Kevés újdonságot hozott a Windows Phone GDR3

Farkas Norman - 2013. október 15.

A Microsoft hivatalosan lerántotta a leplet a Windows Phone rendszer GDR3 nevű frissítéséről, mely kibővített hardveres támogatással és néhány új funkcióval bír, ugyanakkor nem orvosolja a platform legfőbb hiányosságait.

Mit hozott a Windows Phone Update 3 (GDR3)?

A Microsoft tegnap bemutatta a Windows Phone rendszer várva várt Update 3, azaz GDR3 frissítését. Az új verzió legfontosabb tulajdonsága, hogy immár támogatja a négymagos processzorokat és a nagyobb méretű és felbontású (pl.: 1920 x 1080px Full HD) megjelenítőket. Ezt az újítást egyébként az október 22-én debütáló Nokia Lumia 1520 fogja elsőként kiaknázni, amely a várakozások szerint 6 colos Full HD kijelzőt és négymagos Qualcomm Snapdragon 800 processzort tudhat magáénak.

A rendszer felületére és tartalmára is jó hatással van a GDR3: immár nemcsak négy, hanem akár hat csempe is helyet foglalhat egymás mellett a kezdőképernyőn – így jobban kihasználhatóak a méretesebb megjelenítők adottságai. További előrelépés, hogy a futó alkalmazások képernyőjén egy-egy „X” kapott helyet az applikációkat jelölő kártyáknál, így azok egyszerűen bezárhatók. (Ez a funkció egyébként ismerős lehet a Firefox OS rendszerből.) Jó hír, hogy immár van Driving Mode, azaz autós nézet, amely csak a legfontosabb információkat teszi a képernyőre, továbbá megújult az internetmegosztás, valamint optimalizálták az adattárolást, illetve a Wi-Fi és a Bluetooth működését. Kicsit szomorú, hogy a jelentősebb fejlesztések sora a kijelző elforgatásának ki- és bekapcsolhatóságával véget is ér, ezen túlmenően csak „ezernyi, a rendszer gyorsabb és dinamikusabb működését szolgáló javítás” került a GDR3-ba.

 

 

Mikor lesz elérhető?

A redmondi szoftveróriás elmondása szerint heteken belül kezdetét veszi a frissítés terjesztése, s néhány hónap múlva már világszerte minden Windows Phone 8 alapú eszköz számára elérhető lesz. Valószínű, hogy első körben a Nokia Lumia sorozat tagjai részesülnek az update-ben.

Ami még mindig hiányzik

A Windows Phone GDR3 legfőbb újításai a kiterjesztett hardveres támogatásban rejlenek, hogy ütősebb készülékek is megjelenhessenek a platform színeiben. A funkciókat érintő fejlesztések véleményem szerint annyira minimálisak, hogy csak egyfajta „parasztvakításként” értelmezhető a jelenlétük, hiszen több mint ironikus, hogy előbb kap a rendszer autós üzemmódot, mint például egységesített értesítési felületet – amelynek hasznosságát talán felesleges magyarázni.

Sebaj, 2014 elejére várható a Windows Phone 8.1, amely állítólag megoldást hoz az értesítések átláthatóbb megjelenítésére, sőt ennél sokkal izgalmasabb újítást is tartogat: olyannyira összehangolt lesz a Windows 8.1-gyel, hogy átjárhatóságot tesz lehetővé a telefonos, a PC és a tablet platformok között.

 

 

 

[Forrás: Unwired View]

Vissza