Changhong Z9 – 5000 milliamper órás akkumulátorral

Farkas Norman, 2013. augusztus 6. 14:13

Valóságos megnyugvást hozhat azon felhasználók életébe a kínai Changhong Z9 készülék, akik az okostelefonjuk nyúlfarknyi üzemidejében látják egyik legnagyobb problémájukat.

Napjainkban elképesztő hardverek muzsikálnak a mobilokban, melyek szoftveres oldalon is egyre izgalmasabb dolgokat tudnak felmutatni. A gyors fejlődéssel együtt nő az eszközök teljesítménye, s így energiaéhsége is, azonban az akkumulátorok frontján még nem született (vagyis a piacon egyelőre nincs jelen) olyan áttörés, mely hatékony megoldást jelent erre a problémára. Ebből fakad, hogy az okostelefonok átlagos üzemideje egy, maximum két napra tehető, ami hatalmas visszalépést jelent a régi idők „butamobiljainál” tapasztalt, gyakran az egy hetet is meghaladó rendelkezésre állással szemben.

Jobb megoldás híján a mobilgyártók jelenleg annyit tehetnek, hogy izmosabb telepet pakolnak a készülékeikbe, ám úgy fest, hogy a legtöbbek szerint a felhasználók megbékéltek az egy-két napos üzemidővel, így nem élnek nagyobb mértékű kapacitásnöveléssel. Ennek „köszönhető”, hogy csak néhány kiemelkedő teljesítményű akkumulátorral szerelt okostelefonnal találkozhatunk a piacon (pl.: Motorola Droid MAXX, Lenovo P780, Philips Xenium W8510).

A nem túl fényes helyzet azonban gyorsan változhat, ha a vállalatok rájönnek, hogy a vásárlók szemében nagy jelentőséggel bír a hosszú üzemidő, s előszeretettel ruháznak be olyan modellre, amit nem kell naponta töltőre dugni. A felismeréshez hozzájárulhat a cikkünk tárgyát képező kínai mobil, mely nem kisebb, mint 5000mAh kapacitású akkumulátorral rendelkezik, ráadásul ezt féltéglára emlékeztető külső megjelenés nélkül teszi: vastagsága mindössze 8,99 milliméter. A Changhong Z9 névre keresztelt cucc nem más, mint egy Android 4.2 Jelly Bean operációs rendszer köré épülő okostelefon, ami egészen erős hardveregyüttest tudhat magáénak. Működéséért egy négymagos, 1,2GHz-es MediaTek MT6589 processzor felel, amit 1GB RAM, 8 megapixeles, LED villanóval segített hátlapi kamera, valamint 5,5 hüvelykes, 1280 x 720 pixel felbontású érintőképernyő egészít ki.

 

 

Az elképesztő méretű aksival ellátott újdonság valószínűleg csak Kínában lesz elérhető, de remélhetőleg több nemzetközi piacon jelenlévő gyártó észreveszi a benne rejlő lehetőségeket, példaként tekint rá, és nagyobb teleppel látja el mobil eszközeit – legyen szó akár okostelefonról, akár táblagépről – a jövőben.

Te díjaznád, ha az okostelefonodat csak heti két alkalommal kellene töltőre dugnod?

 

[Forrás: Unwired View]