Dell Alienware 17 notebook teszt – gamer a javából

Farkas Norman - 2013. szeptember 17.

Kipróbáltuk a Dell új gamer notebookját, mely hatalmas teljesítménye és kiváló minősége miatt nem csak a játékosok számára lehet ideális választás, hanem akár a mobilitásra vágyó grafikusok is megfelelő munkatársra lelhetnek „személyében”. 

Hardver

Az Alienware 17 „lelke” egy negyedik generációs Intel Core i7 (Haswell) processzor, a tesztpéldányban egészen konkrétan egy Core i7-4800QM teljesített szolgálatot. A bivalyerős, négy 2,7GHz-es – és akár 3,7GHz-re húzható – maggal megáldott CPU-t 2x8GB RAM és egy GeForce GTX 770M grafikus kártya egészíti ki, utóbbi változattól függően lehet GeForce GTX 765M és még izmosabb GTX 780M is. A kiemelkedő vizuális élményhez hasonlóan kiforrt audioélmély dukál, s ezt hozzák is a gép elejébe épített Klipsch hangszórók: nem csak játékokhoz, hanem filmekhez vagy szimpla zenehallgatáshoz is ideális a nagy hangerővel, mégis tisztán szóló páros.

A merevlemez 750GB kapacitású, mely hibrid módban működik együtt a 64GB-os SSD-vel, ami az mSATA foglalatban kapott helyet. Természetesen van lehetőség a gép tuningolására: a két „betömött” memóriafoglalatot túl további kettő vár minket, illetve kapunk még egy 2,5”-os helyet is – így összesen három winchester fér el a masinában. Az Alienware 17 kérhető DVD íróval és Blu-ray olvasóval, nálunk az utóbbit rejtette a géptest jobb oldalán felfedezhető nyílás. A készülékből nem maradt ki a Bluetooth (4.0) és a kétsávos Wi-Fi modul sem.

 

 

Tesztgépünk megjelenítője egy 17,3 colos, matt Full HD (1920 x 1080 pixel) kijelzőben öltött testet, de ha az alap kiszerelést választjuk, egy ugyanekkora, de „csak” 1600 x 900 képpontos képernyőt kapunk. A notebook legbrutálisabb kiadásába 3D-s panelt szereltek a Dell emberei.

A fent ismertetett arzenál energiaellátásáról egy nyolccellás, 88 wattórás akkumulátor gondoskodik, mely magas terhelés mellett akár egy óra alatt lemeríthető, videózással viszont 4 órát is elmegy egy töltéssel. Ha nem piszkáljuk a készüléket (ami elég nehéz feladat J), akkor cirka 6 órás üzemidőre számíthatunk.

Működés

Ha átfutottad a gép hardverét boncolgató részt, talán nem lepődsz meg, hogy az Alienware 17 veszettül gyors működési sebességet és elképesztő teljesítményt produkál. A hibrid megoldás keretein belül együttműködő HDD és SSD, az újgenerációs Intel Core processzor, illetve napjaink egyik legfejlettebb mobil GPU-ja szinte tökéletes együttest alkot.

A 3GB 1000MHz-es GDDR5 RAM-mal bíró GeForce GTX 770M meggyőző grafikus teljesítményt nyújt, 1366 x 768 pixeles felbontás mellett a legújabb játékokat is lazán viszi. Csak úgy tudunk kicsikarni némi akadást (igen, ez lehetséges, hiszen mégis csak egy mobil GPU-ról van szó), ha Full HD felbontásnál a maximumra állítjuk a részletességet. Normál beállítások esetén viszont kellemes, 80-90 képkocka/másodperces átlagsebesség tapasztalható, legyen szó akár a Far Cry 3-ról, a Sniper Elite 2-ről vagy a DiRT 3-ról.

 

 

A 75 wattot fogyasztó GeForce GPU és az integrált Intel VGA vezérlő között manuálisan válthatunk, s ez újraindítást igényel. A kis maceráért cserébe jobb grafikai teljesítményt kapunk, mint amilyen az automatikus megoldásoktól várható.

Tekintve, hogy az Alienware 17-ben melegedésre hajlamos, nagyteljesítményű hardverek lakoznak, nem meglepő, hogy fejlett hűtőrendszer teljesít benne szolgálatot. A Jó hír, hogy a ventillátorok kiválóan látják el a feladatukat, a gép nem melegszik zavaróan a legkomolyabb igénybevételkor sem. A rossz hír, hogy elég hangosan pörögnek a lapátok, ami esetenként kifejezetten idegesítő lehet, de könnyen kivédhető a probléma egy fejhallgatóval vagy fülessel (úgyis játékok során kezd zajossá válni a helyzet).

Összegzés

Az Alienware 17 a legizmosabb notebook, amivel valaha találkoztam. Bár alapvetően játékra szánták, elképesztő bővítési lehetőségei és nyers ereje jóvoltából nemcsak a gamerek, hanem akár a grafikusok számára is jó választás lehet. Meglehetősen húzós ára miatt (1499 dollár az alapmodell és 2400 a legjobb hardverekkel felvértezett kiadás) nem feltétlenül ajánlott azok számára, akik nem támasztanak különösebb igényeket egy gamer notebookkal szemben, esetleg egy saját ízlés szerint összerakott PC-n vagy konzolon is szívesen hódolnának játékszenvedélyüknek. Ugyanakkor fennáll a „veszélye”, hogy belezúg az ember ebbe a masinába, mert lehengerlő teljesítménye és izgalmas külső megjelenése roppant vonzó párost alkot, mely feledtetni tudja a több mint 4 kilós tömeget, a szokatlan vastagságot és a zajos hűtőrendszert is.

Vissza