható világításának, mely – ellentétben az Apple megoldásaival – többnyire csak ott világít, ahol kell.

A touchpad-et kifejezetten jó érzés használni, felülete kellemes tapintású, a krómos keret pedig – ahogy már említettem – nagyon tetszetős.

A klaviatúra jobb oldala felett három extra gombot találunk. Balról jobbra haladva az első gombot megnyomva egy olyan képernyő tárul elénk, melyen a fényerőtől a Wi-Fi ki-/bekapcsolásán keresztül a hangerőig szinte mindent beállíthatunk. A második gomb a Dell Support Centert nyitja meg, a harmadik pedig az általunk kiválasztott programok gyorsindító gombjául szolgál. A billentyűzet felett, bal oldalon a Vosto ki- bekapcsoló gombja kapott helyet.

A notebook széleit körbejárva a következőket figyelhetjük meg: az állapotjelző fények és az SD/MMC/MC kártyaolvasó van elől, bal oldalra két USB 3.0 és egy Ethernet csatlakozó, valamint a tálcás kivitelű, DVD Multi Recorder meghajtó került, jobbra tették az eSATA portot (külső, SATA merevlemezek csatlakoztatására szolgál), a HDMI és VGA videokimeneteket és az audiokimeneteket, a gép akkutöltő nyílása pedig a bal hátsó sarokban figyel. Ha jól megfigyeled a koncepciót, láthatod, hogy a Vostro használata a balkezeseknek kedvez, mivel a csatlakozók többsége a jobb oldalra került (így egy kábelrengeteg megnehezítheti a jobbkezesek dolgát). Én azok közé tartozom, akik a gépük jobb oldalán használják az egerüket, de nem volt diszkomfort érzetem a Vostroval való közös munka során. A Dell üdvöskéje nem okoz csalódást a vezeték nélküli adatkommunikációs képességek terén, ugyanis Bluetooth 3.0 és WLAN 802.11 b/g/n modulok is csücsülnek benne, sőt választhatunk 3G modemmel és WiMAX kontrollerrel felvértezett változatot is. Nem elhanyagolandó megemlíteni, hogy a szerkezet kapott egy ujjlenyomat szenzort, amely a kényelmes és biztonságos használat fontos eleméül szolgál. Az ujjlenyomat olvasóhoz a Digital Persona programot kapjuk.

Tesztalanyunk 13,3 hüvelykes, 1366 x 768 pixel felbontású (WXGA), matt képernyővel érkezett, mely tükröződés gátló bevonattal és automatikus fényerőállítással harcol a tökéletes láthatóságért. A megjelenítő éles, kontrasztos képet nyújt, nincs okunk panaszra vele kapcsolatban. Nyilván a mobilitás kedvelőinek jó választás a 13,3 colos Vostro, de igényektől függően rendelhető 14, 15 és 17 hüvelykes variáns is. A képernyő fölött egy webkamera kapott helyet, mely 1280 x 720 pixel felbontású videók és képek rögzítésére alkalmas.

 

A motorháztető alatt

A Vostro nálunk járt verziója a Sandy Bridge architektúrával szerelt laptopok visszafogottabb képviselője, HM67-es alaplap, valamint kétmagos, 2,1GHz órajelű Intel Core i3-2310 processzor kapott benne helyet, amit 2GB DDR3 SDRAM egészít ki. A grafikus teljesítményért egy integrált Intel HD Graphics 3000 chip felelt a tesztkészülékünkben, de ütősebb megoldásokkal is elérhető a Vostro. Akik az i3 processzor teljesítményével elégedetlenek, akár i5-ös, vagy i7-es CPU-val rendelkező variánst is igényelhetnek a Dell-től. A viszonylag kevés, ugyanakkor egyszerűen bővíthető memória ellenére a notebookon igen kellemesen futott a 64 bites Windows 7 operációs rendszer, irodai alkalmazások használatához, böngészéshez, levelezéshez bőven elegendő a 3350 felszereltsége.

Hála a Sandy Bridge-nek, a gép fogyasztása rendkívül alacsony, a 40Wh kapacitású akkujával akár 3-4 órás üzemidőt is képes produkálni. Ha egy egész munkanapot a hálózati csatlakozóktól távol szeretnénk eltölteni, akkor javasolt a 80 Wh-s akku beszerzése, mely szintén elérhető a Vostro modellekhez. Ha már szóba kerültek a választási lehetőségek, akkor megemlítendő, hogy a Vostrót 500GB-os WD HDD helyett 128GB-os SSD-vel is kérhetjük, amely egyrészt sokkal gyorsabb, másrészt pedig biztonságosabb megoldást jelent. Bár a Dell a StrikeZone ütéselnyelő megoldást és a free fall sensor nevű, vész esetén a merevlemezt gyorsan leállító összetevőt egyaránt becsempészte a gépbe az adataink védelme érdekében, egy mozgó alkatrészektől mentes SSD mindenképp megnyugtatóbb lehet (igaz az ára már kevésbé az).

Kifejezetten elnyerte a tetszésemet, hogy a Dell nem szórta tele a gépet előre telepített szoftverekkel, hanem egy külön CD-ről pakolhatjuk fel azokat, melyekre szükségünk van (bár gyakori újratelepítés esetén ez hátrány is lehet). Alaphelyzetben a korábba említett programokon kívül az Office 2010 programcsomag, a Roxio Creator Starter DVD író program, valamint a CyberLink PowerDVD 9.5 található a masinán.

 

Végszó

A Vostro 3350 egy jól sikerült, minőséget és megbízhatóságot sugárzó notebook, mely alacsony árfekvésű üzleti gépként kiválóan megállja a helyét. Kifejezetten kényelmes volt rajta cikkeket írni, a jó minőségű, világítással felturbózott klaviatúrán élmény volt a gépelés. A 13,3 hüvelykes képernyő a legtöbbek számára ideális lehet, de ahogy fentebb említettem, van lehetőség méretesebb megjelenítővel kérni a masinát.

Dicséretes a Dell felismerése, mi szerint érdemes fokozott figyelmet szentelni a minőségnek, nem csak a felső kategóriás termékek esetében kell szem előtt tartani. Ezzel a hozzáállással nem csak a gyártó, hanem az értékes, ugyanakkor megfizethető notebookot kereső felhasználók is jól járnak.