Samsung 350U2B - mindennapi használatra

Gyenes Tamás, 2012. október 8. 11:08

Górcső alá vettük a Samsung 350U2B típusú, 12,5 hüvelykes képernyővel szerelt notebookját, mely lenyűgöző külsejével és kedvező árával veheti le a felhasználókat a lábukról. A kérdés már csak az, hogy a készülék mennyire válik be a gyakorlatban, illetve nem mindennapi mérete miatt notebookként, netbookként vagy ultrabookként tekinhetünk-e rá.

Külső, tartozékok

Bár ez nagyon szubjektív, ez a kis gép kifejezetten szép. Kis méretével, és főleg 1,4 kg-jával igazán hordozhatónak számít, kinyitva oldalról szép vékony, a kijelző melletti káva is keskeny, és mindenhonnan nézve elegáns. A gyártó karcolásálló külső felületet is ígér, ezt inkább nem teszteltem. :) A kapott készülék ezüstszürke volt, létezik még grafitszürke változatban is.

A külvilág eszközeivel való kapcsolattartásért felelős ki- és bemeneti csatlakozókat a készülék két oldalán helyezték el. Bal oldalon találjuk a töltő, a vezetékes hálózat, a HDMI kimenet és a 2.0-ás USB port csatlakozóját. Nagyon tetszett a vezetékes hálózat csatlakozója: ha épp nincs kábel csatlakoztatva, szépen belesimul a készülék vékony oldalának vonalába, használatkor pedig ki tudjuk pattintani, az így megnövekedett helyre már befér a csatlakozó -- aranyos megoldás. Jobb oldalt a fejhallgató-kimenet, az SD-kártyaolvasó, egy másik USB csatlakozó, a VGA-kimenet és a Kensington-lock található. (A hagyományos VGA használatához VGA dongle szükséges, ami egy átalakító a gépen található kis csatlakozó és a VGA-csatlakozó között.)

Tartozékként kapunk egy Mini DisplayPort -> VGA átalakítót, egy Windows Home Premium recovery DVD-t, és egy Quick Start Guide-ot, ami a gyors használatbavételhez röviden összefoglalja, hogy mit hol találunk a gépen, hogy a töltőt a fali konnektorba kell dugni, és a gépet a bekapcsológombbal kell bekapcsolni.

Működés közben sem hangoskodik a gép, és ami kicsit zavart: kívülről, lecsukott állapotban nem látszik, hogy be van-e kapcsolva. Ez a halk működéssel együtt okozhat problémát a figyelmetlen felhasználónak, én egyszer el is tettem a táskámba bekapcsolt állapotban. Természetesen beállítható, hogy a fedél lecsukásakor aludjon el a gép, de ezt nem mindenki szereti.

Fontos tulajdonság, hogy a gépben nincs optikai meghajtó, bár ez manapság már nem jelent komoly problémát, sokkal többen szeretik, hogy könnyű a gép, mint amennyien hiányolják, hogy bármikor használhassanak CD-t vagy DVD-t. Ha pedig mégis mindenképp optikai lemezt szeretnénk olvani vagy írni, könnyen megoldható az egyre olcsóbb külső írókkal, akár a Samsung kínálatából.

A gép alján lévő kis tappancsok stabilan tartják a gépet csúszósabb felületen is.