Samsung Galaxy Note: novembertől Magyarországon is

Kütyü Magazin, 2011. október 28. 15:39

A koreai gyártó a mai napon hazánkban is bemutatta a Galaxy Note-ot, a világ legnagyobb Super AMOLED kijelzővel érkező okostelefonját, amellyel a gyártó új kategóriát kíván teremteni az érintőkijelzős készülékek világában. A táblagépek nagyobb méretű képernyőjét az okostelefonok hordozhatóságával egyesítő eszköz hivatalosan 2011. november 8-tól lesz kapható a Telenor kínálatában.

A Samsung egy 12.000 felhasználó bevonásával készített, felhasználói igények és szokások feltárását megcélzó kutatást végzett, mielőtt előrukkolt a Galaxy Note-tal. A felmérés eredménye szerint a júzerek többsége számos kütyüt hord magával a mindennapokban. No, itt jön a képbe a Samsung üdvöskéje, mely erre a kényelmetlen helyzetre próbál megoldásként szolgálni, ugyanis egy rendkívül sokrétű készülékről van szó, amely - méreteiből, felszereltségéből és szolgáltatáskínálatából adódóan - több eszközt is helyettesíthet.

Az 5,3 hüvelyk méretű, 1280x800 képpont felbontású kijelzővel érkező készülék egy különleges ceruzával, az úgynevezett S Pen-nel rendelkezik, amely jegyzetelés mellett akár rajzolásra, sőt grafikai munkákra is használható. A fejlett tollalapú beviteli technológia az érintésvezérléssel kombinálva egyedülálló felhasználói élményt nyújt, a felhasználók a pontosabb irányítás előnyeit például a képek és videók szerkesztésénél is élvezhetik, ezen kívül a Samsung mobilkommunikációs szolgáltatásából, a ChatON-ból kézírásos jegyzeteket vagy rajzokat is küldhetnek vele.

A nagyméretű képernyőn a prezentációk, weboldalak, hírcsatornák és az e-könyvek különösebb görgetés és nagyítás nélkül is kényelmesen olvashatók, az alkalmazások pedig akár osztott képernyős üzemmódban is használhatók. A képernyő betekintési szöge ráadásul 180 fok, így akkor is teljesen élethű képet ad, ha többen, oldalról nézik, ami különösen videók megtekintésekor hasznos.

A készülék része az S Planner, egy professzionális napirendtervező eszköz is, amely teljes mértékben kihasználja a hatalmas kijelzőt. Az egyszerűen kezelhető alkalmazással a felhasználók megtervezhetik napjukat, kitűzhetik az elvégzendő feladatokat, így könnyebben megszervezhetik életüket. A Galaxy Note-tal érkezik az S Memo multimédiás alkalmazás is, amelyet a felhasználó által létrehozott tartalmak rögzítésére terveztek. Képek, hangfelvételek, gépelt és kézírásos jegyzetek, valamint rajzok egyaránt készíthetők vele. Az így készült emlékeztetők pedig szabadon szerkeszthetők, illetve megoszthatók másokkal. Az eszközzel egyszerűen, egy lépésben készíthető képernyőmentés, amit ráadásul lementés vagy megosztás előtt az S Pen segítségével jegyzetekkel is el lehet látni.

Az 1,4GHz-es kétmagos processzor a gyors és akadozásmentes felhasználói kezelőfelületről gondoskodik, míg az internetelérés sebessége a HSPA+ és LTE-hálózatokkal kompatibilis rádiós egységnek köszönhető. Ezek révén a felhasználók valós időben stream-elhetnek videókat vagy játszhatnak barátaikkal az interneten keresztül.

A mai napon hazánkban is bemutatkozott a jövevény, s november 8-tól megvásárolható lesz a Telenornál. A sajtótájékoztatón szó esett arról, hogy 170 000 forint körül alakul a Galaxy Note ára, de azt sajnos nem tudtuk meg, hogy ezt az összeget előfizetéses, vagy kártyás csomag vásárlása esetén kell-e majd kicsengetnünk.