Tovább csökkenhetnek a külföldi telefonálás díjai

MTI Sajtóadatbank, 2012. február 29. 08:50

A roaming díjak további csökkentésére tett javaslatot az Európai Parlament Ipari, kutatási és energiaügyi bizottsága által megfogalmazott törvénytervezet.

Az EU-Bizottság 2010-es európai Digitális Agendája a határokat keresztező roaming díjak belföldi szintre csökkentését írja elő 2015-ig. Az EU 27 tagországának június előtt kell elfogadnia a törvényjavaslatot, mivel roaming díjak és az SMS díjak felső díjhatárára vonatkozó rendelkezések hatálya az idén júniusban jár le.
Az EP bizottsága által javasolt díjhatárok a következők: a telefonhívások kiskereskedelmi roaming díjának felső határa 2012 júliusától 0,25 euró percenként kimenő és 0,08 euró perenként bejövő hívások esetén. A díj 2013 júliusától kimenő hívások estén percenként 0,20 euróra, bejövő hívások esetén 0,07 euróra, 2014 júliusától pedig kimenő hívásoknál 0,15 euróra, bejövő hívásoknál pedig 0,05 euróra csökken.
Az SMS üzenetek felső díjhatára 2012 júliusától 8 cent, 2013 júliusától 7 cent, 2014 júliusától pedig 5 cent.
Az adat roaming felső díjhatára megabyte-ként 2012 júliusától 50 cent, 2013 júliusától 30 cent, 2014 júliusától 20 cent.


"Tényleges versenyre kell késztetnünk a mobil szolgáltatókat és méltányos roaming díjakat kell garantálnunk a szabadságra vagy munkavégzési céllal utazó uniós polgároknak" - mondta Angelika Niebler az EP illetékes referense. Az EP bizottsága a törvénytervezetet 55 igen és 5 nem szavazattal tartózkodás nélkül fogadta el.
Annak ellenére, hogy a szolgáltatók az előírásoknak megfelelően a díjküszöb alá csökkentették roaming díjaikat, a felhasználóknak még mindig nem állnak rendelkezésére a felső küszöbnél jelentősen alacsonyabb díjak, mivel a piac még nem fejlődött ki elegendő mértékben a strukturális problémák áthidalásához - fogalmaz az EU-bizottság roaming díjakról szóló jelentése.

Az EP ipari bizottsága ajánlata alapján a szolgáltatóknak külön csomagban kell majd kínálniuk roaming szolgáltatásaikat 2014. március elsejétől annak érdekében, hogy a felhasználók maguk választhassák ki a számukra legmegfelelőbb csomagot külföldi hívásaik esetén saját belföldi szolgáltatójuk és hívószámuk megtartása mellett is. A belföldi szolgáltatóknak tájékoztatniuk kell ügyfeleiket erről a lehetőségről, s a más roaming szolgáltatóra történő átváltásnak díjmentesen kell megtörténnie.
A belföldi mobil szolgáltatóknak biztosítaniuk kell a belföldi adatforgalmi szolgáltatások elérését az előfizető külföldi tartózkodása idején is - hasonlóan a wifi-hotspot használatához - az adat roaming szolgáltatás felmondása nélkül is, hívószámuk megtartása mellett.


A verseny ösztönzése érdekében a bizottság új nagykereskedelmi szolgáltatók (mobil virtuális hálózat üzemeltetők - MVNO) piaci belépésnek támogatását javasolja.
A törvénytervezet az árak és a roaming szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználókra kiszabott egyéb díjak áttekinthetővé tételére is javaslatokat fogalmaz meg, amelyek uniós bevezetésüket követően 2013. január elsejétől az unión kívül is életbe lépnének.
A belföldi mobil szolgáltatóknak legkésőbb 2012. június 30-ig tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a 2012. július elsejétől életbe lépő új uniós tarifákról.


A tervezet szerint mindaddig, amíg nem jelentkezik a javasolt strukturális reformok piaci versenyt növelő és árcsökkentő hatása, fokozatosan csökkenteni kell szolgáltatók közötti nagykereskedelmi szolgáltatási díjakat és az ügyfelekre érvényes kiskereskedelmi díjakat. A törvénytervezet a roaming díjak mellett a hívási és SMS díjak felső díjküszöbét is csökkenti és először tesz javaslatot a mobil adatszolgáltatások felső uniós díjhatárára.