A Tizenben él tovább a Bada

Farkas Norman, 2013. február 26. 09:30

Hivatalos megerősítést nyert a tény, hogy a már lassan egy éve kihalóban lévő Bada platform alkalmazásai futtathatók lesznek a hamarosan debütáló Tizen-alapú okostelefonokon, melyek természetesen szintén a Samsung gyártósoráról kerülnek majd le.

A dél-koreai gyártó sajátfejlesztésű mobil rendszere, a Bada nem igazán váltotta be a hozzáfűzött reményeket, s már tavaly májusban felröppent a hír, hogy maximum egy éve van hátra, majd kiveszik a piacról. Nos, a platformnak valóban lőttek, hiszen frissítések és új alkalmazások is alig jelennek meg rá, a köré épülő telefonok száma pedig már jó ideje nem gyarapszik.

Valódi meglepetés, hogy az egyértelmű jelek ellenére nem kell teljesen eltemetnünk a Badát, ugyanis a friss hírek szerint a Samsung hamarosan piacra kerülő Tizen rendszerén futni fognak a badás alkalmazások, így egy bizonyos értelemben összefonódik a két OS. Hong Won-pyo, a Samsung Media Soultions Center elnöke hivatalosan megerősítette ezt az információt, de kiegészítette azzal a kissé lehangoló ténnyel, hogy a Bada rendszerű telefonokat nem lehet majd Tizen-alapúvá varázsolni.

 

 

A Bada ideje tehát lejárt, de ez abszolút nem jelenti azt, hogy egy rossz rendszer volt. A Samsung azzal indokolta a platform elsüllyesztését, hogy az nem tud versenybe szállni napjaink okostelefonos rendszereivel, s már megalkotásakor az a cél hívta életre, hogy az olyan belépőszintű mobilok konkurenciája legyen, mint például a symbianos Nokiák. Nos, immár magára hagyták a Symbian platformot, így  teljesen időszerű a Bada eltüntetése is.

 

[Forrás: Unwired View]