Mobilinternet-használat Magyarországon

Czipperer Dia, 2013. május 11. 08:46

A Strategopolis Kft. telefonos, kérdőíves közvélemény-kutatást végzett az NMHH számára a felnőtt társadalom mobilinternetezési szokásairól és a szolgáltatással kapcsolatban az év elején. A cikksorozat harmadik része azt ismerteti, hogy ki használ, nem használ mobilinternetet, és ez utóbbiak közül ki tervezi, hogy egy éven belül igénybe vesz ilyen szolgáltatást.

A felmérés során 1019, véletlenszerűen kiválasztott, felnőtt korú személyt kérdeztek mobilinternetezési szokásaikról, valamint egyéb, a mobilpiaccal összefüggő kérdésekről. 

1. Kik használnak mobilinternetet? 

Bár a megkérdezettek majdnem egynegyede (24,7%) használ mobilinternetet, a magyar lakosság jelentős része (74,9%) még nem vesz igénybe ilyen szolgáltatást.

Leginkább a kor és a végzettség a meghatározó: főként a fiatal korosztály, ezek közül is a tanulók emelkednek ki a sorból (65,8%) és a magasabb iskolai végzettségűek használják ezt a szolgáltatást. A maximum 8 általánost végzetteknek csak 7,6 százaléka, a diplomával rendelkezőknek pedig több mint harmada (34,9%) mobilinternetezik.

 

 

Nemek szerint is tapasztalható eltérés a férfiak javára: míg a nők csupán 21,2%-ban, addig a férfiak 31,1%-ban használják ezt a szolgáltatást.

 

 

Talán nem meglepő, hogy a fiatalok körében is főként a 18-29 év közötti korosztály használja a mobilinternetet, és a kor előrehaladtával egyre inkább csökken az arány (lásd az ábrán).

 

 

Persze az is sokat számít, hogy internetezik-e valaki. Minél gyakoribb az nethasználat, annál nagyobb hajlandóág mutatható ki a mobilnet használata terén is.

 

 

2. Miért nem használnak mobilinternetet? 

Az alábbi táblázat azt összegzi, hogy aki nem használ mobilinternetet, miért nem teszi.

 

 

3. A mobilinternet használata az elkövetkezendő egy évben 

Akik jelenleg nem használnak mobilinternetet megkérdezték, hogy tervezik-e a következő egy évben, hogy igénybe veszik.  91%-uk nem tervezi, 8% viszont igen, és csupán 1% nem tudott válaszolni a kérdésre.

 

 

 

További kutatási eredmények a Hogyallunk.hu-n olvashatók.